Min konsumtion 2018 vs 2019

Okej, jag erkänner, jag kanske har begått en teeny tiny clickbait i rubriken – men det är kanske uppenbart eftersom att det inte går att jämföra ett gammalt år med ett som inte ännu passerat. Det jag vill förmedla är att jag använt Klimatkontot för att räkna på mitt ungefärliga koldioxidutsläpp förra året och jämfört den med en prognos för det nya året, och där ta höjd för effekterna av ett köpstopp och flygfrihet. En annan klimatkalkylator är Svalna, den verkar också vara superbra!

Tl;dr

Du som flyger kommer radikalt minska dina koldioxidutsläpp om slutar flyga. RADIKALT. Jag har siffror och allt! Vill du också ha siffror kan du gå in på Klimatkontot.se och göra din grej!!!

2018, ett relativt genomsnittligt år

Mitt årliga koldioxidutsläpp ser vanligen ut ungefär såhär:

Koldioxidutsläpp 2018

M motsvarar medelsvenskens koldioxidutsläpp, V betyder världsgenomsnittet och H motsvarar nivån för en hållbar livsstil. Jag har alltså legat långt över en hållbar nivå, och som ni ser är det den andra stapeln som drar iväg rejält. Det är mitt resande, där jag lagt in ungefär 20 flygtimmar per år. Jag tänker mig att det är ungefär fyra utlandsresor. De har bestått av att jag hälsar på min mamma i Spanien någon gång per år, och hälsar på vänner i Europa eller åkt på olika resor som skönhetsbloggare. Det är inget extremt flygande eftersom jag t.ex. inte lämnat Europa, men det är inte heller måttfullt på långa vägar för att det ger upphov till 5,6 ton koldioxid per år. Det innebär att bara mina resvanor resulterar i mer än dubbelt så stora utsläpp som hela ens samlade livsstil ska göra om man lever hållbart. Det går ju inte!!!

Något annat jag noterade var att min konsumtion inte var så belastande som jag trott. Detta beror nog på dessa tre saker: 1) jag har knappt köpt en enda skönhetsprodukt själv och därför syns dessa inte i staplarna, 2) ungefär 50% av mina klädinköp är second hand, samt 3) jag var ingen storshoppare to begin with. Det innebär dock inte att det inte finns förbättringspotential! Vilket för mig till the good stuff, prognosen för 2019 års koldioxidutsläpp:

2019, post köpstopp och noll flyg

Här är en prognos för hur det kan tänkas se ut efter att jag gjort förändringar i mina resvanor och konsumtion:

Koldioxidutsläpp 2019, efter köpstopp och flygfritt år

Några slutsatser

Se på fan! Vilken enorm skillnad! Vi bryter ner det lite, ety vi älskar listor:

  • Hushåll är oförändrat på 0,5 ton per år. Vi bor litet, i ett klimatanpassat modernt hus med bra isolering och miljömärkt el.
  • Reskategorin står för den absolut största förändringen; koldioxidutsläppet minskar med ungefär 70%, med en så otroligt simpel åtgärd som att avstå från att resa med flyg.
  • Matvanorna ger inte upphov till särskilt stora förändringar. Jag åt väldigt lite kött även innan och nu äter jag ännu mindre, men inte tillräckligt för att ge utslag på helår tydligen.
  • Utsläppen som beror på min konsumtion minskar från 0,9 ton till 0,4 ton. Det är en minskning på ca 55%, vilket också är ett mycket bra resultat med väldigt enkla medel.

Jag kan alltså konstatera att två enkla förändringar av min livsstil, dvs. att inte flyga eller handla på ett helt år, ger en total minskning på 4,6 ton eller ca 58%. Det är mer än en halvering och jag trodde faktiskt inte att det var så ”enkelt”.

Ytterligare grejer att göra och lite om ett nytt coolt drivmedel

Men jag är ju inte helt framme ännu. För att vi ska nå klimatmålen i Parisavtalet ska vi ha ett genomsnittligt koldioxidutsläpp på max 2 ton per person. För att komma ner under 2 ton kan jag bland annat sänka värmen hemma med 1-2 grader, minska min bilkörning med 50% och byta ut diesel till HVO 100.

Det senare har vi redan börjat med, och vi har turen att bo nära en mack som erbjuder det drivmedlet. HVO 100 är en fossilfri och förnybar diesel som framställs av vegetabiliska oljor och slaktavfall, och som ger upphov till ca 80% lägre koldioxidutsläpp än konventionell diesel. Åttio procent! Trodde knappt att det var sant, men det stämmer. Fördelen är uppenbar, nackdelen är att en stor del av de vegetabiliska oljorna kan bestå av restprodukter från palmoljetillverkning (PFAD), som ju har en katastrofal klimateffekt p.g.a. skogsskövlingen. Detta kommer dock att förändras, eftersom att PFAD fr.o.m. 1 juli 2019 inte längre kommer att klassas som en restprodukt och därför kommer så pass höga krav ställas på den råvaran att den kommer försvinna från marknaden. Mer om detta kan man läsa hos tidningen Miljö och Utveckling och Gröna Bilister.

Har ni använt en klimatkalkylator för att beräkna era koldioxidutsläpp?
Berätta gärna!

2 Kommentarer

  1. Du är så himla pepp!
    Jag vet inte riktigt hur jag ska tänka angående klimatkalkylatorer då så mycket frågor handlar om hushållet, och jag dels inte har full koll på vad resten av familjen gör, dels inte bestämmer över många saker som tex elavtal. Det blir liksom helt olika svar beroende på om jag räknar efter hur jag lever idag (där jag på många sätt tvingas anpassa mig efter dem) eller om jag räknar på hur jag skulle leva om jag bodde själv. Helt klart är iallafall att min klimatpåverkan skulle vara mindre om jag kunde påverka mer.

    • Vad fint att du känner att jag är pepp, haha! Jag känner mig ganska ofta som Häxan Surtant Judgey McPrepper, men jag kan leva med det. Du har helt rätt i att det blir svårt för dig att anpassa när du delar hushåll med resten av familjen. Du kan ju testa att fylla i kalkylatorerna med endast det du själv konsumerar, dvs att du lämnar fält med elförbrukning osv tomma. Det kanske funkar iallafall?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.