En estetik vi minns

Jag får inte tiden att räcka till längre, jag har praktiserat på heltid hela vårvintern och nu packar jag väskorna för att åka till mamma i Spanien för att skriva färdigt min examensuppsats. Blir borta en hel månad och kommer antagligen inte att blogga så mycket under tiden. I väntan på mer fritid lägger jag upp denna enkla men effektiva bildfest. Har inget annat syfte än att säga: ”Titta! Vad fint!”


Laetitia Casta för L’Oréal Paris ”snabbtorkande” nagellacksserie Jet-Set, minns ni? Jag minns. Bilden ser förvånansvärt kontemporär ut; lystrig hy, silvermetalliskt nagellack kombinerat med ett stråk av skimrig ögonskugga över halva ansiktet. Buskiga chosefria bryn. Fint!


Fantastiskt diffusa ögonbryn, overdrawn lips och en otrolig rougeapplicering, från huset Dior. Måste testa rougegrejen nån gång. Jag undrar förresten om inte ögonfransarna är ditritade i efterhand? Känns väldigt ”vi fixar det i post”.


Revlon LavenDare… otroligt… en spretig stripig blekt 90-talsfrisyr komplett med färgkoordinerat smink och nagellack. Det här skulle lätt flyga idag! Frågan är hur fan man använder all purple errthang utan att se ut som en gråsvettig zombie med maginfluensa.


Herregud så vackert!!! Så tidlöst! Givenchy 1994.


Vet inte ens vad jag ska säga om denna Dior-kampanj. Ögonsminket.


Här har vi ytterligare en stjärna från Diors arkiv, från hösten år 2000. Återigen fantastiska bryn – jag undrar var de söndernoppade 90-talsbrynen egentligen är??? – läppar som är så jävla fillersjuicy fast utan fillers, de måste rimligtvis ha retuscherat bort alla de fina linjerna i hennes läppar. För såna där läppar har ingen utan fillers. Älskar även den lesbiska luggen, och modellens kläder som ser ut att vara gjorda av… tidningspapper… Very Galliano.

Avslutar med en otroligt oklar kampanj som flirtar med nån slags ”etnisk” estetik med en halskrage av pärlor och karvat (elfen?)ben. Nittiotalet, man kan alltid räkna med dig och din tjyviga rasistestetik! Men sminket ÄR. Låt oss ändå uppskatta det.

Puss och hej!

5 Kommentarer

  1. haha lol:ed outloud åt ”tjyviga rasistestetik” <3

  2. Hela y2k-estetiken är så härligt liksom…knäpp? Känns som att folk verkligen trodde på någon slags scifi-framtid där allt var metallic. Min absoluta favoritstilepok bland sminkreklam är ändå serge lutens shiseido-annonser. De är så stämningsfulla, vill att allt ska se ut så.

  3. Men det där gamla fuktiga bok/tidnings-pappret eller vad det nu är, hur kan jag ha missat det? Fantastiskt. Vilken underbar nostalgitripp.

  4. Guuuu jet-setnagellacken minns jag från när jag var inne på Lindex med mamma som barn :”’)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.