Har du provat Baccarat Rouge 540 från Maison Francis Kurkdjian?

**Inlägget innehåller pressprover**

Det är en liten uppförsbacke att skriva ”det första inlägget” efter att bloggandet genomgått något slags ”moraliskt reningsbad” (jävlar vilka stora citationstecken hörrni!!). Jag kände att jag behövde vänta på något som liksom KÄNDES ordentligt för att jag skulle vilja skriva om det, men jag visste inte exakt vad det var jag väntade på. Hur ska det kännas? Ska det för en gångs skull kännas enkelt och lättillgängligt, oglammigt och vardagligt? Eller ska det vara nåt extraordinärt? Vad förväntar sig mina läsare; att jag min vana trogen skriver om svindyra parfymer och hudvård jag absolut inte hade haft råd att köpa själv?? Typ? Well, hur som helst tänkte jag att ”jag vet vad jag ska skriva om när jag ser det”. Och för nån vecka sen fick jag en flaska Baccarat Rouge 540 från Maison Francis Kurkdjian.

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540
Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540

Jag provade den för några år sen, när den var helt ny, och jag kan inte minnas att jag tänkte särskilt mycket på den då. Kanske var mitt headspace ett annat, och att jag sökte andra sorters parfymer vid det tillfället. Klipp till: det är slutet av september och NK i Stockholm håller en pressfrukost för att visa upp sitt nya skönhets- och doftkoncept: NK Beauty. Det hela är inte särskilt uppseendeväckande eller revolutionerande som sådant (vilket ibland är det man försöker påskina när man kallar något för ett ”koncept”), utan det är något så enkelt och härligt som nyrenoverade ytor, MYCKET mer space och nya varumärken som är intressanta på riktigt. Som exempel kan nämnas Santa Maria Novella, Hourglass och – såklart Maison Francis Kurkdjian.

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540
Yo soy överväldigad

I den absurda påsen man fick med sig från eventet låg massvis med exklusiva produkter och det var nog svårt att som enskild produkt nå fram i det sällskapet, men en helflaska Baccarat Rouge 540 pratar på en helt egen frekvens. Det var också den produkt jag öppnade först av alla.

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540

Jag kommer inte brodera ut detaljer om förpackningskvalitet osv. För mig duger det bra att flaskan är fin och funktionell, men ja för den som värderar sådant kan jag meddela att inget lämnats åt slumpen här. Det skriker premium från varenda cellulosafiber här, det ska ni ha jävligt klart för er. Man behöver inte skämmas om man ska ge denna i prezang. Men då ska man ge den till nån som varit jävligt snäll, för detta är ingen dussindoft och den kostar inte som en sådan heller. Just nu är jag helt ointresserad av alla andra parfymer och jag vet att det innebär att den kommer hamna bredvid den handfull andra dofter som jag aldrig slutar älska.

Framförallt känner jag saffran och någon slags kåda, iallafall barrträd, nånstans i bakgrunden lite jasmin. Trots att jag ganska ofta har svårt för jasmin är den jättefin här. Den är raka motsatsen till t.ex. Hermès Terre d’Hermès (inlägg här: TERRE D’HERMÈSeller Zarkoperfume Oud-Couture (inlägg här: Zarkoperfume Oud-Couture: En saga om knastrigt, torrt trä). Trots att de har många tränoter gemensamt har Baccarat Rouge 540 en helt annan vibb. Den är mjuk, varm och inbjudande där de andra dofterna är svala och friska. Den är söt och sockrig men känns överhuvudtaget inte som en gourmand – not that there’s anything wrong with that! – och den förlorar aldrig sin medfödda elegans. Man behöver inte anstränga sig för att gilla den. Den hittar liksom sin plats bland minnen, drömmar och tankar, på ett helt naturligt sätt. Parfymens upphovsman, fransk-armeniern Francis Kurkdjian, ligger bakom en av världens mest sålda parfymer: Le Male från Jean-Paul Gaultier. Han var 26 år när han gjorde den.

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540
Banan pga why the hell not

I allt väsentligt är detta också en riktig publikfriare till doft. Jag är av någon anledning inte en person som får komplimanger för att jag luktar gott (JAG VET?!??!), men under de få veckor jag burit denna har det rasslat till i komplimangbuskarna – ja jag kommer bara fortsätta skriva på denna mening och ignorera det jag just skrev. Komplimangbuskarna??? Rasslat till..? Nej, vi lämnar det. Hursomhelst har så gott som alla jag kommit i närkontakt med (t.ex. andra parfymlovers som Hedvig von Mentzer och Jonas Öhman) haft det där glimret i ögonen och sagt ”Men VAD har du för parfym?”. Det brukar inte hända mig.Vill man prova så finns den på NK Hamngatan, den kostar jättemycket pengar, så be gärna om ett prov (och prover har de, tro mig). Jag har faktiskt ingen prisuppgift men min gissning är att den ligger nånstans i spannet 1800-2200 kr.

**UPPDATERING 1 NOV 2021**

På allmän begäran såhär FLERA ÅR efter att detta inlägg publicerats: köpställen i Sverige är få; det är väl typ NK och inget mer och inga svenska nätbutiker. :C Net-a-Porter har den dock, i storflaska EdP på 200 ml (min flaska är på 70 ml) samt i högkoncentrerad extrait de parfum på 70 ml. De har också Baccarat Rouge 540 i 3 x 11 ml – hallå, perfekt att dela ju?! eller ge bort som prezanger. Till nån som varit RI-KT-IT snäll.

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 Eau de Parfum 200 ml, EUR 443
Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 Extrait de Parfum 3 x 11 ml, EUR 173
Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 Extrait de Parfum 70 ml, EUR 320

7 Kommentarer

  1. åh saffran! blir sugen på att provdofta på denna (har inte råd att lägga den summan på en parfym så eh ja det är det enda jag kommer kunna göra). har du koll på fler parfymer med den doftnoten?

  2. Doftade på denna igår och den sitter ännu på min handled. Den känns som ett naturligt steg för mig från Tom Ford som jag tyckt har varit dyr. Jag måste ha denna, eller nej men jag VILL ha den. Åh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.