Två lästips och två drycktips

Den vegetariska och alkoholfria restaurangen De Toekomst (”framtiden”), i holländska Dordrecht, tidigt 1900-tal

Jag vill tipsa om två läsvärda texter om villkoren i skönhetsbranschen, och om något du kan dricka medan du läser.

1. Tidningen Arbetet har skrivit en artikel om arbetsmiljön för fransstylister, hur de exponeras för starka allergiframkallande kemprodukter och hur utbredd okunskapen är kring arbetsmiljö i branschen: Inget skydd för egenföretagare i skönhet.

2. I Aftonbladet skrev Martin Aagård för ett tag sen om vad han kallar för ”rättslösa nätproletärer”, en otroligt träffande beskrivning av den nya generationen av unga influencers som cyniskt och hänsynslöst utnyttjas av skönhetsbranschen: Smygreklam som yrke.

3. Och slutligen drycktipsen. Allt oftare avstår jag helt från alkohol eller väljer drycker med väldigt låg alkoholhalt eller folle. Jag tycker att de alkoholfria alternativen blivit sjukt mycket bättre senaste åren, och framförallt tänker jag då på de varianterna som inte bara består av ”alkoholfria varianter” av det som annars brukar innehålla alkohol (typ öl och vin alltså). Ibland vill man ju varken ha en blaskig nollprocentig öl eller en läsk, utan nåt som har de kvalitéer hos alkoholhaltiga drycker som gör att man dricker dem långsammare än en cola. Jag har därför kärat ner mig i shandy, radler, clara och andra drycker som är som en blandning av öl och fruktjuice av nåt slag. De påminner lite om cider men känns ändå bestämt som något annat än cider. Tycker jag.

Clausthaler Lemon är en alkoholfri shandy (dvs. öl och lemonad) som är lättillgänglig eftersom att den ofta står bredvid folkölen i många mataffärer, brukar kosta typ 10 kr per flaska. Har i princip noll ölkaraktär även om den innehåller 40 % alkoholfri lager, utan känns mer som en mindre söt läskliknande dryck.

Flying Brewery Lemon Radler innehåller 55 % öl och har därför en tydligare ölvibb än Clausthaler Lemon, men samtidigt möcke möcke citronig. Den är dyrare, tippar på någon tjugolapp kanske. Den är inte heller lika lättillgänglig för jag har hittills bara sett den i Folkölsbutiken på Hornsgatspuckeln, men jävlar vad god den var!!! Endast 2,2 % alkohol också, nice.

Är det nån av er som sitter inne på tips på goda alkoholfria drycker eller såna med väldigt låg alkoholhalt, men som inte är cider eller läsk eller blaskig alkoholfri öl? Do share!

12 Kommentarer

 1. Oh, ska skriva ner dom där tipsen! Råkade få med mig två alkoholfria 1662 Blanc (den där blå flaskan dom gör så mycket reklam för) efter en möhippa nyligen. En witbier som för mig gärna hade kunnat smaka mer öl men ändå perfekt balkongdricka! Vet dock inte riktigt om det är det du söker. Älskade all fruktöl när jag var i Bryssel för några år sedan, det är något med kombon av besk öl och sött av frukt eller bär (helst hallon <3)

 2. Brew dogs nanny state är ett starkt tips om du vill ha en riktgt go bitter alkoholfri öl, Gotlands bryggeri easy riders alkoholfria IPA är guld, och för en vanlig jävla öl rekommenderar jag starkt Mariestads alkoholfria! + mikellers drinkin in the sun.

  Testade clausthalern för första gången nyligen och den var så god! Perfekt i panikvärmen som varit sistone.

 3. Är ett STORT fan av bundaberg ginger beer även om den är hutlöst dyr. Kung markattas ingefärsdricka är ett ok alternativ men vill ju ha en riktigt brännande ingefärig dryck!

 4. Är precis som du en shandy/clara-tjej, SÅ synd att detta inte slagit riktigt här hemma. Mitt bästa just nu är annars Apple Cart, tänk typ alkoholfri Magners. Sen finns det ju en hel del goda tonics att botanisera bland numera, en krispig skiva rött äpple, eller gurka och några svartpepparkorn i så saknar jag knappt gin.

 5. Snygg affisch och asbra lästips! SÅ bra att du lyfter fram granskningar av skönhetsbranschens baksida.

 6. Kolla på din närliggande (du måste ju ha en nånstans 😀 ) polsk butik/deli. Det finns massor, massor av alla möjliga shandys och radlers där (och i Polen förstås). Och Karmi! Karmi är ett måste!

 7. dorismatilda

  India Pale Soda finns på Systemet och smakar typ precis som det låter! En läskande och syrlig alkoholfri med mycket blommig humle. Kostar typ en tjuga 🙂

 8. De där små Sanbitter, finns på Systemet och nog också i matbutik? Kan blandas med riktigt bubbligt vatten. Eller bara smuttas som den är. Kan säkert göras festligare efter behov och förmåga. I ett frostat glas med en skiva apelsin kanske.

 9. Juhlins alkoholfria bubbel är riktigt, riktigt bra.

  Annars vill jag tipsa om verjus, druvmust på omogna druvor. Det kan vara knepigt att få tag i, men är vrålgott.

 10. Längtar efter dagen då jag äntligen finner Birra Moretti Radler i Stockholm. Tills dess vill jag också slå ett slag för Charitea Mate med massa is alltsååå mm och Kung Markattas ingefärsdricka!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.