Hållbara tips: Återanvänd teknik från Inrego

Jag har haft en gammal PC-laptop som jag köpte i all hast när jag behövde en stabil maskin att skriva min examensuppsats på. När den började visa tecken på att närma sig stupet fick jag en slags strutsreaktion på att behöva skaffa mig en ny – jag HATAR att köpa dyra saker där jag vet att jag måste göra ordentlig research för att det ska bli ett bra köp. Laptops är ett perfekt exempel på detta, så jag sköt upp på detta lite väl länge. Köpstoppet har varit väldigt nyttigt såklart, men det har också gjort mig extremt motvillig att ta vissa rationella köpbeslut (t.ex. sånt man inte kan äta).

In på scen, Inrego.se!

När jag hittade Inrego gick det jävligt snabbt. De köper in företags gamla elektronik, typ laptops, datorer, bildskärmar och mobiltelefoner, återställer och rekonditionerar dem till nyskick och säljer dem vidare. Det finns graderingar på varans skick, som också påverkar priset:

A+ – Nyskick
Helt nya produkter, produkter i nyskick eller oanvända produkter

A – Mycket bra skick
Sparsamt använda produkter i mycket bra skick

B – Bra skick
Produkter med normalt slitage. Små repor på skärmen kan förekomma som inte syns när skärmen är igång.

C – Okej skick
Fullt funktionella produkter med slitage. Repor på skärmen kan förekomma.

MacBook Air 13″

Jag köpte en MacBook Air 13″ i skicket A. Priset var 6.874 kr och jag köpte till 2 års garanti för 562 kr. Frakten gick på 159 kr, så totalt kostade det mig 7.595 kr. Jag la min beställning på en söndag och fick den hem till dörren på torsdagen. Jag brukar inte köpa Macdatorer så ofta men det känns som en bra affär…….???

Emballage och frakt

Mycket smidigt emballage, non? Robust men kompakt, med ett bärhandtag, istället för nån sadistisk kvadratisk kartong som är omöjlig att packa upp på ett smidigt sätt. Datorn låg tätt tätt inplastad utan onödigt dött utrymme, lite som en vakuumförpackad lax i fiskdisken. Kartongen kan man förresten använda till att skicka sin gamla dator till Inrego, för återvinning eller återanvändning! Blev orimligt tjust av den detaljen. Tillbehör som laddare och infobroschyr låg i en liten separat del, se så tjus:

Skick

Datorn i sig var i felfritt skick! Jag behövde verkligen leta länge efter tecken på att den faktiskt varit använd, ens sparsamt. Jag hittade till slut lite friktionsspår på de små gummifötterna på undersidan. Det får man ju ändå anse är en väldigt generös version av en produkt som inte beskrivs som nyskick.

Jag har haft datorn i en månad nu och är så, nöjd med det här köpet. Varför har jag nånsin köpt nytillverkad elektronik? Varför köper inte alla begagnad elektronik? ”Man vill ju ha garanti”, säger ni. ”Det är jobbigt med garanti på begagnade saker”.

Inrego inkluderar minst 1 års garanti på alla köp, och för att täcka upp där hemförsäkringen brister i skydd för hemelektronik äldre än 3 år betalade jag som sagt extra för 2 års garanti. Satteh ur argument is invalid. Jag förutsätter att alla liknande företag har samma upplägg.

Slutord

Jag är så imponerad och nöjd! Inrego är ett utmärkt exempel på hur man från marknadens sida kan förändra konsumtionens klimateffekter; genom att göra det mer hållbara alternativet mer attraktivt än det gamla vanliga. Det är liksom minst lika enkelt och smidigt och framförallt ordentligt mycket billigare än att köpa nytillverkad hemelektronik. De har också fattat att deras USP är klimataspekten, så de är tydliga med den i sin kommunikation. De säljer också Fairphone. Att man till och med kan skicka tillbaks sin gamla dator istället för att den ska ligga hemma och damma är ba the cherry on top. Det är ett enkelt sätt att minska mängden gammal och uttjänt hemelektronik som finns i svenska hem och som borde återvinnas för att oskadliggöra tungmetaller som bly och krom – men även för att ta vara på värdefulla råvaror som guld, kobolt och silver. Här kommer ett stycke fun fact om metaller! Visste ni att bl.a. aluminium, järn och koppar kan smältas ner och återanvändas hur många gånger som helst utan att det tappar i kvalitet? Sjukt ju. Aluminium är ju en jättevanlig metall i hemelektronik för att det väger så lite.

Nå hur som helst. Säg mig en (1) orsak att fortsätta köpa nytillverkad hemelektronik när det du söker finns begagnat och lättillgängligt. EN ORSAK. I’ll wait.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.