En del av Apotekets folkbildningsgärning handlar om gammal hederlig mythbusting

**Inlägget är ett samarbete med Apoteket, läs mer i min PR-policy**

Jag ÄLSKAR att Apoteket står pall mot ekotomtarnas intåg på den svenska beautyscenen. Ekotomtarnas skräckpropaganda är min absoluta pet peeve när det kommer till beautyrelaterade saker, jag har svårt att hålla mig i skinnet när folk rynkar på näsan och ba ”Jag skulle AAALDRIG ha det där nånstans nära mitt ansikte” samtidigt som de gladeligen gnider in sina stackars barn med fucking hallonfröolja istället för produkter som faktiskt skyddar från solens cancerogena strålning. 🙂 Jag försöker att alltid påminna mig själv om att dessa ekotomtar ofta är nyfrälsta och saknar nyanser i sin religion – nyanserna kommer sen, precis som för feminister med lite mer… eh ”vällagrad analys”. De är alltså inte på detta sätt för att skada andra, de har andras bästa i åtanke och är genuint intresserade. Tyvärr är de också otroligt övertygande, trots att deras idéer ofta helt saknar vetenskaplig grund. Ekohetsen har dock delvis grund i en sund skepsis mot marknadsekonomins många osunda uttryck, men det finns andra sätt att kritisera den och motverka den, som inte automatiskt involverar risk för cancer, allergier och hudskador.

Ett av dessa sätt är att läsa på. Man bör bortse helt ifrån källor som inte har vetenskaplig grund, t.ex. företag som tillverkar ekologisk eller ”naturlig” hudvård – det ligger i deras direkta ekonomiska intresse att skrämma dig till att välja just deras varor. Vänd dig till tillförlitliga källor, t.ex. myndigheter och forskning – de har helt andra krav på sig att förmedla det som är Sant och Evidensbaserat. Apoteket, som är helägt av svenska staten (alltså inte en av de där avknoppade mutationerna), har en ny satsning som heter Wintas Wiki, som utgår ifrån deras fantastiska toxikolog Winta Woldai. Hon får agera uppslagsverk för allsköns funderingar som både du och jag har om hudvård och ingredienser. Man kan t.ex. fråga sig om snigelslem verkligen funkar i hudvård? Är aktivt kol nåt att ta med i sin rutin? Probiotika i hudvården or nah? Detta och mycket mer kan ni läsa om i avsnittet som heter Årets trendord. De har också avsnitt som handlar om vilka ingredienser som fått oförtjänt dåligt rykte och vilka man faktiskt ska se upp med. Och otroligt mycket annat roligt och viktigt innehåll!

Även jag har fått den stora äran att skicka med tre frågor till Winta, de hittar ni här! (← där)

Detta är en folkbildningsinsats som kommer i rättan tid. Apoteket är en av de branschaktörer jag känner ett helhjärtat förtroende för, delvis för att jag av princip vägrar acceptera avknoppningarna som apotek – men framförallt p.g.a. de otroligt höga kvalitetskrav Apoteket ställer på samtliga produkter som säljs hos dem. Att få in sina produkter på Apoteket är en dröm för många företag eftersom att man då tillskansar sig riktigt goda marknadsandelar och får en kvalitetsstämpel – tyvärr är det många som inte uppfyller kraven. Däremot finns det ju väldigt mycket roliga hälsoprodukter och allsköns beauty som faktiskt håller måttet, och de kan man alltså inhandla med gott samvete. Jag uppmuntrar er å det varmaste att ta er en kopp dryck, sätta er ner en stund och läsa på hos Apoteket, det blir en underbar andningspaus från all verklighetsfrånvänd kemikaliehets!

Tack Apoteket för att jag fick vara med på detta!

15 Kommentarer

 1. JAAAAAAAAAAAAA!

 2. Kommer rentav stjäla formuleringarna ”vällagrad analys” och ”avknoppade mutationer” för de är typ det bästa jag läst/hört/uppfattat?! Och jag har redan skickad passivt aggressiva länkar till släktingar som tror kokoslja skyddar mot solen… Winta är årets hjälte.

 3. Men drööööööm! Ska in och läsa asap!

 4. få saker för mig så kränkt som när jag läser om nåt som marknadsförs med orden ”naturlig” som typ bärande beskrivning (samt ”utan farligs gifter” lol). Gör en divalitetgest med handen och blir fett lack för att de har MAGE att försöka lura mig ////känner starkt för marknadsföring, hudvård och att inte bli lurad.

 5. Hata inte ekotomtar! Om det är någon som har vinstintresse så är det väl ändå de som utvecklar syntetiska ingredienser/kompositioner då de är det man kan ta patent på. Rätta mig om jag har fel (har inget underlag på detta) men det känns som att det inte är lika motiverat att forska om ex lavendels effekt eftersom det inte går att ta patent på det utan då väljer större bolag att satsa på syntetiska ämnen som de faktiskt kan tjäna pengar på. Nu när ekotrenden håller i sig så är det helt plötsligt motiverat för storbolag att ta fram naturliga alternativ (hej bibehålla marknadsandelar). Tycker det känns som hyckleri när helt plötsligt stora bolag får för sig att ta fram en naturlig serie. Där kan vi ju snacka bullshit för de bryr sig inte det minsta om miljö eller människa (enligt min uppfattning). Jag personligen har inga problem med syntetiska ingredienser, i vissa fall kan det ju finnas en fördel att man använder dem, men tycker att många slänger onödigt mycket skit över eko också. Mvh Ekotomte som pluggat både kemi och ekonomi

 6. Älskar detta!!!

 7. Det blir ju lite komiskt och icke trovärdigt när du ber oss att inte lyssna till dem som har ekonomisk vinning i det hela samtidigt som du själv skriver detta ”i samarbete med Apoteket”. Då har du ju själv fått ekonomisk ersättning för att skriva om detta (får man förmoda). Nu anser jag att apoteket ÄR bra och jag väljer hellre ekologiskt än syntetiskt hormonrubbande produkter – to each her own -men som sagt känns som att du kastar lite sten i glashus här…

  • Du har en poäng på så sätt att inlägget är sponsrat, och att jag därmed har ekonomisk vinning via samarbetet med Apoteket. Så jag fattar att du reagerar på formuleringen. Point taken. MEN – det jag förespråkar är inte att någon ska tro på just MIG, med eller utan ekonomisk vinning, utan att lita mer på det som är sant och evidensbaserat. Det har jag återkommit till i många inlägg, det är ingen nyhet att detta är min åsikt, och den gäller oavsett om jag skriver ett sponsrat inlägg eller ej. Och det kommer jag att fortsätta att göra i alla lägen.

   • Sen kan man ju fråga sig om den forskningen som gjorts på alla de syntetiska ämnen som finns i Apotekets produkter, är gjord i tillräckligt stor utsträckning. Ofta är studierna för kortsiktiga (en vet helt enkelt inte vad dessa ämnen kommer orsaka väl ute i naturen i framtiden, eller vid långsiktig exponering) och så är det viktigt att vara kritisk mot all forskning som är finansierad av industri, vilket kemikalieforskning ofta är. Det behöver inte vara negativt men ofta finns det villkor som inte skapar utrymme för fortsatt forskning om inte uppdragsgivaren/finansiären får ett ”önskat” resultat uppfyllt av forskningen (money talks). Värt att tänka på! Jag vill se en större öppenhet hos apoteket där de hänvisar direkt till sina källor så att en har möjlighet att själv avgöra vad som är sant och inte, snarare än denna fokus på experter – förenklat mellanhänder.

    Missförstå mig inte, jag skiter i om min solkräm har syntetiska kemikalier eftersom ett bra skydd mot stark sol överväger de potentiella nackdelarna, men om man inte talar om solkräm då utan just kemikalier är detta värt att tänka på 🙂
    tack (som alltid) för välskrivet och intressant inlägg!

 8. En annan fråga! Visst har du en aromalampa från muji? tycker du att det fungerar bra som luftfuktare också? Gör det något för dig?

  • Ja asså den är inte från Muji, jag köpte den på Ebay! Den gör marginell skillnad som luftfuktare, och då allra bäst om man har stängt dörrarna till rummet man har ställt den i. 🙂 Men gillar den skarpt!

 9. Word!!!
  Blir dock lite ledsen i ögat när apoteket samtidigt säljer bantningspiller som kostar 1000 kr/månaden… Det känns bara som ett sätt att dryga ut kassan! OBS no shade ska falla över de som köper dessa preparat pga vi lever i en kapitalistisk värld som profiterar på ideal, skam och komplex (har själv stått och suktat framför reklamen) men tycker fan att apoteket kunde stå över denna typ av preparat som lovar guld och gröna skogar men ger en högst individuell effekt. Förlåt för OT-rant:-*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.