Svaren från frågestunden, pt. II

**Inlägget innehåller annonslänkar**

Här kommer andra delen av svaren från frågestunden. Första delen hittar man här: Svaren från frågestunden, pt. I.

elsa
dina bästa musik- och film/serietips!
hur träffades du och din man?

Jag lyssnar väldigt mycket på The Clash, Prince, David Bowie, Rihanna, 2pac, Led Zeppelin, Beyoncé, Bruce Springsteen, ja, min musiksmak har inte utvecklats på populärmusikfronten sen jag var tonåring. Jag har också en väldigt manstillvänd musiksmak, så är det bara, släpp det. Jag dock har på senare år börjat lyssna jättemycket på opera och klassisk musik, det skedde i princip från en dag till en annan (⁉️). Giacomo Rossini ? ger ? mig ? liv. Här är två playlists: Juli 2017 (populärmusik jag lyssnat mycket på nyligen), Opera och klassiskt (well, lite äldre musik). Mina serietips är som alla andras: 30 Rock, Parks and Recreation, X-Files, Handmaid’s Tale, Big Little Lies, The Shadow Line, Arrested Development, osv mm etc! Just nu kollar vi på Unbreakable Kimmy Schmidt, verkar lovande hittills! LET’S HEAR IT FOR BREAKFAST!

Jag och min man träffades genom gemensamma bekanta och typ Twitter! True story!

Anna
Heej! Här kommer ett gäng frågor!
1. Kärlek. Hur träffades du och din man? Och dina bästa tips på att hålla liv i en kärleksrelation.
2. Katter <3 Kan du inte berätta om katterna, är dom adopterade, personligheter osv.
3. Jobb/plugg. Har du alltid velat bli jurist eller fanns det annat på tapeten oxå? Vilken inriktning tänker du mest på inom juridiken?
4. Vad gör du när du är ledig? Fritidsintressen/hobbys etc.
5. Hur ser du på köttätande? Djurrättsligt/miljömässigt perspektiv.
6. Mest överskattade men hypade produkterna enligt dej!
7. Har du nåt tips på att sköta fötterna? Så trist att fotvårda sig själv men behövs ju?!
8. Vill du visa hur du organiserar dina produkter?
TACK för så bra, smart och inspirerande blogg!

1. Angående hur vi träffades hänvisar jag till förra frågan! Angående tips för att hålla liv i en kärleksrelation; det beror väldigt mycket på din partners personlighet. En fungerande kärleksrelation där båda mår bättre med varandra än utan ställer höga krav på båda parterna tror jag. Jag diskuterade detta nyligen med min karl med anledning av att frågan dykt upp på bloggy, och vi båda är överens om att en av orsakerna till att vi mår bra i relationen är att man tillåts vara sin egna individ. Det verkar finnas många parrelationer som verkar ha målet att till slut bli en och samma person. Vi delar mycket såklart, men vi lever också stora delar av våra liv helt självständigt. Många egna vänner, egna intressen, egna vanor, osv. Man måste inte göra exakt allt ihop. Jag tänker också på att många verkar behöva objektivt mätbara indikatorer på hur ”bra” relationen är – typ, när träffade hen föräldrarna? Hur ofta ger hen gåvor? Hur genomtänkta/exklusiva är gåvorna? Efter hur lång tid började ni diskutera framtiden? Tog hen initiativet till att träffa dina kompisar? Osv. Det är bara att glömma sånt ärligt talat. Det är klart att svaren till de där frågorna kan fungera som en indikation på den andra partens engagemang, men ingen av oss hakar upp sig på sånt där. Mår man bra så är det bra. Also, tjafsa inte om småsaker. Släpp stoltheten. Relationer är ingen tävling. Be nice. Jag känner mig också väldigt bekräftad av Eric, han säger varje dag att han älskar mig. De här sex åren har flugit förbi.
2. Åh, gud haha, vad roligt att nån frågar om katterna! ??? Såklart kan jag berätta mer om dem. De heter Isak och Shima. De är ca 3 år respektive ca 5 år gamla (tror jag? har tappat räkningen???). Båda är adopterade från Stockholms Katthem och Kattstallet, ja för vad fan ska man köpa en raskatt för när man kan adoptera en hemlös?? Adopt, don’t shop! I personligheten är de HELT olika, Isak är väldigt mycket en ungkatt i sinnet, han leker och tjafsar och bråkar väldigt mycket, och är extremt kelig. Shima är mer reserverad och otroligt selektiv med vilka hon litar på. Det tog säkert två år innan hon vågade komma i famnen. De älskar inte varandra, men varje dag sker framsteg. Bara den senaste tiden har de börjat putsa varandra på huvudet utan att det resulterar i slagsmål.

3. Jag har egentligen aldrig haft ett annat ”viable option” än juridiken. Faktiskt. När jag var typ 20-21 trodde jag att jag platsade på arkitektutbildningen men insåg snabbt att jag inte har det som krävs, inte för att sticka ut i konkurrensen iallafall. Jag är extremt glad för valen jag gjort. Har svarat ganska ingående på en liknande fråga i förra inlägget så jag hänvisar till det! 🙂
4. En hel del av min fritid går åt bloggen, även om det inte resulterar i färdiga inlägg varje gång. Jag umgås också en hel del med familjen, på somrarna försöker vi åka till vår sommarstuga som mina föräldrar har byggt själva. Jag pillar mycket med mina växter och kollar på serier. Äter på restaurang. Hänger på båten. Promenerar. Typ så.
5. Jag tycker att köttätande är omoraliskt ur både miljö- och djurrättsperspektiv, men jag äter kött ibland. Har minskat min konsumtion av animalier väldigt mkt de senaste åren och kommer att minska ännu mer.
6. Mest överskattade men hajpade produkten tycker jag är Kylie Lip Kits. Okej jag har inte testat dem men asså KOM IGEN det är ett flytande läppstift, hur bra kan de vara??? Tycker ofta att skönhetsprodukter omges av en ohälsosam hype som äcklar mig. Låtom oss sätta oss ner i båten, det är bara smink, helt sjukt att sånt kan sälja slut på minuter.
7. Hahah guuud jag hatar fotvård! Men har rätt snälla fötter, inga sprickor eller liktornar eller nåt sånt. Har filat fötterna en gång i våras och de har typ hållit sig rätt fina? Har smort dem en gång i maj. Ja, du ser, fråga inte mig.
8. Ehhhmmm… vill ni verkligen se det? Ok, ungefär såhär:

EG
Hej. Har du tips på rengöring/borttagning av pormaskar för torr hy? (Helst inte dyrt) Allt jag hittar verkar vara till för fet hy. Jag har väldigt torr hy men gud jag har väl pormaskar oxå. Mvh Esther Greenwood.

Hmmm, klurigt! Jag vill alltid rekommendera BHA-syra mot pormaskar och liknande, men det kan göra en ännu torrare, så en torr hy kan prova att använda syror mer sällan samt försöka att alltid följa upp med ordentligt fuktgivande produkter efteråt. Jag är inte expert på hudvård för torra hudtyper, rekommenderar hellre att man vänder sig till typ Kakan eller El Mika.

Vera
Hej bästa du!
Vad ska jag göra åt mina pormaskar o andra orenheter, min hud gillar inte bha-syra och har hört att aha inte hjälper mot sådant (?!) OBS har inte speciellt fet hy, o inte så fet plånbok för den delen heller haha :-))

En ingrediens som funkar bra mot pormaskar är bensylperoxid (finns i t.ex. Basiron som är en klassisk produkt mot orenheter som inte innehåller BHA)! Kan vara värt att titta på. Det stämmer att AHA inte hjälper mot pormaskar och annat nere i porerna, då sådana syror inte är fettlösliga. De jobbar istället mycket bra på hudytan!

Stina
1. Hur går det med linserna? Alltså i ögonen. ?
2. Vad är dina tankar angående att feminism på sista tiden blivit lite av ett modeord? Alltså att många kallar sig feminister men att deras feministiska kamp slutar där (typ…regeringen?) riskerar begreppet att urholkas eller ska man ba va nöjd över att fler inser könsmaktsordningen och dess konsekvenser? Kan man ställa krav på hur mycket en person ska kunna/göra för att ”få” kalla sig feminist?

Tack för en helt brilliant blogg!!!

1. Det går framåt! Har snackat med optikern om att byta till endagslinser och håller på att prova ut nya varianter just nu. Men drömmen är ändå laseroperation. Tror dock inte att jag är eligible pga stadigt försämrad syn.
2. SÅ BRA och viktig fråga. Jag hör till de som tycker att ordet feminist förpliktigar. Vad som helst är inte feminism och jag ser absolut en risk med att begreppet urholkas om det reduceras till att handla om t-shirts på Gina Tricot med ”girl power”-tryck. Jag är inte säker på att fler ser könsmaktsordningen och dess konsekvenser bara genom faktumet att ungdomar köper kläder med peppande kvasipolitiska budskap på. Samtidigt är det en resa att bli feminist. Man är inte ”ofeminist” bara för att det enda sättet ens engagemang syns utåt är ett plagg eller nån annan konsumtionsvara. Feminism handlar också mycket om ett sinnestillstånd ju, och hur man ser på andra personer och hur man beter sig mot dem. Jag tycker absolut att man ska kunna ställa krav, men jag tror att man också behöver acceptera att alla är i olika skeden av den feministiska resan. Vissa är inte helt hemma i den feministiska analysen och behöver jobba en hel del med sig själva, men ett centralt första steg är ju att bara bekanta sig med ordet feminism och vad det kan tänkas betyda.

Inte lösningen, men inte heller problemet

Mari
Hei!

Kul med frågestund! Jeg har brukte parfymen stella two in on peony fra stella mccartney fra den først kom på markedet, til de rundt 2013ish gjorde den discontinued. Det er som en kjærlighetssorg som aldri går over, og jeg er nesten helt desperat etter å finne en erstatter. Jeg bruker nå stella, ulike parfymer fra Narciso Rodriguez , Van Cleef & Arpels og Féminin pluriel fra Maison Francis Kurkdjian. Poenget er at jeg tester fremdeles, men jeg finner ikke hjem. Håper du kan hjelpe meg, du virkes som en som har prøvd litt forskjellig. Toppnotene er rose og peon, midt noter er pepper, og base notene er patchouli, cedar og amber. Har du noen forslag?
Hilsen en desperat norsk leser

Hei beste Mari, jag blir så glad av att fler än svensktalande hittar hit, det er virkelig morsom! ??? Jag har tyvärr aldrig doftat på Stella McCartney Stella In Two Peony, däremot finns det en ganska bra lista på Fragrantica med parfymer som andra Fragrantica-användare ansett påminner om den. Där hittar du bl.a. Kate Moss egna doft Kate (som 24 användare anser påminner om Stella In Two Peony), Byredo Rose Noir och Oscar de la Renta Soft Amber. Det kan vara värt att prova dessa! Blir jättenyfiken på Stella-doften nu, av kommentarerna på Fragrantica att döma verkar du inte vara den enda som saknar till den!

Sparv
Åh! Jag undrar om dina bästa tips för att navigera i parfymdisken/på nätet för den som inte vet exakt vad hen vill ha och dessutom tappar intresset för att gå runt och sniffa ganska fort. Min käre sambo är i parfymletartagen och vill växla upp från ungdomssynderna – han har uttryckt att han inte vill dofta ”som alla andra”, att han inte direkt gillar bästsäljarna på vårt lokala Åhléns och att han gärna skulle ha en kunnig persons vägledning. Vi bor i Uppsala så Stockholm finns ju inom räckhåll, men förutom NK och COW har jag dålig koll på vad som står till buds. Plus internet! Bästa ställen att köpa samples på? Sry för romanlång fråga men älskar när du skriver om doft och älskar typ doft tack vare hur du skriver om det PUSS!

Jag är så stolt över att jag lyckas inspirera till parfymsniffande och parfymkärlek! Utöver NK och Cow skulle jag vilja tipsa om Insanto i Birger Jarlspassagen, de har en hel del märken som inte finns på andra ställen. På nätet kan man köpa samples på bl.a. Gents, Luckyscent, The Perfumed Court och Alla Violetta Boutique. Det låter som att din sambo behöver ta det stegvis, att kanske inte ha som mål att ge sig ut och leta och köpa parfymen vid samma tillfälle, utan snarare ge sig på att testa typ två åt gången under vägledning av nån parfymkunnig i en fysisk butik. Och låta fet ta lite tid. Kanske identifiera ett par noter som han gillar och utgå ifrån dem, men absolut inte låsa sig till dem heller.

Beatrice
Hur förvarar du ditt smink och vad är dina bästa tips mot pormaskar?

Jag förvarar mitt smink i neccessärer! Jag har en necessär för mina vardagsgrejer som jag behöver ha nära till hands, och sånt som jag har lite mer sällan i andra necessärer. Sedan har jag sånt jag inte ens provat, eller kanske använt en gång, i kartonger och lådor i mitt beautyskafferi, enligt fotot ovan. Mitt bästa tips mot pormaskar är – ja nu blir jag tjatig – BHA-syror!

En kommentar

  1. Hallå!!! Jag har en parfymfråga! Har blivit 100% mer intresserad av parfymer tack vare dig och smulsex/pretty scientific, tack tack till er båda! DOCK! Är ju precis i början av mitt parfymnörderi och vill ha samplessssssss. Har hittat till luckyscent och några andra men de har oftast så jävla dyr frakt. Finns en del på ebay men ofta samma där – dyr frakt. Plus halvkasst utbud. Så! Vart får en tag på bra parfymprover utöver det ”vanliga” sortimentet? Gärna om du känner till något ställe i Göteborg eller Malmö pga är där oftare än Stockholm. Örebro som jag bor i är tyvärr helt hopplöst.

    PUSS OCH KRAM! Tack för bästa bloggen! ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.