Vad händer efter köpstoppet?

I takt med att året rinner iväg tänker jag allt oftare på hur jag ska göra efter att köpstoppet tar slut. Jag började fundera på det redan tidigare i somras och förstod att jag ganska länge bara utgått ifrån att fortsätta som vanligt. När ett halvår hade passerat kände jag mig inte alls färdig, liksom inte redo för att påbörja andra halvlek. Jag har ju precis börjat???

Jag klurar på olika lösningar inför 2020. För jag vet att om jag bara ”släpper taget” och går in i det nya året utan en plan så kommer jag deppa ihop. Här är det jag funderat på hittills.

Köpstopp varannan månad

Köpstoppet skulle fortsätta som vanligt, med förändringen att kör varannan månad. Alltså; februari, april, juni, augusti, oktober, december. Jag ser både fördelar och nackdelar med denna lösning. Den största nackdelen vore att köpen kanske bara skjuts upp till nästkommande månad. Fördelen är att intresset kan hinna försvinna till dess att nästkommande månad väl inträder.

Typiskt bra grej att inte impulsköpa

Det vet man ju med sig sen innan; köpsuget för nästan vad som helst försvinner lätt inom typ 24 timmar, så man gör ju alltid bäst i att aldrig impulsköpa eller åtminstone tillåta sig ett köp om man fortfarande vill ha varan dagen efter. Om man istället väntar till månaden efter har man kanske ännu bättre förutsättningar att ta vettiga beslut.

Begränsa specifika inköp

Till exempel:

 • endast två köp per månad
 • endast begagnat
 • endast en nytillverkad vara per kvartal
 • endast inköp för ett visst belopp, etc.

Möjligheterna är ~*oÄnDLiGa*~ ?

Fortsätta ett år till

Det finns ju också möjligheten att förlänga köpstoppet ett år till. Det känns absolut som ett alternativ, när jag just nu förstår hur jäkla snabbt 2019 gick.

Är det nån som sitter på goa tips och idéer, v.g. dela ma daj!

Puss från er Baron.

3 Kommentarer

 1. Jag har aldrig varit en stor shoppare, men efter att ha levt snålt som student blev det en hel del inköp när jag började jobba och få lön och kände att jag dels behövde börja klä mig ordentligare, dels hade råd att ”köpa ikapp mig” på sånt jag länge längtat efter men inte haft råd med. När jag gjort det något år kände jag att jag behövde lägga band på mig. Nu har jag som princip att bara köpa saker som jag verkligen behöver, alltså att behovet uppkommer först och att jag sedan börjar titta efter det – och då tänker jag att jag ska försöka köpa det second hand; om det visar sig vara helt omöjligt (alltså jag inte hittat det på typ 6 månader) kan jag leta efter något som är hållbart producerat, och i sista hand nåt annat. Och i vilket fall som helst vill jag att det ska vara i god kvalitet, med tyg som känns bra. Det gör att det känns helt meninglöst att ”gå i butiker” och jag blir nästan äcklad av det. I praktiken betyder detta att jag handlar extremt lite, även om det inte finns några exakta gränser. Om det känns som att det finns risk att ”behöver”-gränserna blir lite utsuddade efter hand tänker jag att det kan vara bra att ha en lista uppsatt på kylen hemma, där man skriver upp det som man behöver, och så letar man bara efter det på listan.

 2. Jag hade köpstopp 2017 och 2018. Nu 2019 ville jag givetvis haka på, men det gick sådär. Att inte ha köpt kläder på nästan tre år gjorde att mycket hade nått sin slit-gräns. Antar att man hamnar där till slut? Vad kul att ha fått älska sina saker ändå!

  Men jag har tänkt så här: Jag ”shoppar” en gång i månaden och skriver lista till den dagen. Ofta revideras listan hårt innan inköp 🙂
  Jag försöker att inte äga dubletter. Två deos, två dagkrämer osv. Enda undantaget är prover jag fått från mitt jobb i testsyfte.
  Jag får köpa en examensoutfit nästa år. Men den ska gå att använda på samtliga bröllop, dop och kalas för evigt eller tills den faller i bitar. Begrav mig i den tack.
  Allt secondhand, så långt det är möjligt. Laga det som lagas går.

  Vilken jävla ynnest det har varit att få snoka i ditt köpfria år förresten, TACK!

 3. Här är ungefär hur jag tänker kring shopping och prylar:
  -inte köpa nytt om det går att hitta begagnat eller tillverka själv
  -hellre köpa irl än beställa (tänker på utsläpp vid transporter)
  -om jag behöver köpa något försöker jag hitta så hållbart och kvalitativt som möjligt. Sen tänker jag inte köpa någon ny så länge den funkar.
  -har gjort en hel del decluttering, vilket har lärt mig mycket om vilka typer av grejer jag inte gillar. Då vet jag att jag aldrig ska köpa sånt igen.
  -försöker att inte ha fler grejer än jag realistiskt har användning för. Vill tex inte äga 30 läppstift längre, de kommer bara härskna innan jag använt upp dem.
  -Jag tycker man ska behandla sina prylar med respekt och vara försiktig med dem. Låt deras livstid bli så lång som möjligt.
  -har alltid en lista på saker jag vill köpa. Om jag blir sugen på att köpa något annat måste jag tänka över det jävligt noga. Ser över listan ibland och tänker efter om jag verkligen vill ha de sakerna, och vilken plats de realistiskt kan ha i mitt liv.
  -försöker tänka över varje potentiellt inköp under en längre tid, ofta ett par månader. Gör research och kollar recensioner om det också.
  -tänker på vad som ska hända med alla mina prylar med jag är klar med dem. Dels den närmaste framtiden, går de tex att återbruka eller återvinna? Också när jag är död, vill jag lämna efter mig ett berg med skräp?
  -tänker också på hur oetisk produktionen av ca allt är. Det brukar vara väldigt avtändande.
  -när det gäller julklappar bakar jag kakor till alla, det blir ingen shopping och uppskattas alltid!
  -för youtube inspo kan jag rekommendera Hannah Louise Poston, hon körde ett no buy year förra året för att avvänja sig från shoppingberoende. Väldigt inspirerande, lärorikt och framförallt intressant tycker jag! Finns andra liknande kanaler också, har fått mycket insikter från dem.
  -även om jag kanske behöver flera saker på kort tid försöker jag dra ut på tiden mellan köpen så länge som möjligt. Så man inte råkar ryckas med i köpstormen, och lära känna prylen innan det kommer nåt nytt. Ibland kommer man på att man egentligen inte behövde nästa grej.
  -att läsa på extra om etiska och miljömässiga aspekter av konsumtion gör att shopping känns lite ödesdigert för mig. Vill jag verkligen shoppa så gärna att det är värt det priset det egentligen kostar?

  lite historisk inspiration som jag lärt mig på min etnologiutbildning: en av anledningarna till att så få plagg från bondesamhället bevarats är att man helt enkelt använde slut på dem, ner till minsta tråd. Trasiga plagg lagades. När det inte gick att laga till ett komplett plagg längre sydde man nya mindre saker av tyget. När det bara var trasor kvar, användes de som trasor. När trasorna var utslitna använde man småbitarna till stoppning i kuddar och dylikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.