10 saker att spendera pengar på för att förbättra livet på riktigt

”Bara för att man har köpstopp betyder det inte att livet ska vara tråkigt”
– Karl Marx

Jag hade aldrig kunnat förutse hur snabbt jag skulle komma halvvägs in i köpstoppet, men enligt min kalender har fan sex månader gått. Halva köpstoppet har passerat utan att det en endaste gång känts som en verklig utmaning. Det har varit lite frestande och klurigt ibland, men verkligt utmanande? Nej.

Om man är lagt åt det hållet kan man faktiskt passa på att ge sig själv något gött för att fira att man kommit halvvägs och självklart har jag redan en hel del förslag.

1. Gå med i facket

Vilken skräll att detta är högst upp på min lista. Många upplever att fackavgifter är för höga, vilket är tråkigt, eftersom att det man får i utbyte knappt går att mäta i pengar. Det är alltid klokt att skifta utgifter från konsumtion till organisation.

2. Teckna prenumeration på en Riktig Tidning

Läser du tidningar? Tar du del av nyheter? Oroar du dig för utbredningen av trollmedier och propaganda? Är du trött på att alla intressanta artiklar är dolda bakom en betalvägg? Anser du att urholkningen av mediernas oberoende är ett problem? Om du svarat ja på någon av dessa frågor talar det för att du borde teckna en prenumeration på en riktig tidning, enligt min bedömning. Vi behöver börja värdera journalistik igen, jag menar senast nu i veckan meddelade Metro att de sparkar alla journalister och ersätter dem med ”contentbyråer”… And guess what motherfucker, det är inte speciellt dyrt vara tidningsprenumerant. Aftonbladet Plus kostar 79 kr/mån. DN Digital kostar 99 kr/mån, SvD Digital kostar 159 kr/mån. Expressen Premium kostar 59 kr/mån. Flera av dessa och även många andra tidningar har just nu sommarerbjudanden, typ halva priset eller gratis hela sommaren! Passa på!

(Det är egentligen otroligt sorgligt att betalningsviljan för riktiga tidningar är så låg. Varför tycker vi att journalistik ska vara gratis?)

3. Gå på konsert

Det är ofta rätt dyrt med konsertbiljetter! Men nu har du kanske råd att stå och köa i en timme, glömma öronproppar, svettas trots att du inte rör dig, vänta skitlänge på en artist som verkar sakna tidsperspektiv och går upp nästan två timmar efter utsatt tid, knappt se scenen för att en lång snubbe står framför dig eller för att du är för långt bak, och uppleva ett lätt euforiskt rus som varar i flera dagar efteråt.

4. Lägg undan pengar till ett sparkonto du inte med enkelhet kan nå

Inte i samma bank där du lätt kan peta tillbaka pengar. Lita på mig, jag talar av erfarenhet här. Jag har öppnat ett sparkonto i Ekobanken, det är mycket meckigare att föra över pengar därifrån.

5. Pyssla om hemmet

Jag är månadsgivare hos Greenpeace och vill också tipsa om Friends of the Earth. Man kan också klimatkompensera, antingen regelbundet eller som en one-off om man får en slant över. Jag har per juni månad börjat klimatkompensera för mitt årliga koldioxidutsläpp på ca 5 ton, det kostar mig 62 kronor i månaden. Och HUR FAN vet man hur stort koldioxidutsläpp man har??, undrar du. Ja det har jag redan skrivit om: Min konsumtion 2018 vs 2019. *curlar mina läsare*

6. Börja gå regelbundet till en riktig frisör

Tänk att vara en som alltid gnällt på sitt fula hår och ändå aldrig spenderat en krona på frisörbesök. Jag var 32 år gammal när jag förstod poängen med att gå till ett proffs med viss regelbundenhet.

7. Samla ihop alla dina trasiga kläder och lämna in till skräddaren, och kemtvätta dina jobbiga plagg while you’re at it

Så kanske dina finplagg faktiskt blir använda nån jävla gång.

En bakgård hos en duktig

8. Gå på kurs

T.ex. genom Skillbreak. Själv har jag köpt kurser där två gånger; en fantastisk parfymworkshop med Karolina Stockhaus, och en återbruksworkshop. Man kanske skulle gå en kurs i botanik och få en sån där fet bakgård. ??

9. Gå på dryckesprovning hos Systembolaget

Finns det något finare än vårt alkoholmonopol? Nej. Finns det någon som har bättre kompetens inom ädla drycker än de med ensamrätt att sälja dem? Också nej. Runtom i landet finns butiker som erbjuder dryckesprovning, till bra priser faktiskt. Jag blir också helt till mig av namnen på de olika provningarna. Känner man inte lite rys av till exempel ”Italien runt: Giro d’Italia”, ”Klassisk champagne”, ”USA: Kalifornien, Oregon, Washington State”, ”Rom och kakao”, ”Champagne VS. Världens bästa mousserande viner”, ”Best of 2019″… jag vill gå alla? Läs mer om Systembolagets dryckesprovningar.

Han solar sig på bryggan på Smådalarö Gård

10. Boka hotellövernattning inom kollektivtrafiksavstånd

Kanske på herrgård eller slott utanför stadsmiljö. För stockholmare är t.ex. Södertuna Slott (Gnesta), Yasuragi (Saltsjö-Boo), Görvälns Slott (Järfälla) och Smådalarö Gård (Hemviken Dalarö) EXTREMT HÄRLIGA STÄLLEN, jag & Eric har varit på alla fyra. Även om det alla gånger bara var en övernattning var det ett miljöombyte som ger livsglädje och zen i väldigt lång tid framöver. Oj nu blev jag sugen på att boka herrgårdshotell.

Vilka andra grejer kan man götta med? Fyll på med tips!

6 Kommentarer

 1. YESSS till allt detta!! Jag och min sambo gick på en helgkurs i drejning på en gård 20 min utanför Uppsala och konstaterade efteråt att vi var utvilade som efter en spahelg och intrycksfyllda som efter en weekend utomlands. Rekommenderar varmt! Har även börjat gå ut och äta på lite lyxigare restauranger regelbundet + köper godare (o dyrare) mat & dryck i butik.

  Annars har jag också börjat göra många saker som finns på din lista:
  – prenumerera på tidning
  – klimatkompensera månatligen
  – gått till skomakaren
  – gått med i a-kassan
  – gått på konsert & föreställningar
  – bjudit nära o kära på restaurang pga jag älskar dem
  – pensionssparat
  – börjat gå till frissan

  Planerar även att:
  – Gå till ortoped och få specialanpassade fotilägg för mina krångliga knän
  – utöka hemförsäkringen + köpa olycksfallsförsäkring

  Och om jag bodde i Malmö skulle jag skaffa klippkort på kallbadhuset!!

 2. Jag är en konstant tyst lurker på alla typer av bloggar. Men när du skriver så här fint (som du dessutom gjort flera gånger nu) blir jag så glad att jag känner mig i det närmaste förälskad. Och det måste jag ju ändå berätta! Vilken härlig samling med bra grejer! Och bra på så många sätt!

 3. En grej jag ser fram emot att ha råd med när jag får bättre inkomst är att kunna stödja diverse kreatörer på Patreon och liknande!

  lite andra tips:
  -bli sminkad av makeupartist bara för att se vad de hittar på
  -gå till en terapeut
  -gå på museum/djurpark/konstgalleri
  -äta på fräsiga restauranger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.