FREDAGSFILM: Peggy Guggenheim – Art addict

K Special i SVT är en av de bästa och mest lättillgängliga källorna för totalt uppslukande entimmesresor inom konst och kultur. De sände nyss en dokumentär om Peggy Guggenheim, som under 1900-talets mest kritiska år samlade på sig en samling verk av den moderna konstens absolut största. Peggy Guggenheim – Art addict bygger på bandade intervjuer från 1978, som var försvunna under många år, och i intervjuerna hör man henne berätta helt avslappnat om alla historiska mansfigurer hon kände och umgicks med regelbundet; Samuel Beckett, Pablo Picasso, Max Ernst, Jackson Pollock, galningen Ezra Pound, Alexander Calder…

Det är också en historia om en judinna under den tid som ledde upp till förintelsen, om en dysfunktionell överklassfamilj, om en kvinna som bryter barriärer i en mansdominerad värld, om en amerikan som försöker finna sin plats i Europa, om en judisk konstsamlare som valt att rikta sitt arbete mot det som nazisterna ansåg vara degenererad konst…

Specialtillverkade örhängen av Alexander Calder

Solglasögon av Edward Melcarth

Mobilskulptur av Alexander Calder

I likhet med Diana Vreeland, Isabella Blow och Iris Apfel och andra kulturella ikoner under 1900-talet såg hon sig själv som en ful kvinna och ville säkerställa att hennes arv skulle bygga på något annat än männen som uppvaktade henne. Så hon bestämde sig helt sonika för att bygga upp den enskilt mest betydelsefulla samlingen av modern konst, som idag finns på hennes egna museum Peggy Guggenheim Collection i Venedig. Hon säger sig ha spenderat ungefär 40 000 dollar på hela samlingen, idag uppgår värdet till flera miljarder.

Också fint att tänka på, när man känner att hela världen rasar runt omkring en pga terrorism, en bindgalen clown i Vita huset, skenande klassklyftor, en allt tätare undervegetation av högernationalistiska element, och ett klimat på väg mot total katastrof… så finns det alltid personer som Peggy Guggenheim, som trots brinnande krig och undantagstillstånd i världen, stretar på med att försöka förvara några av civilisationens pärlor för de som kanske finns kvar Efteråt.

Målning av Pegeen Vail Guggenheim, Peggys dotter

Kolla på Peggy Guggenheim – Art addict på SVT Play. Att höra hennes livshistoria och anekdoter, lagt över ett raster av fantastiskt foto och fantastisk konst, och gamla klipp från mellankrigstidens Paris, London, New York, Venedig… ja, det är njutbart. I dealen ingår såklart en omfattande mängd manliga konstvetare, gallerister, konstsamlare och historiker som bistår med sina irrelevanta åsikter om Guggenheims utseende och roll som kvinna. Men dessa tycks ju alltid ingå, oavsett. 🙂

3 Kommentarer

  1. Hahaha slutklämmen i inlägget ”:)” Blev i alla fall väldigt sugen på att se avsnittet!

    • Haha ja vad ska man säga liksom… male opinions, haglar tätt. Väldigt sevärd dokumentär hursomhelst, gjord av Diana Vreelands dotter för övrigt!

  2. YAAAS! Åh tack för tipset!

    ”I dealen ingår såklart en omfattande mängd manliga konstvetare, gallerister, konstsamlare och historiker som bistår med sina irrelevanta åsikter om Guggenheims utseende och roll som kvinna. Men dessa tycks ju alltid ingå, oavsett.”

    det sista made me lol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.