Zarkoperfume Oud-Couture, en saga om knastrigt, torrt trä

**Inlägget innehåller annonslänkar**

Jag har fått hem Zarkoperfume Oud-Couture (895 kr på Lyko) för ganska länge sen, tidigt förra hösten, älskade den från första stund. Den har blivit en av mina mest använda parfymer jämte Terre d’Hermès från Hermès (kärleksbrev här). Denna doft ingår i en serie serumparfymer som Zarkoperfume lanserade förra året. Serumparfym? Wat. Kan man tänka. Faktum är att det inte är SÅÅÅÅ outlandish som det låter – det är bara en parfym som är _något_ mer trögflytande än vatten och kommer med pipett istället för spraymunstycke. Jag tror att Zarkoperfume är först med detta format, men kan tänka mig att andra parfymhus provar detta så småningom. Tanken är att serumformatet ska få doften att bli mer koncentrerad och att man därför ska behöva använda mindre produkt vid varje användning. Jag kan inte riktigt uttala mig om huruvida det stämmer eller inte, eftersom att jag gillar att formligen duscha i denna parfym.

Enligt Zarkoperfume själva ska den innehålla dofter ungefär enligt följande doftpyramid:

  • Toppnoter: mandarin, apelsinblom och bergamott
  • Hjärtnoter: kardemumma, svartpeppar och vanilj
  • Basnoter: oud, sandelträ, palisander och vetiver

Men, i ärlighetens namn känner jag bara två av basnoterna; oud och sandelträ. Mest framträdande är oud, såklart, denna till leda uttjatade trendnot, som jag inte kan sluta älska besinningslöst. Sandelträ kan dofta ganska ”krämigt” och ha en mjuk, smörig och aromatisk karaktär – men till denna komposition bidrar den bara med rundade kanter i en för övrigt knastertorr doftupplevelse. Det är träslöjdssal, det är öppen vedspis, det är perfektion. Det finns inte så mycket mer att säga om denna parre – jag älskar den! I likhet med Terre d’Hermès är den verkligt universell i sina associationer; alla kön, alla väder, alla klimat, alla åldrar, alla tider på dygnet. En ren fröjd för näsan.

En kommentar

  1. Jag är också helt såld på den här. Har inte kört den så mycket i sommar, men nu känner jag att det är dags att damma av den igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.