Men folk kommer ju förlora jobben om konsumtionen minskar

En ideologisk fråga jag fått på sista tiden, framförallt efter att köpstoppsfrågan exponerats för en bredare allmänhet genom större medier, är detta med jobb och försörjning för de inom handel och produktion av konsumtionsvaror. Vad händer med de som förlorar jobben om efterfrågan av t.ex. kläder, drönare, mobilskal, ögonskuggepaletter och fidget spinners minskar? Hur ska jag, som inte vill shoppa längre, kunna se uppsagd butikspersonal i ögonen?

Personligen är det en icke-fråga för mig, relaterat till köpstoppet. Jag ligger inte sömnlös och grubblar över fortlevnaden hos de företag vars tillväxt bygger på en destruktiv överkonsumtion. Frågan är fel ställd, eftersom att den flyttar fokus från den överordnade klimatfrågan till att bli en konflikt mellan maktlösa; arbetstagare och konsument. Striden står liksom inte mellan mig och killen i kassan på Stora Varuhuset, utan planeten och dess invånare (där både jag och killen i kassan ingår) på ena sidan och kapital och politiska makthavare på andra sidan. Vårt ekonomiska system bygger på att varor och pengar är i rörelse och handlas på en fri marknad. Man kan tycka vad man vill om det, men det är kapitalism och det är vår verklighet. Om efterfrågan på en viss varutyp genomgår en långvarig sänkning är det en logisk följd att kapital och jobb flyttar därifrån. Sådana är spelreglerna på den fria marknaden.

Här kan det vara bra att understryka att det känns lite klurigt för mig att resonera utifrån en renodlad marknadslogik, eftersom att jag anser att den lider av svåra brister. Men för diskussionens skull behövs det, i och med att många uppenbarligen fortfarande tror på marknadskrafternas helande förmågor. Jag själv skriver inte under på marknadsliberalismens idéer och är inte beredd att lägga min tillit till den osynliga handen. Jag tror inte heller på att ”konsumentmakt”, som t.ex. köpstopp och bojkott, ensamt kan förändra världen, utan jag är helt övertygad om att det dessutom krävs ekonomiska och juridiska styrmedel. En global och väl tilltagen koldioxidskatt samt omfattande marknadsregleringar är exempel på klimatåtgärder jag faktiskt tror har påverkan på externa effekter. Mitt köpstopp är egentligen mest ett fåfängt rop på hjälp, haha. Och jag pallar inte längre sitta på min röv och göra ingenting.

I Spanien har 26 kolgruvor stängt, eftersom att EU har slutat ge dem ekonomiska kryckor. Den spanska socialdemokratiska regeringen har därför beslutat att avsätta 2,56 miljarder kronor för att de gruvanställda som blir av med jobben ska kunna vidareutbildas och anställas i gröna sektorer. I omställningen ingår också pengar för sanering av gruvmiljöer och tidiga pensionsavgångar för äldre. Spanien kallar det för en rättvis omställning. Det är exakt detta vi behöver göra. Myndigheter, arbetsgivare och fackförbund, hand i hand mot framtiden! *tindrande ögon* Läs The Guardian här: Spain to close most coalmines in €250m transition deal.

Samhällen förändras, och friska ekonomier förändras med dem. Jag köper helt enkelt inte att vårt nuvarande system, med en tillväxtnorm som straffar vanligt folk för maktens misstag, är en naturlag. En grön rättvis omställning är den enda vägen framåt. Att jag förväntas ta ansvar för fortlevnaden av ett döende ekonomiskt system, GENOM ATT SHOPPA, är den dummaste marknadsliberala smörja jag nånsin hört. Om det finns personer där ute som anser att de gör en god samhällsgärning när de köper ett nytt ljudsystem eller en tionde väska gör de bäst i att klättra tillbaks in i sina gryt. Framtiden kommer bli supertråkig när deras enda verktyg för samhällsnytta kommer att bli verkningslöst.

5 Kommentarer

  1. ❤️❤️❤️

  2. Men gud, är det verkligen en invändning folk har? Om man har personalens bästa i tanken är det intressant att man istället inte kritiserar hierarkin av arbetare och personal på botten och aktieägare och VD på toppen. Som i extrema fall som IKEA och HM tjänar ägare så många gånger mer än den som faktisk tillverkar produkterna att det är svårt att begripa. Det är ju kapitalismen som är hela felet, vi tjänar ekonomin istället för att ekonomin tjänar oss.

    Men visst, stackars butiksbiträde på ica..

    • Ja absolut, jag har fått den typen av motargument flera gånger och ser att folk på nätet argumenterar så. Men det är ju inte alla anställda de värnar om, bara i Sverige. Och svensk ekonomi. 🙂 Så det är ingen verklig omtanke om arbetstagare i bredare mening.

  3. Du har aldrig funderat på att ge dig in i politiken? Du skulle ha min röst.

    • Kära du! Vad fin du är, sitter och rodnar här borta i min del av stan. Jag har fått frågan förut och är absolut 100% säker på att jag inte kommer ge mig in i politiken. Jag skulle inte klara av pressen som folkvalda utsätts för. Jag vet dock att det finns många politiker som delar min analys och jobbar för just de lösningar jag vill se i samhället! Jag har alltid personkryssat Clara Lindblom i Vänsterpartiet, hon är ett jävla lokomotiv och har fokus på alla de frågorna jag tycker är viktiga, t.ex. ökat byggande av billiga hyresrätter och att Stockholms stad ska bygga egna vindkraftverk! 🙂 Hon e himla cool.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.