Vård av ansiktsfrisyren

**Inlägget innehåller annonslänkar**

Många av oss har nära och kära i våra liv som har skäggväxt i ansiktet. De måste ofta förhålla sig till det på ett eller annat sätt; antingen rakar de bort det, eller så vill de uppmuntra dess välbefinnande. Skäggbärarna i mitt liv har iallafall varierande inställning till sina ansiktsfrisyrer; min man har haft skägg så länge jag känt honom, min bror har alltid varit slätrakad fram tills nyligen och min pappa kör på prydliga pussvänliga looken, dvs. rakning i princip varje dag. De är alla – i varierande grad – intresserade av skäggprodukter. Pappa vill mest ha freebies av mig, Eric bränner gärna 400 kr på en Tom Ford-produkt.

Jag blir, såklart engagerad. Här är fyra goa skäggsaker, för den som vill skapa ytterligare konsumtionsbehov för att göda marknadsmonstret. Haha åh jag försöker verkligen inte ens sälja in detta??? Aja. Hatkärleken.


★ Kan väl knappt tänka mig något mer förhöjt än en vårdande skäggolja från Gucci, doftsatt med Guilty Absolute, deras bästa doft alla kategorier. Priset 379 kr är inte det sjukaste jag sett heller. Finns på Lyko. Perfekt present ju.

★ Även L’Occitane har en av mina parfymfavoriter, Eau de Cade, i rakoljevariant. Enbär. Bara enbär. Allt en skägghatare behöver; förenklar rakning, reducerar irritation och doftar hella good. 195 kr hos Eleven.

★ Gentlemannaklassikern Tabac, som Eric faktiskt själv köpt och använder regelbundet, finns såklart som skäggolja nuförtin. Den billigaste i gänget, 169 kr på Lyko.

★ Skäggborste i olivträ för den som vill levla upp. Denna är från Mr. Bear Family, kostar 359 kr hos Bangerhead.

Not for a moment, Walt Whitman, lovely old man,
have I failed to see your beard full of butterflies,
nor your corduroy shoulders frayed by the moon,
nor your thighs pure as Apollo’s,
nor your voice like a column of ash,
old man, beautiful as the mist

Ode to Walt Whitman – Federico García Lorca, i översättning av Ben Belitt (1955)

6 Kommentarer

 1. så mysigt att läsa det här inlägget <3 och bättre sent än aldrig att du besökte gbg i år!! (bor alltså där hehe)

 2. Nu kommer några frågor på ämnet som jag tänkt på länge:

  Skäggolja: är det bara för när personen med skägg rakar sig? Eller kan man ta det i skägget för att mjuka upp bara? Vad finns det annars för produkt för att vårda den lilla huden som blir torr där bakom allt skägg?

  • Hej Elin! Sorry borde förstås uttryckt mig tydligare! Skäggoljor vårdar och mjukgör det skägg man redan har och vill behålla, de är även fina för hyn där bakom. Rakoljor, som den från L’Occitane i mitt inlägg, används för att underlätta rakning! 🙂

 3. Hej! Läste på din insta story (tror jag det var) om att LCC och skincity ej har kollektivavtal. Skulle vara intressant om du kunde skriva lite mer om beautybranschen/kvinnliga småföretagare/arbetsrätt. Både allmän fakta och dina egna åsikter. Är det ENBART av ondo att ej ha kollektivavtal? Kan man ha andra fördelaktiga avtal som anställd? Tycker att dessa frågor är intressanta ur många perspektiv . Kram och tack för en bra blogg.

  • Halloj! Ja det kommer faktiskt lite texter om det! 😉 Hold tight! Men det är väl ingen chock direkt att jag tycker att, ja, i princip är det enbart av ondo att inte ha KAV. Det är klart att man kan ”täcka upp” bristerna som uppstår när man saknar KAV genom att avtala om särskilda villkor i enskilda anställningsavtal. Det använder många arbetsgivare som ursäkt; att de erbjuder villkor som är ”bättre än kollektivavtalsnivå”. Jag ser två stora brister med detta resonemang:
   1) det ställer höga krav på varje enskild arbetstagare att förhandla till sig bra villkor i sitt anställningsavtal. Med KAV ingår det automatiskt för alla, oavsett om man är en tuff förhandlare eller inte.
   2) Massupphandlade försäkringar, och framförallt pensioner, blir mycket mer fördelaktiga, än om en enskild arbetsgivare m ett litet-medelstort företag ska erbjuda en liknande lösning. När får man bäst rabatt och lägst avgifter; om man är flera hundra tusen potentiella kunder, eller kanske några hundra? Man ser det framförallt i pensionernas utveckling om man inte haft kollektivavtalad pension; de höga avgifterna äter upp en stor del av utvecklingen. Så en arbetsgivare utan KAV kan ha gjort lika stora, eller t.o.m. större avsättningar, till tjänstepensionen som en arbetsgivare med KAV, ändå får arbetstagarna i bolaget med KAV ut mer pengar i pension. Pga lägre avgifter.
   Ja det här blev en liten novell, men u asked for it! Hahah! Det kommer mera.

  • Sen vill jag tillägga att KAV omfattar tryggheter och rättigheter som många enskilda arbetstagare inte har koll på. Jobbar man på ett företag med KAV behöver man liksom inte vara arbetsrättsjurist eller ha en historia som fackligt förtroendevald för att ha koll på vad som är bra villkor. Det ligger absolut i arbetsgivarnas intresse att arbetstagarna inte ska ha koll på vad de har rätt till och vad som är marknadsmässiga villkor. Jag ser det i mitt jobb hela tiden. KAV är ingen garanti för att man är en bra arbetsgivare, men det är en garanti för att arbetstagarna inte blir blåsta på det mest grundläggande, som många faktiskt tar för givet. Arbetsgivare är t.ex. inte skyldiga att teckna arbetsskadeförsäkring eller ens erbjuda tjänstepension, de bryter inte mot någon lag om de skiter i det. Många som jobbar KAV-löst får en rejäl chock när de inser att de jobbat flera år utan att en enda krona avsatts till pension, eller om arbetsgivaren plötsligt bestämt sig för att prioritera andra utgifter och helt sonika tagit bort pensionsförmånerna… Har även varit med om att folk jobbat utan att ha arbetsskadeförsäkring och står ensamma med smulor från Försäkringskassan när skiten träffar fläkten, för att arbetsgivaren inte tyckt att försäkringar för medarbetarna är viktigt. Ugh I can go on and on. Hursomhelst kan folk säga att ”Det är väl allas egna ansvar att se till att ha koll på vad man skriver på”, men min upplevelse är att många är bara glada att få ett jobb och de blir tvungna att tro på vad arbetsgivaren säger. Det utgör helt enkelt en alldeles för stor risk att jobba KAV-löst, för det finns så himla många fallgropar. Dessutom kan man fundera på vad det sänder ut för signaler att man som arbetsgivare valt att inte teckna KAV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.