LÄSARFRÅGA: Parfymer på jobbet

**Inlägget innehåller annonslänkar**
parfym på jobbet

Wow hörrni, TACK för er fina respons på mitt förra inlägg! Jag kommer absolut inte sluta blogga, jag hoppas att det framgår! Jag ville mest vädra mina tankar kring tröttheten och mättnadskänslorna som ändå slår mig med jämna mellanrum. Ni är bäst. Jag försöker dra igång peppen litegrann igen med hjälp av en synnerligen trevlig läsarfråga:

Tora
Hej! Och tack för envist ljus i mörkret detta år som gått<3
Jag har ett litet doftrelaterat i-landsproblem; ska strax ta mig ut i arbetslivet som Tjänsteperson™ och vill såklart vara inkluderande och tillgänglig när jag reppar statsapparaten! Men -hur gör man med parfym på jobbet!? Är inte själv allergisk eller så, så har liksom aldrig tänkt på det problematiska.. Kanske finns det ngn läsare som kan bistå? Fattar ju såklart att det kan vara stötande om jag duschar i Axe a la hockeykille efter gympan i högstadiet men är all doft no-no? Är vissa värre än andra? Vill ju lukta gott, moderligt och tryggt men helst inte utgöra ett hinder i någons vardag…

Hej Tora! Tack för din fina kommentar och en bra och relevant fråga! Samt GRATTIS till vad jag antar är en nyligen avlagd examen!?!?!? Nå, till frågan. Som parfymälskare och parfymbärare får man ibland missnöjda kommentarer med varierande grad av finess, det kan vara allt ifrån ”Jag har tyvärr väldigt lätt att få ont i huvudet av starka dofter” till ”Fy fan vad du stinker, försöker du ta livet av mig?!?!?!!?” (jag har hört båda). Det är inte så mycket att göra åt, och man får bara acceptera att det är så det ser ut – alla älskar inte parfym, och det finns dessutom de osedvanligt olyckliga som älskar parfym men blir sjuka av det. Man måste helt enkelt anpassa sig, ja, även till allergiker.

parfym på jobbet

Jag tror att din situation kan variera lite beroende på arbetsplats. Först och främst måste man ändå konstatera att om det är så att parfym uttryckligen undanbedes på ditt jobb så är det bara att låta flaskorna vila på arbetsdagarna. Så, nu har vi fått det ur världen! Hursomhelst – det låter som att du inte bara möter en massa kollegor dagligen, utan att du i ditt arbete också kommer i kontakt med allmänheten. I så fall skulle jag faktiskt avråda ifrån en hel del parfymer – en person med mycket kontakt med ”främlingar” och inte bara kollegor, och dessutom är statstjänsteman, borde av hänsyn till andra vara väldigt noga med vad hen väljer att spritsa på sig på morgonen. För man vet aldrig vem man möter.

Med det sagt vill jag också slå fast att det absolut inte betyder att du ska avstå helt från parfym! Det finns många fina, hudnära dofter med diskreta noter som inte är alltför anspråksfulla, och nu ska jag försöka bena ut lite tydligare hur jag brukar tänka.

parfym på jobbet

Noter jag undviker på jobbet

Om jag vill ha något mer lågmält av hänsyn till andra brukar jag (om jag inte skippar parfym helt och hållet) undvika dofter som kan beskrivas som white floral. Min upplevelse är att många reagerar på jasmin, liljor och liknande. Även ylang-ylang, som annars brukar petas in i kategorin yellow floral, verkar folk reagera starkt på. Även jag associerar t.o.m. namnen till pollen, nektar och ”tyngd”, bara jag läser orden ”jasmin”, ”liljor eller ”ylang-ylang” kommer liksom En Känsla i huvudet. Animaliska noter som mysk och ambra kan också ta över lite, på ett sätt som andra kanske besväras av mer än du själv. Dofter som beskrivs som ”balsamic”, med t.ex. rökelse och myrra, är inte direkt kända för att vara diskreta heller. Samma med patchouli. Många av mina favoritdofter, t.ex. Angel från Thierry Mugler, Mamluk från Xerjoff och Inoubliable Elixir Patchouli från Reminiscence Paris, är dofter som faller in under denna kategori, och det skulle mycket till för att jag ska ha på mig dem på en arbetsplats.

Noter som passar på jobbet

Noter som jag inte undviker utan tycker funkar bra i lågmälda dofter är citrusnoter, vetiver, peppar, bergamott, cederträ, och liknande. Även rosor kan vara jättefina och ”luftiga”. Att en doft är lågmäld eller lätt betyder inte att den är tråkig. Två av mina mest använda och älskade parfymer i min samling, Terre d’Hermès från Hermès och Eau de Cade från L’Occitane är ytterst lätta och lågmälda. De är dessutom ”herrdofter” – se där!

Men…

MEN det är såklart inte så enkelt som att leta efter noter, det beror helt på råvaran och komposition. Många av de noterna jag listat som ”lågmälda” är också vanliga i kraftiga dofter som marknadsförs mot män, och de är sällan tänkta att vara diskreta tyvärr – men som med allt annat finns det undantag och de har jag ju redan skrivit om ovan. På samma sätt finns det många fina exempel på dofter med tyngre noter som ändå upplevs som lätta och friska. Om jag läser vilka noter som finns i Sueded Oud från Clean Reserve så får jag ett intryck som inte stämmer överens med verkligheten – det ser ut att vara en tjock mustig doft, men den är ytterst lätt och fin! Det enklaste är att ba gå ut och sniffa!

För att detta inte ska bli ett inlägg där jag enbart tipsar om sånt jag redan skrivit om så kommer här ett nytt tips! Jag kommer ändå osökt att tänka på Clean Reserve (999-1045 kr på Eleven), en relativt ny lansering från Clean, med ekologiska råvaror och hållbarhetsfokus genom hela produktionen (t.o.m. cellofanet som omger kartonnaget är miljövänligt). Ja, tänka sig att JAG, gourmandlover och patchouliaficionada, tipsar om Clean!!?!?

parfym på jobbet

Kollektionen består av nio olika dofter, de är mångfacetterade och det finns något för alla. De håller sig nära huden, så de skulle inte vara som en käftsmäll så fort du kommer in på kontoret – men samtidigt har de en helt acceptabel hållbarhet. Reserve-serien är också en miljon kilo mer intressant än Cleans ordinarie sortiment, som känns så uttjatad att till och med kritiken mot den känns uttjatad. De är lite pricey, men flakongen innehåller hela 100 ml, vilket gör att priset ändå är hyggligt. Jag har hursomhelst testat denna serie, alla nio dofterna faktiskt, och mina tre favoriter är:

parfym på jobbet

CLEAN Reserve Amber Saffron EdP

Mjuk, varm, inte tung alls. Skulle inte heller beskriva som söt, men väldigt rund och mysig. (830 kr)

 • Toppnoter: bergamott, artemisia, mandarin
 • Hjärtnoter: ros, liljor, hallon
 • Basnoter: mysk, saffran, ambra

CLEAN Smoked Vetiver EdP

Sträv, vass, frisk, oljig, bra oud! (1039 kr)

 • Toppnoter: rökelse, cypress, björk
 • Hjärtnoter: kaprifol, oud, jasmine, magnolia, balsamgran, kaktus
 • Basnoter: mocka, patchouli, ambra, praliner, mysk, olibanum

CLEAN Reserve Skin EdP

Mjuk, varm, söt, luftig. Doftar moderligt och tryggt, helt underbar faktiskt! (830 kr)

 • Noter (verkar inte beskrivas i nån struktur): mysk, läder, tonkabönor, salt, praliner

Så sammanfattningsvis; man får visst ha parfym på många jobb, tänk bara på vilken doft du väljer, och mängden du sprayar på. Om du i vanliga fall sprayar 3-4 ggr kan det vara en bra idé att stanna vid 1-2 ggr om du ska till jobbet.

Ni andra som läser här kan väl fylla på med vilka parfymer ni använder på jobbet, eller vill ni flika in med andra tips på hur man ska tänka?

Puss och tack för en bra fråga!

26 Kommentarer

 1. Jag tillhör skaran som har luktsinne som en blodhund som dessutom får huvudvärk/blir illamående/nyser av starka dofter. Tycker inte att sparsamt parfymanvändande är ett problem på jobbet (kan känna igen mina kollegor på doften :)) men man får gärna vara lite extra försiktig med mängden om man delar kontor t.ex. Och gärna låta bli precis den sortens tunga dofter du beskriver. 🙂

  • Ja, mängd är helt klart avgörande! Även om jag – som inte är så känslig – kan må sjukt dåligt av nån som tagit för mkt.

 2. Statlig tjänsteman här! På mitt jobb är det generellt parfymförbud. Men det blir ju lite konstigt för folk kan ju i teorin blasta en hel hårsprejsflaska i håret och stinka upp kontorslandskapet utan att bryta regeln, så jag tänker att det genomgående temat måste vara hänsyn. Oftast har jag inte parfym på jobbet, men ibland fuskar jag och då tar jag lite och har den på ställen under kläderna, så jag kan känna doften, men jag flaxar inte omkring den så fort jag gestikulerar mot en power point.

  Men sen tycker jag även att *vissa* personer bör komma ihåg att bara för att man kan känna en doft eller en äcklig lukt betyder det inte att man har blivit sjuk av den. Själv fick jag mitt första migränanfall av att stå bredvid en man med en påse från Lush på tunnelbanan, men jag tycker ändå inte att vi bör förbjuda Lush-shoppare att åka kollektivt.

  • Blir faktiskt lite ledsen när jag läser att du (och kanske några av dina kollegor) bryter mot ett förbud som finns. Har en mamma som är extremt allergisk mot starka dofter, hennes luftvägar stänger sig till den grad att hon kan dö om det är riktigt illa. På hennes jobb har de ett förbud både mot parfymer och doftande blommor av hänsyn till henne och en annan person som också reagerar. Det jag vill säga är, finns det ett förbud så har det antagligen sina anledningar. Om det inte är någon på kontoret som reagerar så kanske personer som då och då kommer in där gör det. Är det verkligen värt att dessa personer ska reagera, kanske vara tvungna att åka till akuten eller gå hem från jobbet, för att du ska få dofta lite gott under dagens gång? Finns det inte ett förbud så finns det inte, men om det finns så anser jag att det alltid ska respekteras.

   • Men det är ju det som är grejen att ett förbud mot parfym inte betyder ett doftförbud. Det är en väldigt arbiträr gräns att parfym är nej och schampo ok. Och ingen är så känslig som jobbar här. Men om det kommer någon som är så känslig på besök måste den ju informera om det. På samma sätt som en ägg eller nötallergiker som blir så dåliga måste säga till att det inte får vara ägg eller nötter på arbetsplatsen.

    • Men ni har ju ett förbud mot parfymer? Anledningen till att andra dofter är okej är antagligen för att arbetsgivaren inte kan tvinga alla att byta ut sina schampon och tvättmedel mot parfymfri alternativ. Även fast ingen på arbetsplatsen är så allergisk att hen kan dö är det respektlöst att inte följa de regler som finns. De finns antagligen av en anledning.

     • Jag märker att du inte är bekant med myndighetsvärlden. Det finns regler för att det finns regler. Arbetsgivaren skulle verkligen kunna säga åt alla att inte använda parfymerat tvättmedel, läppglans, hudkräm eller deo. Ledningsgruppen tar tex beslut om vilken typ av fika som får bjudas på.

      • Det är helt sjuk att tvinga alla stt använda helt doftfria kosmetika. De med stark doftallergi skulle satsa på jobb där de träffar inte folk kanske. Många överdriver med allergier.

 3. Det är verkligen nåt med white floral som typ spränger min hjärna??? Det går bara inte! Tack för ett så utförligt inlägg <3

 4. Och en fråga angående sprayning: hur många gånger brukar du ta? Jag har alltid bara tagit 2 spray, max 3. Typ en på bröstkorg och sen handleder. Hur applicerar du?

  • Jag gör exakt som du Jenny! Bröstkorg/hals, handled, handled. Om jag tar en extra spritz så tar jag en i nacken, nära hårfästet.

 5. Tillhör också den skaran som är känslig för dofter, men älskar ändå goa parfymer!!! För mig handlar det främst om måttlighet, tycker det är mysigt om man kramar någon/sitter nära och känner en god doft, men om jag känner parfymen på den som sitter mitt emot mig på pendeln så kommer huvudvärken snart. Så länge man alltså tänker på att personer på 1,5-2 meters avstånd inte ska behöva känna ens parfym tydligt så funkar tunga och lätta dofter lika bra, i mitt fall! 🙂

 6. Mkt bra och relevant inlägg! Personligen tycker jag att infusion d’iris är en alldeles utmärkt office scent, bar den när jag hade praktik och pendlade tillsammans med en extremt allergisk person – inga klagomål eller dödsfall! Sedan försöker jag även spraya på mig parfymen ganska tidigt på morgonen då jag tycker toppnoterna oftast är de mest påträngande i en doft. Låter man dem hinna ebba ut (vilket går väldigt fort på min arma torra hud) så tycker jag fler dofter blir snällare.

  • Ja, gillar detta tips! Att inte attackera folk med en helt nyspritsad parfym är bra. Även att spraya innan man klär på sig, som nån skrev här uppe tidigare, är ett smart tipce.

 7. Åh, wow vilket fint och utförligt svar och vilken fin respons i kommentarsfältet<3 Så mycket bra info och tips att tänka på! Och doftbeskrivningarna!?! *Dräglar*
  Hehe, tack för gratulationerna:) men nja, "bara" 30 hp uppsats kvar innan examen är i sikte men can't wait att börja leva lite så har tagit paus i studierna.. Såg på insta att du är i uppsatsbubblan? önskar dig all lycka till och tycker att det känns så fantastiskt och tryggt att tänka på att det kommer finnas jurister som dig där ute i framtiden<3

 8. Hej, statstjänsteman här på _helt_ parfymfri arbetsplats. Parfymfri som i får ej använda hårspray eller knappt parfymerad tvål. Beror ju så klart på omständigheter i just huset jag jobbar i. Tror inte att det gäller statliga myndigheter överlag. Men här är, som sagt, allt som doftar big-no-no.

  *krampaktigt leende*

 9. Mycket relevant inlägg! Jobbar själv på sjukhus, med akutsjukvård, och starka dofter undanbedes men är inte ”förbjudet”. Vem får inte ha parfym blir ju lätt en fråga då… personal? patienter? anhöriga? Det är svårt!

  Hur som helst, jag håller med flera här om att lätta dofter i måttlig dos inte brukar var problem, men folk som dränker sig i parfym eller hårspray är ju inte så kul. Jag har själv doftsinne som en blodhund men har sällan problem med det. Men jag känner, som någon här ovan skrev, igen en hel del arbetskamrater på doften! 🙂 Personer jag kan känna igen på långt håll bär t ex dofter som The molecule(?), Clean warm cotton och Biotherms gula parfym vilken jag glömt namnet på. Tycker dock att samtliga doftar mycket angenämt!

  Min uppfattning är att ”parfym” applicerad direkt på huden sällan är problem, utan bara gör att folk luktar mer eller mindre gott. Däremot när folk sprutar parfym och liknande på kläder och i håret så blir det alldeles för mycket och vissa hårsprayer är ju hysteriskt starkt doftande… För att inte snacka om hårparfym! Vem uppfann det liksom?!

  Självklart ska en respektera de spelregler som finns på en arbetsplats men det är ju ganska luddigt med doftförbud. Frågan blir ju återkommande ”Förbud mot vad? För vem?”
  Dessutom, för att reda ut begreppen så finns det inget som heter doftallergi. En kan var doftöverkänslig, vilket för den stackaren är nog så illa, men någon allergi i egentlig medicinsk mening är det inte.

 10. Åh, nu blir jag jättenervös över att min favoritdoft är för mycket! Jag kan ingenting om parfymer, tycker egentligen inte alls om parfymdoft, men köpte häromveckan mitt livs första parfym! (vid 43-års ålder kan tilläggas…) Och jag är helt besatt av den 🙂 Kan ni hjälpa mig att avgöra om den är någorlunda lätt/diskret eller om den är för tung och opassande på en myndighetsarbetsplats? Parfymen det gäller är Hugo Boss The Scent, damparfymen. Inte så värst fancy kanske men för en parymnovis som jag doftar den underbart 🙂

 11. Älskar parfym och jobbar på kontor med åtminstone en person i kategorin ”doftkänslig och rätt taktlös i sin kritik”. Kan meddela att den gången jag tankspritt sprayade på mig Replica By the Fireplace i all hast så fick jag minsann höra det!

  Mina bästa tips är att vara extremt sparsam och spraya på bröstet under kläderna. Då är det typ bara så att folk känner det om de kramar en. Eller bodylotion! Lush Karma Cream luktar lite mysigt patchoulihagga men ligger väldigt nära huden.

 12. Pradas iris funkar bra när man vill dofta ’nåt gott’ men ändå slinka under radarn hos känsliga

 13. Min ständiga go-to-tjänstemannaparfym är Byredos Mojave Ghost. Kan inte parfymlingo, men skulle beskriva den som snäll och hemtrevlig.

 14. Hallå eller Annahita!

  Jag har fallit för L’occitane edt. iris bleu e iris blanc men för att vara en edt tyckte jag 4-500 kändes rätt saftigt no? Tror också de har slutat sälja den i swe nu. Vet du någon som påminner om den?

  Kram!

 15. Jag träffade bara en gång en person med , när jag jobbade i blomsteraffär.
  Jon attackerade mig att jag doftade något för att hon hodtade när
  Hon var nära mig. Jag hade endast nytvättade kläder med lite vit softlan då. Den dagen hon tog inte tabletter så hon var extra känslig.
  Jag tänkte från början att hennes hosta var på grund ny leverans av hyacinter.
  Aldrig har jag hört så mycket klagomål att alla kosmetika borde vara doftfria. Restauranger borde inte vara i köpcentrum för att det doftade mat. Någon kan då på grund att någon använde tvättmedel med doft osv. Senare på lunchen hon tog upp fisk…. Doft av fisk uppvarvat mikro…var okej enligt henne. Hon var inte allergisk mot den ?

  • En av de sorgligaste grejerna är ju också att många rosor och liljor har förädlats på ett sådant sätt att doften försvinner. För att behaga allergiker. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.