The 2017 wrap-up

Jag har i flera år gjort årssammanfattningar här på bloggen, en för skönhetsbloggaråret och en för mitt civila liv. Jag orkar inte hålla på så i år för jag har fan knappt tid att borsta håret nuförtiden, let alone stanna upp och *~rEfLeKTeRa~* över året som gått. Därför byter jag ut några frågor och lägger ihop skönhetsbloggaråret och vanlisåret i ett inlägg med nya frågor, som jag själv vill svara på och läsa om några år framåt i tiden.

Gjorde du något i år som du inte gjort förut?

Jag skrev en examensuppsats, ja jag tog också min juristexamen. Jag fick prata i direktsänd teve om parfym. Jag började jobba heltid. Jag fick en insekt i maten på restaurang. Jag turistade på nån slags modevecka (det finns tydligen två, förstår ca ingenting). Jag började gå regelbundet hos en hudterapeut. Jag anmälde mig som stamcellsdonator. Åkte till Göteborg (skojar tyvärr inte, gjorde det första gången 2017). Åkte till Sevilla. Jag praktiserade på en facklig juristbyrå och fick följa med på huvudförhandling i Arbetsdomstolen. Såg mitt fejs på reklamskyltar inne på Apoteket. Jag åt bläckfisk (det var inte gott).

Vilka länder besökte du?

I januari åkte jag till Sankt Petersburg med Anisa & Veronica, jävlar vilken resa! Och i april var jag i Spanien, som vanligt, hos mamma, och skrev min uppsats där. Det var en underbar vistelse, känns välsignat att få haft möjligheten att uppleva det.

Saknar du något förra året som du vill ha i år?

Jag önskar mig fler middagar med vänner, fler sena nätter, mer hotshots (älskar hotshots tydligen, de på bilden är glögghotshots med mörk rom), mer skogsmullehäng med mamma.

Jag saknade betald semester, en lång sammanhängande ledighet, ja att få vara LEDIG. Så det önskar jag mig. Jag har längtat så länge efter det. Och 2018 får jag nog ta min första betalda sommarsemester, känns helt surreal.

Jag saknade fysisk aktivitet i mer ordnade former, men jag har börjat styrketräna lite smått i gymmet på jobbet, fingers crossed håller jag fortfarande på med det nästa gång jag skriver en sån här årssammanfattning. Jag köpte faktiskt Bänkpress, en filosofisk essä om styrketräning av Sven Lindqvist, efter att ha läst detta utdrag:

”För mig började det på Högdalsbadets romerska. Där satt jag en dag för några år sedan ensam i bastun när ett skinhead trädde in. Jag kallar honom ”skinhead” eftersom huvudet var rakat och hårlöst och kroppen… ja, kroppen var på något sätt alldeles opersonlig, som om den hade varit bakad av plast. Den verkade hotfull som ett rest vapen. Den utstrålade självsäker, aggressiv manlighet. Jag sa artigt:
– Du ser ut att ha lagt ned åtskilliga timmar på din träning…
Och väntade mig ingenting annat än en grymtning till svar. 
Men till min förvåning började han berätta om sig själv, öppet och levande. Hela sin ungdom hade han plågats av huvudvärk och depressioner. Inte förrän han började träna hade han lärt sig hålla sjukdomen i schack. Så fort han gjorde ett uppehåll sjönk han åter ned i tungsinnet. Träningen hade också hjälpt honom att övervinna en medfödd blyghet. Han hade blivit ordförande först i bodybuildarklubben vid slakthuset där han arbetade, sedan också i fackklubben.
Allt vad mannen sa verkade sympatiskt, men hans fysiska närvaro var så påträngande att jag hade svårt att hålla tankarna samlade. Inom mig försökte jag hela tiden formulera min grundläggande invändning mot den sport han bedrev. Först och främst var det förstås att jag ogillade det brutala, latent våldsberedda utseende som blivit resultatet. Så lite som vi ännu kände varandra tyckte jag inte att jag kunde säga det rakt ut.”

Vilken är årets största framgång?

Examen, obv. Är otroligt stolt över mig själv, och ja jag kanske tjatar om det men det är en väldigt stor grej för mig. I min värld var det aldrig självklart att jag skulle slutföra utbildningen, av massa olika orsaker, och därför känns min examen som en milstolpe i livet. Jag har aldrig förstått mig på de som slutför en sjukt tuff utbildning, oavsett om det är sjuksköterska, jurist, eller annat, och sen väljer att inte högtidlighålla det eller ens fira litegrann? Har massa kompisar som knappt ens la upp en statusuppdatering på Facebook om att de tagit examen – som att det är en fjuttig liten detalj i deras liv och inte värt att prata om. Jag har firat jättemycket och jag kommer fira ännu mer under våren. Jag måste fira igenom det här, för att förstå att jag faktiskt klarade det.

Vilken är årets största misslyckande?

Att jag har slitit, pluggat och jobbat så mycket och knappt varit ledig nåt. Att jag gick direkt från tentaplugg och uppsats och examen till sommarjobb och sen ytterligare nytt jobb. Det har varit riktigt jävla tufft och hade jag inte älskat mitt jobn, haft en klok arbetsgivare och fantastisk chef, hade jag nog mått rätt dåligt vid det här laget.

Vilket är årets bästa köp?

Köpte ett par goa hörlurar i somras som gjort mycket för ens mentala hälsa när man vistas i det offentliga rummet. Även helgen på Görvälns Slott i oktober, var money well spent. Jag fick min första riktiga tjänstemannalön och ville bjuda Eric på nåt riktigt lyxigt som tack för att han satt guldkant på min studenttillvaro i fem år.

Görvälns Slott.

I Sankt Petersburg köpte jag en ring i blå emalj och silver som är en replica av en av Katarina II:s ringar. Ändå ett rimligt köp för en kvinna av min kaliber.

Vilket är årets sämsta köp?

Ja det var kanske den där råbiffen där jag hittade en död fluga i en av tillbehörsskålarna. Fick betala fullpris ändå. Kommer inte gå tillbaka till Restaurang Proviant igen, om man säger så. :]

Mest älskade låtarna?

Behöver egentligen bara en, ty jag har varit som förhäxad av denna mörka aura:


Hurula – Skuggorna kommer

Men för sakens skull lägger jag upp en traditionsenlig playlist: Topp tio (okej sexton) 2017. Jävlar vad bra den blev.

Mest älskade filmerna?

Den tveklöst bästa filmen jag såg under 2017 var Barry Jenkins’ sagolika Moonlight (2016). Den slog ner som en bomb i skallen på mig, den är precis den sortens film som påminner en om filmmediets särställning. Gud alltså.

Hade inte sett Hasse Alfredssons Den enfaldige mördaren (1982) innan, men ett par dagar efter att han dog visades den i SVT. Också ett minne för livet. Det var så länge sen jag upplevde film som jag verkligen älskade, och i år fick jag uppleva det två gånger.

Ett honorable mention får Nocturnal Animals (2016), Tom Fords andra regijobb. Den var ingen femma, som de två här uppe, men fan vilken fröjd att se. Blir helt svag i knäna av Amy Adams, älskar henne i allt jag sett. En stark fyra, visuellt ljuvlig. Ibland kan det räcka för mig också ju, en film som handlar om nån rik som bor i ett fint hus, så kan man vila ögonen på alla fina färger, strukturer, ljus, och en sublimt begåvad skådespelare som omedelbart drar in en.

Trivia: det finns inte ett enda Tom Ford-plagg i hela filmen.

Årets godaste mat?

Hmmm kanske hasselbackspotatisen med löjrom, syrad grädde och färsklök på Restaurang Hantverket. Även den ryska menyn på Woodstockholm var PANG BOM.

Vilket är ditt mest använda plagg?

Om ovanstående ring inte räknas, så är det mina gamla slitna Doc Martens, finns ingen bättre sko. Nu är de trasiga i lädret och gummisulan är sprucken rakt igenom, alltså dags att köpa mitt fjärde par.

Vem är den bästa nya bekantskapen?

Ja förlåt för klyschigt svar, men mina kollegor, de tar fan priset. Har aldrig känt mig så hemma på en arbetsplats. ?

Vilken är årets bästa bild?

Den här:

Eric & Isak

Årets tre bästa skönhetsprodukter, alla kategorier? Och kasta in en dålig också.

 • Acasia Skincare Recovery Mask: en juicy fuktmask som passar alla hudtyper, min bästa fuktmask tror jag faktiskt. Recension här.
 • Gucci Guilty Absolute: en osannolikt sexig doft, full av läder och karaktär. Obegripligt att man måste köna dofter, denna säljs ju på herrhyllan tyvärr, men den angår alla kön. Recension här.
 • Palina High Definition Powder: ett otroligt finmalet puder från lilla svenska Palina, som ger By Terry Hyaluronic Hydra-Powder a run for its money! Recension här.

En dålig prodde… ja Anastasia Beverly Hills Glow Kit imponerade inte direkt…

Vilka är bloggens tre populäraste inlägg?

Helheten av de tre populäraste inläggen är en perfekt symbol för den här bloggen. Ni verkar svara bra mot samma sorts inlägg som jag själv tänker mycket på, dvs. en allmän leda gentemot patriarkatet och skönhetsbranschens maniska utpumpande av nya produkter som marknadsförs som livsnödvändiga – samtidigt som ni ändå uppskattar ett gammalt hederligt hudvårdsinlägg!

Årets insikter

 • Jag insåg att pengarna försvinner ändå, även om man har en actual månadslön och inte CSN-smulor. Och att man inte har nån aning om hur det går till, nu heller (men att man åtminstone hunnit pytsa över lite på ett sparkonto, innan lönen är borta).
 • Jag insåg att jag inte funkade jättebra efter #metoo-vågen. Blev lite låst, försökte tänka bort det, för det mesta. Har inte så mycket ilska kvar mot patriarkatet, känner mig mest tom. Har varit i en sån period i något år, där jag känner mig besegrad, nästan.
 • Jag insåg att det betydde jättemycket för mig att en av mina närmaste vänner flyttade hem till Stockholm igen efter nästan 10 år i Köpenhamn.

Anahita & jag, 16 år

 • Jag insåg att det är valår nu, igen. Och att jag tyvärr har fullskalig panik och är relativt säker på att det kommer gå åt helvete.
 • Jag insåg att slitet med juristutbildningen var värt det.
 • Jag insåg att dagens doft-inläggen på Instagram gick hem som fan. Jag får fortsätta med det. Här är ett litet urval.
 • Jag insåg att det är rätt besvärligt att ha ett eget företag för bloggintäkterna, och besväret med att deklarera och hålla på med moms resulterar i mer arbete än vad jag räknat med. Så jag ska nog avveckla bolaget i år, och kanske återgå till typ Frilans Finans eller nåt liknande. Jag började tjäna lite mer pengar på bloggen förra året, och i samband med att jag pluggade företagsekonomi så tänkte jag att det kanske är lärorikt att omsätta det i praktiken. Nu har jag lärt mig och är så jävla klar med det, haha.
 • Jag insåg att det är JÄTTESVÅRT att hålla en blogg uppdaterad om man inte har en fri studenttillvaro. Det är jättejättesvårt, speciellt om man är perfektionist som inte gärna släpper ifrån sig ett spontant skrivet inlägg. Jag fattar att man som läsare tappar intresset av att gå in på en blogg och se att den senaste uppdateringen är mer än en månad gammal, och jag ser att jag tappar både läsare och engagemang. Men ni som känner mig och är trogna läsare sen många år, ni hänger ju kvar, och det är det viktiga för mig.

13 Kommentarer

 1. Vilket år du har haft, stort grattis till examen! Tack för att vi får en glimt! Och tack för bra innehåll, blir alltid glad när jag ser att det finns ett nytt inlägg från dig, oavsett hur sällan det är!

 2. Gud vad fint med parfymkollaget! Gud vilket fint inlägg! Gud vilken världens bästa blogg!

 3. Kommer alltid komma tillbaka till bloggen pga just såna inlägg som det här. Stort jävla grattis till examen, fortsätt fira! And go get that vacay!!!

 4. Så fin sammanfattning av året och starkt jobbat med din examen – stort grattis!

 5. Roligt att läsa din årsammanfattning Annahita!

 6. Annahita! Hjälp en fellow fackkärring med juristdrömmar, snälla du! Berätta _hemskt_ gärna mer om praktiken och hur du ser på dina jobbmöjligheter! Är så himla intresserad av juridik, och främst arbetsrätt, men ser framför mig att jag kommer hamna på typ Almega (haha, alltså would never, men du fattar)?? Vad kan man få för vettiga jobb om man vill syssla med just arbetsrätt? Är best case scenario att bli jurist på nåt LO-fack? Mvh syndikalist Mvh impossible dreamer Mvh kommer aldrig hitta ett jobb som jag faktiskt kan leva med :)))

 7. Ny läsare här, som pga är fellow jurist (eller ja, har precis lämnat in examensarbetet och inväntar betyg) blir sjukt nyfiken på var du arbetar? Eller om du inte vill namedroppa stället, vilken typ av organisation? Mvh behöver tips för att tänka lite ”utanför boxen” (dvs inte affärsjuridisk byrå) nu i jobbsökartider. Men mest av allt vill jag bara säga att jag tycker att du skriver så himla inspirerande, tack för tiden du lägger ner på den här grymma bloggen ✨

 8. Jag köpte Hermès Terre d’Hermès efter din recension. Nu är jag besatt och vill att även mitt hem doftar som detta under. Finns det några doftljus/doftpinnar som påminner om Terre d’Hermès? Jag tänkte köpa den fasta tvålen till badrummet. (Obs! Jag har ställt samma fråga på Insta, ber om ursäkt för frågebomben)

  Tack för att du är min lots på doftoceanen.

  • Hej A! Förlåt för sent svar!!! Har inte varit på bloggen på mycket på sistone! Jag har faktiskt inga specifika produkter i åtanke men tänker spontant på allt träigt. Kolla på Ortigia, Victor Vaissier och & Other Stories!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.