HÅLLBARA TIPS: Handtvål avskalad in på bara huden

Dags att distrahera sig lite. Jag snubblade över någonting som väckte min nyfikenhet på en gång: Forgo. En flytande handtvål i pulverform, reducerad ner till ett fåtal ingredienser för att fungera ihopblandad med kranvatten.

Det är länge sen jag stötte på fast tvål på ett handfat, och utbudet i affären verkar nuförtiden mest bestå av några pliktskyldiga 10-pack Barnängen på hyllan närmast golvet. Flytande tvål, som är det minst resurseffektiva alternativet, är också det överlägset vanligaste, så onödigt ju?? Mina fellow skönhetsskribenter och beauty lovers kan säkerligen relatera till de enorma mängder plastförpackningar som passerat ens hushåll, och många har säkert precis som jag försökt göra egen flytande tvål. Recept på DIY flytande tvål: riva hårdtvål till flingor, koka upp sakta på spisen och låt puttra under omrörning tills tvålflingorna lösts upp, få en slemmig gegga som ingen annan i hushållet vill använda, KLART!

Om man tänker på att flytande tvål är typ 80% vatten i en plastförpackning, och nån hittat ett sätt att ta bort plast och vatten, är jag beredd att lyssna.

Om nån kan göra det enklare, mer resurseffektivt och miljövänligt att bibehålla en God Handhygien™, är jag beredd att lyssna. För handtvål går ju åt nu.

Crowdfundad tvål

Forgo har utvecklats av den svenska designstudion Form Us With Love, och drivs genom finansiering via Kickstarter. Jag har aldrig ens övervägt att delta i en crowdfunding, jag har inget emot det men jag har inte heller sett något som fångat min nyfikenhet på det sättet. Jag har hursomhelst bidragit till kampanjen som häromdagen nådde sitt mål på 100 000 kr femfaldigt; de samlade totalt in 550 000 kr. Folk är nog nyfikna så snart blir det tvålfest i Casa Whinar – ja nån gång till sommaren kanske, om (den redan något sena) produktionen inte avstannar helt på grund av corona. [Kickstarter: Forgo Essentials – Personal Care Reinvented]

Sjukt ändå att cirka den största faran för exakt alla företag i exakt alla branscher är coronapandemin, men att Forgo lyckades av en himla slump tajma precis rätt genom att vara en handtvål vars usp är att minimera plastanvändning och effektivisera transporter. Det är NÄSTAN lite komiskt.

Shake ’n’ bake

En glasflaska, tre dofter

Jag bidrog med 370 kr till kampanjen och i det ingår ett ”starter kit”; en robust glasflaska med ett sån där göddig tvålpump som löddrar, och tre dospåsar tvål i de tre olika doftvarianterna. Jag är främst intresserad av två av dem; citrus och wood. Den tredje oparfymerade varianten, ger inga krusningar på mitt inre hav. En annan kul grej är att de utvinner parfymämnena ur restprodukter från juicetillverkning och en brädgård.

Äe det är hittills så många rätt hos den här produkten och jag är VÄLDIGT intresserad av att testa den i verkligheten. Jag funderar på vilka potentiella brister den kan tänkas ha, det enda jag hittills kommit på är om pulvret inte löses upp ordentligt i vatten. Vi får se. Jag kommer hålla er uppdaterad.

(Bilder: forgo.se)

Armbågspuff från eder trogna

2 Kommentarer

  1. Det här låter såå spännande! Du måste absolut uppdatera sen! Jag tillhör faktiskt en av dem som fortfarande använder fast tvål, fast den flytande är den som används mest i hushållet överlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.