Lärdomar efter 50 köpfria dagar

sexy_tjansteman_webcam.jpeg

Idag har det gått 50 dagar sen årsskiftet och inledningen av det köpfria året 2019. Det har både varit enklare och svårare än jag trodde. Femtio är en härlig siffra, så den vill jag använda till att avlägga en liten lägesrapport.

Jag började tidigare än årsskiftet. Redan när jag tog beslutet, i början av december 2018, slutade jag i princip att konsumera enligt mina gamla mönster. Vissa i vår fina Facebookgrupp Köpstopp delade med sig av en underliggande stress att förse sig själva med allt de kan tänkas behöva under ett köpfritt år, men den känslan infann sig inte hos mig personligen. Det kändes snarare konstigt att ”bunkra upp” inför köpstoppet, och bara tanken på att gå in i butiker och handla när jag väl bestämt mig för att sluta handla gav mig en stark känsla av olust.

Jag har sparat skitmycket pengar. Redan nu märker jag effekterna på mitt sparkonto, där det redan nu ligger 7000 kr mer än vad det vanligen skulle gjort. SJU TUSEN KRONOR. Vad fan händer?? Visserligen fick jag en något större löneutbetalning i januari för att jag fick en del utlägg återbetalda av min arbetsgivare, men ändå! Det är en otäck indikation på hur mycket pengar som runnit iväg utan att jag märkt av det. Jag har inte haft ett stabilt sparande förrän jag fick jobb efter examen, och nu hoppas jag att det fortsätter såhär.

Jag har betalat av alla småkrediter och delbetalningar. Nu har jag ”bara” CSN-skulden och bilen kvar. Bilen, som jag köpt av pappa, betalas av på tre år. CSN tar man väl med sig i graven men aja.

Köpsuget är decimerat. Jag är helt ointresserad av att titta på vaser, skor, hårspännen, ansiktsmasker, ljusstakar, stekpannor, lampor, klänningar, väskor, mattor, krukor. Det där småkrafset som varken gör från eller till i slutändan upptar inte längre min tid och tankeverksamhet och såhär två månader in börjar det gå upp för mig hur otroligt mycket tid och energi som frigjorts. Det är en av de största skillnaderna, den mentala friheten.

Men vissa begär har inte ännu försvunnit. Det är två saker jag regelbundet återkommer till i mina tankar, och det är en ny soffa och ett nytt köksbord. Det är saker jag/vi har diskuterat i flera år, men fortfarande inte köpt, kanske för att vi är oense om behovet (soffa), eller inte hittat rätt vara till rätt pris (köksbord). Jag har oväntat svårt att skaka av mig de här tankarna, kanske för att de har funnits med mig i flera år nu och det inte är lika lätt att avfärda dem när jag ser ett faktiskt behov.

Jag har återgått till att vara civilperson. I motsats till skönhetsbloggare dårå, haha. Jag är nu en vanlis utan produktutskick, evenemangsinbjudningar, bjudresor och champagne på tisdageftermiddagar. Pressutskicken jag brukade få som skönhetsbloggare upphörde direkt. Det betyder att de allra flesta inom skönhets-PR håller sig ajour med skribentkåren och respekterar mitt beslut, utan att jag behövt säga till en enda gång. Sakta men säkert kan jag nu faktiskt ta slut på produkterna jag har hemma och på så vis jobba mig igenom mitt beautyskafferi. Lägenheten är inte längre en begravningsplats för emballage, vadderade kuvert och kartonger.

Och jag mår så bra av det här. Så himla himla bra.

5 Kommentarer

  1. Fan vad inspirerande! Fastnar framför allt för att du skriver om all tid som frigjorts. Jag är arbetslös och har _noll_ kronor, således haft ofrivilligt köpstopp sedan december (innan dess hade jag fortfarande lite sparpengar…). Och jag känner igen mig väldigt mycket! Förr kunde jag slösurfa på nätet efter kläder, eller så gick jag och min kille på stan varje helg. Det har helt slutat, och det är sååå skönt. Det sjuka är att jag inte trodde det skulle vara skönt eller lätt innan, men det är det! Skillnaden på att jag inte valt mitt köpstopp är dock att jag kan sukta efter grejer jag ska köpa sen, när jag har jobb… Till exempel en ansiktsskrubb. Men i det stora hela har jag börjat se på shopping som totalt onödigt, och hittat tillbaka till gamla kläder i garderoben osv.

    Dock tar jag med mig ditt inlägg till den dagen jag får jobb, vill försöka fortsätta med den här inställningen. Kram!

  2. Hur tänker du kring din priviligierade position och hur den gör det mkt enklare för dig att köpstoppa? Alltså, tex att du har ett stort beautyskafferi att jobba dig igenom. Hur gör du när det är slut? Hur många gånger har du flugit i ditt liv redan, kanske enklare att avstå när man redan upplevt så mkt och kunnat unna sig så mkt. Har du funderingar kring detta?

  3. Vill bara säga att jag älskar denna nya inriktning på din blogg! Jag gillar att läsa recensioner men ogillar köphets/reklam/kapitalist hets.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.