Parfymer som ger en ångest

Detalj ur Dirk Bouts ”Hell” (1450)

Har ni parfymer ni blir ledsna av? Eller får er att känna obehag? Alltså inte på ett sätt som för tankarna till sötsliskiga fruktdrinkar och migrän, utan snarare ett själsligt obehag. Man brukar ju säga att doftsinnet är starkt kopplat till känslolivet, på ett sätt som egentligen gör det olämpligt att klumpa ihop det med ”kosmetik” och ”skönhet” – jag tycker egentligen att skönhet och parfym är helt väsensskilda av just den anledningen. Hursomhelst har parfym en enda funktion och det är att väcka känslor. Vissa dofter fyller en med lycka, välbehag, framkallar minnen från sommaren 2014 eller får en att känna sig som sig själv. Andra kastar en rakt i klorna på ett vidrigt ångestmonster och tar en till en mental plats man svårligen tar sig ur genom att endast ta bort källan till doften. Hur gör ni med såna parfymer? Hur hanterar ni t.ex. dåliga associationer till en parfym som var och varannan person bär, och som ni utsätts för regelbundet i hissen, på stan eller på restaurang?

Jag har två parfymer som jag direkt tänker på när jag skriver om detta. Den första är Dior Homme. Den bars av en person som jag tillbringade väldigt mycket tid med i min ungdom, när jag var ganska ledsen och mådde rätt dåligt, och vi har ingen kontakt idag. Jag påminns ändå regelbundet av den här tiden i mitt liv, p.g.a. folk på stan som passerar mig i ett moln av Dior Homme. Det känns alltid som en kniv i magen, och utöver noter av iris, kakao och läder (som ju är EXTREMT FINA noter som jag vanligen älskar) förnimmer jag bitterhet, förlust, ensamhet, känslor av åsidosättande och svartsjuka. Även ett sting av generell antipati mot manssläktet som helhet letar sig in hos mig av en puff av Dior Homme. How unfortunate.

Den andra är Etat Libre d’Orange Secretions Magnifiques. Denna har jag inga negativa personella associationer med, eftersom att ingen vettig människa någonsin skulle bära denna frivilligt. För Secretions Magnifiques kan mycket väl vara den värsta, mest osäljbara parfymen som någonsin producerats. Den fyller en med ett sådant fysiskt äckel att det till slut förbyts till psykisk ångest. Jag får faktiskt hjärtklappning bara av att skriva om den. Ni tror att jag skojar och överdriver? Låt mig då citera några recensioner på Fragrantica:

”This is like liquified PTSD.”

”It smells like a fever dream.”

”It smells like someone ejaculated into a metal bucket of blood.”

”Upon one whiff, it evoked a horrid memory of my daughter’s closed head injury.”

”I was emotionally defeated for the rest of the night after I got a good smell of it. It struck the fear of God in me.”

Det låter som storslagna överdrifter, och att folk i kommentarsfältet tävlar i att bräcka varandra i vem som kan skriva den mest förskräckta recensionen. Men. Det är inga överdrifter. Noterna består av sjögräs, mjölkiga noter, aldehyder, nåt metalliskt och mineraligt. ELdO själva säljer denna doft utifrån ”de tre s:en”; sangue, salive, sperme et sueur. Blod, saliv, sperma och svett. Den ska innehålla nån slags adrenalinliknande noter, ja adrenalin har faktiskt en doft. För mig doftar den oro, rädsla, ångest, fysiskt obehag. Ganska likt den där dödsångesten man känner när man inser att man måste spy; hela kroppen blir iskall, huden blir helt knottrig och blöt och man blir yr och huvudet bultar och man blir tillfälligt blind på väg till toaletten.

Och vet ni vad det värsta av allt är? Jag har två flaskor av den hemma.

27 Kommentarer

 1. Underbart inlägg!! Jag har svårt för en Hugo boss, den knytnäven? Pga ett ex. Kanske också den parfymen jag snabbast upptäcker i ett rum/på stan osv. Min kille nu använder inte parfym. Ska man köpa en i present? Det är ju kul’

 2. Haha men varför två flaskor?? Du måste berätta ju

 3. Jag bar Xerjoffs Don den dagen jag fick besked om en kamrats självmord, så den doften gör mig ångestfylld och illamående.

 4. Dofter kan ha en stark inverkan på en och påverka känslor och minnen.
  Så bra att medvetet prova sig fram om man gillar en doft eller inte.

 5. Bara jag som blev nyfiken på den där ångestparfymen? ? Var kan jag lukta på den?

 6. Spännande! Varför två flaskor??
  Jag står inte ut med Abercrombie-doften för män, tyckte först inte om den på killen jag träffade (hallå vilken vuxen vill lukta tonårsångest?) men vande mig och efter att det tog slut är den ännu mer obehaglig.

 7. Min mamma fick en parfym av sin sambo, tyvärr var det samma parfym som en fd chef som var vidrig mot mig hade. Tvingade henne att inte använda den i min närhet, hehe. Den luktade gott, men gav mig ångest..

 8. Panik-köpte en deo för ett tag sen, ett icke-märke med doft av typ ”fresh cotton” eller nått. När jag tog på den slungades jag tillbaka till gymnasiet, min första lägenhet och mitt första (vidriga) förhållande. Plötsligt stod jag där, 2008, framför badrumsspegeln i min etta, omsorgsfullt fixad för en vanlig dag i skolan och tänkte att idag dumpar han mig.

  • Kan relatera till det, reagerar liknande av vanliga damdeos och slungas tillbaka till tonårstiden med paniksvettiga omklädningsrum. Hela dagen blir förstörd.

 9. Jag har verkligen ingen direkt sån parfym som gör mig illa till mods – visst finns det parfymer som retar gallfeber på mig för att jag tycker de lucktar blä, men ingen som är direkt ångestdrabbande. Har lite svårt för pudrig ros eftersom jag hade en sån tvål i en lägenhet jag var tvungen att flytta från efter typ 2 veckor pga avloppslukt… rosdoften blandades liksom med stanken ur avloppet och jag kan fortfarande få kväljningar av det haha. Men älskar ju ros nu!

  PS. Måste få lukta på ELDO-doften nån dag. Låter så spännande! Typ som en skräckfilm i doftform.

 10. Misstänker att min kommentar på ett tidigare inlägg kan ha bidragit till tanken bakom inlägget; jag är alltså hon som köpte Dior Homme Parfum-parfymen. Jag har läst att den jag har (parfum) och den du mår dåligt av (’vanliga’ Dior Homme) inte liknar varandra supermycket, hoppas att det är så utifall att vi råkar gå förbi varann på stan nån gång!
  Min värsta parfym just nu är Unum 1144, den luktar typ som en smocka av violgodis och kön. Kräks.

  • Haha, ja det stämmer. Det var faktiskt en kommentar som påminde mig om existensen av Dior Homme! Jag tror inte att parfum-varianten har samma vibb alls, jag har hört det av flera! Vilken tur, för den verkar ha så fina noter.

  • Haha, ”en smocka av violgodis och kön”. Bästa kommentaren! <3

   Ps. Jag gillar Unum 1144. *freak*

 11. Har aldrig gillat ”fräscha” dofter, men Davidoff Cool Water Woman är lätt den värsta jag vet. Det började med att jag ärvde den efter att min moster dog, så redan där kändes den lite makaber. Tyckte den stack i näsan och var riktigt jobbig men försökte vänja mig vid den för jag hade nästan inga andra parfymer på den tiden. Det kändes helt fel varje gång jag bar den. Sen nån dag så höll jag och en kompis på att larva oss i nån slags kuddkrig med parfym (vi var mycket unga och dumma) och jag råkade på nåt vis få den i ögonen. DET SVED som om satan personligen petat ut mina ögon. Detta blev min nya huvudassociation till den. Kompisen som råkat spreja mina stackars ögon svek mig nåt otroligt några år senare och relationen tog slut, så det traumat hamnade också i mixen av känslor inför doften. Sen fick den stå i några år på en badrumshylla och blänga på mig tills jag insåg att jag aldrig skulle vilja ha den, så jag gav den till min mamma. Vi har en lite provocerande relation idag och hon använder den då och då. Den här jävla parfymen har alltså bara varit katastrof hela vägen. Och den luktade äckligt redan innan dess.

  • Åh gud, det låter som att den maxar dåliga associationer för dig, fan vad deppigt! Men skönt ändå att det inte är en parfym som du gillade innan allt det där jobbiga hände.

 12. Jag får lätt ångest av olika dofter och parfymer. Det känns tröstande att veta stt detta är ganska vanligt förekommande fenomen och inte bara gäller mig! Jag har antagit att det kanske har med mig som HSP att göra?! Jag kan inte sätta fingret på ”hurdan” parfym det gäller men en ganska stor andel av marknadens patfymer ger ångest ?

  • Om man har HSP tänker jag mig att det absolut kan förstärka associationer till olika dofter! Det måste ju bli rätt trixigt att hitta rätt. Hoppas du ändå har någon som du älskar!

 13. För min del får det bli Jean Paul Gaultiers Le Male, originalet i den blå-vitrandiga flaskan. Hade ett ex som ofta bar den, särskilt när han ville ligga. Hela förhållandet var ganska abusive, men jag stannade för att det var ju ingen annan som någonsin skulle vilja ha mig, ju.
  Tycker var och varannan gubbjävel har den parfymen, så ganska ofta man känner den på stan, ganska jobbigt men tack och lov snabbt övergående.

 14. Söta dofter har alltid gett mig huvudvärk på grund av associationer till omklädningsrum i högstadiet (speciellt om de också råkar vara fruktiga). Det blev inte bättre av att jag hade en grej med en kvinna som ofta bar Hugo Boss The Scent Intense. Lyckligtvis tog det slut så jag slapp känna den där doften huga.

 15. Jag hade The Body Shops body butter med doften moringa när jag låg på psyk. Får panikångest av den nu.

 16. dorismatilda

  Min motsvarighet till din Dior Homme är Ralph Laurens Polo Red som jag till en början tyckte danska bra om men numera associerar med ångest, otillräcklighet och känslomässigt omogna män. Den verkar vara särskilt populär att överdosera, särskilt bland unga män som nyss blivit myndiga.

  Apropå doftminnen känner jag ibland doften av någon parfym som slänger mig tillbaka till trygga stunder med någon dagisfröken jag tyckte om. Blir alltid lika glad när det händer .

 17. älskar det här inlägget! apropå dofter man inte tål: tror jag kan ha skrivit om detta i en kommentar på ett annat inlägg här för länge sen, men har så svårt för patchouli, när det är en framträdande del av en doft. tycker liksom det luktar som en blandning av nånting mögligt, jordigt och nånting kallt, metalliskt, obehagligt. begrep inte vad det var för doft/doftnot jag ogillade (kände den bara ibland i parfymer som bars av folk jag passerade på stan) tills jag luktade på en tvål som skulle lukta bergamott och patchouli. hoppade nästan till när jag luktade på den eftersom jag äntligen fattade vad den där obehagliga doften var! (bergamott gillar jag.) kan dock gilla parfymer som har patchouli angiven bland doftnoterna, om den liksom smälter ihop med övriga noter eller är mer diskret.

 18. Ralph Lauren Blue! Huga som någon ovan skrev ovan (bra ord!) Det är unga män och typ otillräcklighet och fylla för mig. Ganska många som har den också? Den är både liksom god och.. äcklig? för mig.

 19. CK One kan dra åt helvete. alla killar som fuckat upp mitt liv har haft den??? ok två men det är helt klart en trend för misär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.