En väldigt viktig kommentar från en f.d. läsare

En av mina favoritskribenter är Caroline Hainer, författare och inspiratör extraordinaire. Hennes blogg Fifty Scents har jag följt i flera år, och läser den fortfarande regelbundet. Precis som jag har hon dragits med hemska tvivel om vår plats i en ny tillvaro, där konsumtionshets i den antropocena epoken känns rakt av omöjlig. Hon har skrivit mycket om det, och jag har funnit tröst i att inte vara ensam. Ens tvivel och oro gått i vågor, kommit och gått liksom, ibland har de dövats för att annat hörts högre men sen kommer tankarna tillbaka. De kommer alltid tillbaka.

För någon månad sen skrev Caroline i inlägget ”Decembertystnad” att hon återigen känner sig tyngd av bristande motivation och att det är branschen och köphetsen som kväver henne. Till det inlägget fanns en kommentar från signaturen Eli som skrev att hen slutat följa mig, för att jag upplevts som prisblind och verklighetsfrånvänd.

Jag skulle kunna känna mig sårad och angripen, men det enda jag tänker är att Eli har rätt. Jag har ju själv tyckt att adlinks, samarbeten och produktfokus känns fel, det är inte jag. Men bloggkulturen domineras helt av den och jag slutade till slut ifrågasätta mig själv, det var bekvämt (även om jag jämt undrade när folk ska börja tröttna). Jag önskar att Eli hade skrivit något till mig, för jag hade behövt höra det. Hursomhelst var det väldigt uppfriskande läsning, och jag hoppas att fler skribenter, influencers och företag läser detta.

Onwards and upwards, antar jag! Glöm ej att ni är bäst.

4 Kommentarer

 1. Linda Segtnan

  Glöm inte att även du är bäst!

 2. Åh gud! Det var min kommentar. Och jag tänkte först när jag läste den här, gud jag skäms för hur hård jag låter i tonen. Men när jag skrev den hos Caroline var det som att en propp lossnade och jag fattade varför jag i flera år läst din blogg, slutat, återupptäckt, fått samma konstiga känsla och droppat av igen, och så om igen. Jag ville så hjärtans gärna tycka om din blogg för jag tyckte så mycket om din stil och samtidigt stressade den mig som ingen annan beautyblogg jag läser. Jag tror inte jag hade satt fingret själv på vad som var så stressande med den förrän du och Caroline skrev era inlägg i december. All min kärlek till dig, jag hoppas resan framåt blir en go en!

 3. Hej! Vill börja med att säga att jag älskar hur du skriver, men jag försvann som läsare från bloggen för något år sedan då jag tröttnade totalt på hudvårdsskrivande. Sedan så tipsade min syrra mig om din köpstoppsgrupp på fb och jag kollade in dina senaste inlägg här på bloggen och blev så glad över initiativet och jag tycker det är så grymt att du slutar med detta även om jag antar att du haft en fet grej på g med kul jobb och massa gratisgrejer (lol) och så vidare. Jag blev också inspirerad till köpstopp och nu har det gått en månad och det känns så jävla nice. Inte för att jag var megakonsument innan men på något vis så lyckades pengarna (CSN) rinna mig ur händerna.

  Hur som helst, jag satt på en lektion förra veckan som handlade om klimatförändringar om min professor från USA berättade om ett forskningsprojekt i Gbg som heter Bortom BNP-tillväxt. Minns att när jag scannade dina senaste blogginlägg så skrev du något om någon som hade sagt typ ’men vad ska alla som jobbar i butik jobba med om vi slutar shoppa’, eller något liknande. Och du hade svarat med att beskriva själva problemet med att vårt samhälle bygger på tillväxt och konsumtion vilket jag är helt med på. I forskningsprojektet (som tyvärr verkar ha tagit slut förra året) ställde de följande frågor:

  Vad kan förändringar i tillväxten innebära för välfärdens organisation och finansiering?
  Hur kan dessa upprätthållas och utvecklas i olika delar av landet?
  Hur skulle maktrelationer och fördelning av resurser förändras i samhällen med låg eller nolltillväxt?

  Detta kanske är något för dig att kolla in. Sedan finns det en annan ide som kallas för DeGrowth som mina klasskompisar från södra Europa pratar mycket om och som verkar växa i Sverige också. Vore asgrymt om du blev någon slags ledare inom detta. Helt ärligt, detta sista låter kanske lite elakt, men folk blir mer och mer förbannade av bloggar som niotillfem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.