En date med Etat Libre d’Orange

Förra veckan fick jag tillbringa en kväll tillsammans med det franska nischparfymhuset Etat Libre d’Orange, som hade en representant på besök från Paris i samband med att Åhléns har tagit in delar av sortimentet. Min första erfarenhet av parfymhuset fick jag i Barcelona, nyligen ditflyttad med Veronica. Levde nya liv på en ny plats, behövde en ny doft för att etablera nya doftminnen. Inne på Sephora, längst ner på reahyllan, stod parfymer med skotskrutig kork och en klisterlapp föreställande engelska drottningen med en säkerhetsnål genom läppen. En Sex Pistols-parfym. Jag var ung och pretentiös och tyckte att jag var för fin för kändisparfym på den tiden, men med denna behövde jag inte tänka två gånger ens, jag var bara tvungen att ha den. Jag hade hoppats på/befarat att den skulle dofta öl, svett, läder och hårspray typ – men till min stora besvikelse/lättnad doftade den friskt och högst bärbart av svartpeppar, citrus, patchouli och kanske liiite läder. Den försvann i någon flytt och jag har saknat den varje dag. Jag vet exakt i vilken påse den finns, men påsen är spårlöst försvunnen.

Etat Libre d’Orange Sex Pistols/Carrer Creu Coberta, Barcelona, januari 2011

När Thomas Lindet, Etat Libre d’Oranges hitresta training manager, fick höra att jag hade haft denna berättade han att parfymörens avsikt egentligen hade varit att skapa en mer bokstavlig tolkning av någon slags punksjäl, och att Johnny Rotten till och med var involverad i projektet (noll procent förvånad faktiskt, hahah), och juicen skulle produceras i en begränsad upplaga. Utöver detta var också Sephora inkopplade som distributionskanal, och det var här det gick åt pipsvängen, för de insisterade tyvärr på att göra doften mer säljbar… Nå hursomhelst så är doften kanske lite slätstruken jämfört med hur den hade kunnat bli – men den är fortfarande så jävla älskvärd. Parfymören heter Mathilde Bijaoui, och hennes avsikt med den slutgiltiga formuleringen var att göra en ”billig cologne med exklusiva ingredienser”. Idag säljs parfymen under namnet Malaise of the 1970’s. Eftersom att min flaska är borta har Thomas lovat att skicka mig en ny flaska av originalversionen till mig, alltså i Sex Pistols-kostym! Jag älskar mitt liv.

Etat Libre d’Orange ger parfymören helt fria händer och obegränsad budget avseende råvaror. Det var helt ny information för mig – men ja det finns alltså inga ekonomiska gränser för parfymörerna, och de ges helt enkelt möjlighet att använda råvaror som de inte annars haft tillgängliga. Med tanke på att Etat Libre d’Orange inte direkt är superkommersiella i sin approach får parfymörerna en ännu större frihet, när de saknar tyglar för både ekonomi och olfaktoriskt uttryck. Detta gör dem till ett av de mest intressanta parfymhusen. De fyller ett glapp på parfymmarknaden som verkar sakna konkurrens; de räds inte det smaklösa, på gränsen till vulgära (ibland passerar de gränsen för det otänkbara, jag återkommer kanske till det i ett annat inlägg), och de är inte intresserade av att stryka kunden medhårs. Det finns gott om andra varumärken som sköter det alldeles utmärkt. ☕ Vi kollar på lite snabbt på några andra höjdpunkter från parfymfesten.

Etat Libre d’Orange Marquis de Sade Attaquer le Soleil

Kändisparfymer är, som vi förstår, inget som Etat Libre d’Orange fnyser åt, tvärtom ägnar de sig gladeligen åt denna ädla konst. De väljer bara lite andra sorters celebriteter. De flesta känner Markis de Sade som den gränslöst perversa libertinen som under slutet av 1700-talet skrev samhällsomstörtande snuskböcker, ja de var så samhällsomstörtande snuskiga att han tillbringade största delen av sitt liv i fängelse. De är på gränsen, även idag. Ordet ”sadist”, ja vart tror ni att det kommer ifrån? Självklart var markisen mer än bara ett pervo som skrev hemgjord porr – han var extremt kritisk mot kyrkan, sociala och sexuella normer och statens bestämmande över individen. Han får LUF att framstå som ett gäng frikyrkliga sniglar. Han gjorde det till sitt jobb att ifrågasätta allt man inte får ifrågasätta i hans samtid, det enda som fanns kvar på hans lista var att angripa solen, vem skulle komma på något så absurt? Skulle jag ha velat umgås med markisen om han levde idag? Antagligen inte, han verkar ha varit en outhärdlig typ. Men hans historia är intressant, det måste ni erkänna. Etat Libre d’Orange har i samarbete med markisens efterlevande tagit fram Attaquer le Soleil, en parfym i hans anda, som jag också fick sniffa på. En stor doft, frisk och stark som en oxe, nästan bara labdanum. Fantastisk.

Thomas Lindet och greve Hugues de Sade, ättling till markisen (foto: Jane Wonder)

Jag fick en förhandssniff av det senaste också. I samarbete med modeskaparen Roland Mouret kommer Une Amourette. Tät som fan, riktigt sexig med massor av iris och vanilj, och en not som är ny för mig; akigalawood. Det är ett slags avkok av patchouliolja och tillhandahålls av den schweiziska råvarutillverkaren Givaudan. Mjuk, varm, lätt att älska, om man blir kär i någon som bär denna doft kommer man nog bli ganska knäckt. Det är något väldigt rörande med den. I Sverige är den tillgänglig kring jul, fingers crossed.

Etat Libre d’Orange Roland Mouret Une Amourette

Hur många har testat något från Etat Libre d’Orange? U like?

8 Kommentarer

  1. Asså ❤ Älskar parfyminläggen! Har aldrig sniffat på någon från Etat Libre d’Orange, men vill verkligeeeen! Kan man göra det på Åhlens i sthlm, någon som bor i krokarna och vet? Bor i Uppsala och här är det kört, mig veterligen.. (eller?)

  2. Åh vad kul att du tar upp Sex Pistols-parfymen?! Den var min första önskeparfym (som jag tyvärr aldrig fick) när jag var en bebis som inte visste nåt om parfym men tänkte att jag var en cool punktjej. Haha. Hade ingen aning om att det ens var Etat Libre D’Orange som gjort den!

  3. Ja! Jag har ett litet prov på deras tom of Finland-doft och at first luktar den skinnjacka (såklart!), och sen när den lägger sig så gifter den sig med min egna doft nåt helt fantastiskt. Liksom sitter och sniffar på mig själv hela dan. MEN vad jag inte kan lista ut är om den är discontinued? Var kan jag få tag på den? Försökte dechiffrera recensionerna på fragrantica, verkar som de har bytt recept, och att den blivit svagare? Och att jag har den gamla? Hm, min resa fortsätter.

  4. Woow, har aldrig hört talas om märket innan. Beställde en sample av Attaquer le Soleil med en gång. Även La fin du monde, fantastiskt koncept. Tack för tipset!

  5. Låter underbart. Har själv på ett halvseriöst sätt letat efter en ny doft hela denna sommaren, utan att ens komma i närheten. Jag har en parfym som jag tycker om och den heter Acqua di Parma Mandorlo, men den försvinner typ så fort jag sprutar på den. Jag gillar även Lush juldofter Yog Nog. Nedan ett inlägg med några av de dofterna jag beställde men misslyckades med att tycka om… Hade jag råd hade jag gått till någon slags parfym-terapeut… Kanske ett nytt yrke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.