LÄSARFRÅGA: Lindblom i parfym

Lind, Tilia cordata

Jenny
Whinar! Jag har en parymfråga! Linden blommar nu och jag är som BESATT av doften, vill stå och snorta in doften 24/7. Jag undrar om du åh parfymguru har tips på en (eller flera?) parfym(er) med en tydlig doft av lind? Gärna om det finns en med neroli också (är även besatt av neroli). <3<3<3

My darling Jenny. Tack för fin fråga. Vet exakt hur det känns, det där maniska sökandet efter en doft man inte ens är säker på existerar. När jag tänker efter vet jag inte riktigt om jag ens kan sätta fingret på hur lindblom doftar – jag tänker honungsliknande, nektar och tjock sötma, lite som kaprifol… det är väldigt diffust i mitt huvud. Det kan framstå som förvirrande ibland att leta efter just lindblomsnoter i parfym – den går inte under någon enhetlig beteckning utan förekommer som både linden, linden blossom och även lime blossom. Jag visste inte ens att lime blossom var samma som lindblom förrän jag researchade detta inlägg – har alltid trott att det är blommorna på limeträdet – det är väl inte ett helt sjukt antagande iofs. Jag konsulterade iallafall min bästa doftkompis Fragrantica och deras extremt omfattande databas av doftnoter. Här hittade jag tre parfymer jag faktiskt sniffat på och tyckt om, där lindblomsnoten är mycket framträdande.

 

Annick Goutal Eau du Ciel EdT
Blommig, glad, klassisk, med lindblom, apelsinblom OCH neroli! Känns väldigt mkt som franska rivieran. Det var länge sen jag doftade på denna, det var på ett lyxigt spanskt parfymeri för något år sen. En typisk doft för en babe som har sitt shit together.

Jo Malone French Lime Blossom
En doft i den mer ”fräscha” ådran, vilket kanske inte är konstigt, lindblom är en typisk ingrediens i gröna blomdofter och Jo Malone är inte känd för att göra tjocka täta dofter. Lite lime också, samt liljekonvalj och bivax. Härlig och mjuk, har inte en gigantisk sillage heller så den funkar nog i många sammanhang!

★ Parfums d’Orsay Tilleul EdT
Tilleul betyder lind på franska. Denna doft lanserades första gången redan 1915, och blev omformulerad 2008. Den är ganska kraftig för att vara en grön floral, ganska realistisk ”naturdoft” men känns inte ”naturlig” eller ”hippie”. Bland övriga noter återfinns mossa, akaciahonung, bivax och vattenmelon (que). Den kan nog uppfattas som väldigt ”gammaldags” – ja jag har ingenting alls emot det och tycker att det är töntigt när folk rynkar på näsan och säger ”tantparfym”, fan väx upp alltså.

Lindblom är så romantiskt, och SÅ europeiskt! Förknippar den med historiska storstäder i Nord- och Centraleuropa, typ Stockholm, Berlin, Budapest, Kiev, Bryssel, Amsterdam, Warszawa, Prag… städer som fått stå i ett par århundraden, och som nån gång fått sig en släng av en galen visionär arkitekt som försökt få till vinkelräta gator med alléer och boulevarder, utanför den medeltida stadskärnan där inga träd fick plats på gatorna. Ni fattar vilken typ av stad jag menar? Det är lindblom. Det är 1800-tal, industriell boom, borgarklassen och industribaronerna vill ha sina våningar längs nyanlagda paradgator som skuggas av lindträdens ljusgröna kronor och svarta stammar. Då var träden ganska låga och späda, idag är de ofta höga som flervåningshus och med sin honungsdagg klibbar de ner bilarna som haft oturen att bli parkerade inunder. Och de doftar magiskt.

6 Kommentarer

  1. Jag känner till en annan lindblomsdoftande parfym: Ombra di Tiglio som görs av Erbolario, http://www.erbolario.com/en/prodotti/perfume-100-ml-limited-edition-with-fabric-box-ombra-di-tiglio/

  2. Jag känner till en annan lindblomsdoftande parfym: Ombra di Tiglio som görs av Erbolario, http://www.erbolario.com/en/prodotti/perfume-100-ml-limited-edition-with-fabric-box-ombra-di-tiglio/

  3. Jag tror jag vet en till med lind som jag verkligen verkligen tyckte om, L’été en douce av L’Artisan luktar sådär ljuvligt grönt, som en mild sommardag. Aaah, måste leta rätt på min sample som jag har där hemma ngnstans:)

  4. Wooow tack my fave beautyblogger!❤️❤️❤️

  5. Heej var kan man få tag i den där från d’Orsay? Blev besatt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.