Mätt

Åh gud, förlåt mig på förhand – här kommer ett pisstråkigt ostrukturerat inlägg på en söndagkväll, jag brukar inte ens publicera inlägg på helgerna men ja jag vill diskutera lite. Ibland känner jag mig så evinnerligt mätt på beauty. Beautybranschen är som en ofantlig val, en stor oformlig klump med ett svettigt grått ansikte, och som med ett knöligt finger pekar i någon riktning och med mosig röst säger ”Vill ha”. Den vill bara ha, mer och mer. Aldrig är den mätt. Silar pengar genom munnen, sväljer, vill ändå ha mer. Fler produkter, nya marknader, mer pengar. Jag sitter som i en tunnel, på the receiving end av en massiv rörelse, en gigantisk gråknölig hand som greppar efter mer, och allra längst in i tunneln sitter ni, med era pengar. Pressmeddelande efter pressmeddelande förklarar i glänsande ord varför just denna (meningslösa) produkt är värd era pengar. Det är ett jävla torrschampo. Det är inte ens något ätbart, fan kan man ÅTMINSTONE få något ätbart!? (Tänker så ganska ofta, sen kommer ett pressutskick med lite godis i och jag känner att universum ändå har nån känsla för tröst och balans.)

Bakom kulisserna, mitt i flödet av alla nylanseringar och produkter produkter produkter, är mängderna överväldigande och känslan av meningslöshet är helt bedövande. Allt tappar sitt värde. Det är för mycket. Det räcker. Jag är säker på att många av mina bloggkollegor känner igen sig i detta. Och jag hoppas innerligt att ni förstår att detta inte kommer från ett konsumentperspektiv, för jag är inte konsument längre, det är snarare så att jag har uppgått i branschen, den har liksom sugit upp mig och gjort mig till en del av den. Jag hoppas att ni förstår att jag inte vill anklaga eller skambelägga er läsare/konsumenter för någonting överhuvudtaget, se detta snarare som en okonstruktiv klagan utan specifikt mål.

Det här är liksom inget nytt alls, jag fattar ju det och jag vill egentligen bara skriva av mig, alla marknader i en kapitalistisk samhällsordning fungerar på detta sätt (och det är ju såhär vi upprätthåller vår demokrati, eller hur :)). Samma gamla produkter paketeras i nya kartonger med andra namn och säljs som nyheter, och vi skriker, precis som valen, ”Vill ha!” – och inställningen verkar vara: ”TALA OM FÖR MIG VARFÖR JAG BEHÖVER DENNA OCH JAG KÖPER DEN!!!!!!!!!!!!” och så gör vi  oss beredda på att vilja ha. Vi vill vilja ha. En sanktionerad masshysteri som vi konstigt nog deltar i samtidigt som vi är medvetna om hur sjuk den är.

… och nånstans har de lärt oss att använda uttryck som ”holy grail” om highlighters och mascaror – en biblisk kalk som Jesus drack sitt sista vin ur, och som hela den kristna civilisationen letade efter tills den återvände till himlen. Jag provoceras nåt enormt av ett visst sorts språkbruk kring skönhetsprodukter, holy grail är bara ett exempel. ”Must haves”, är ett annat. Produkter man MÅSTE ha. Eller att bli ”frälst” av något. Eller detta goa uttryck som jag sett florera: ”Shut up and take my money!” Hahaha asså really? Varför uttrycker man sig så? Är jag en tönt som drar stora växlar på detta? Jag har jättesvårt att avgöra om det är jag som är onödigt gnällig eller om jag faktiskt har en poäng, haha. Att prata om produkter som något man ”inte kan leva utan” är ett annat exempel, det är stört, ja STÖRT – hursomhelst så bryr jag mig inte om vad man egentligen menar när man säger sådär, det är ett uttryck för en sjuklig pryldyrkan att prata om saker på det sättet. Jag kan leva utan varenda jävla pryl jag skrivit om här. Och jag hör till den skara människor som tror att ord och språk faktiskt spelar roll.

Och allt känns så meningslöst. Vad fan är ytterligare ett rött läppstift? Kan någon snälla tala om för mig varför jag behöver ha en locktång eller highlighterpalett?? Alla timmar av mänskligt arbete som läggs ner på att få dig att vilja köpa mer saker är en annan tanke som gör mig så oerhört sorgsen. Alla hårt arbetande människor på butiksgolven, i salongerna, på PR-kontoren, i fabrikerna, på ekonomiavdelningarna, för att behaga nån jäktad mellanchef som inte ens vet vad de heter. Och mellanchefens hela tillvaro bygger på att behaga nån empatistörd koncernchef som inte ens vet att mellanchefen existerar.

Jag blir ofta trött på branschen, och det kommer liksom i perioder. Allra oftast älskar jag detta! Men tröttheten kommer med regelbundenhet, har alltid gjort. Och för första gången känns tröttheten som en sån som får mig att vilja lägga ner. Jag kommer verkligen inte lägga ner för jag behöver ändå min blogg, jag älskar den och allt den gett mig, men jag tycker inte att branschen och dess produkter är tillräckligt viktigt, tror jag. Jag tycker inte att detta är viktigt. Härligt är det. Men inte viktigt. Det som är viktigt är livet som pågår runtomkring produkterna, och det kanske jag tänkt extra mycket på idag när jag söndagsstädat lägenheten och lyssnat på Under Huden, avsnitten med Annica Forsgren på Skincity, Tommie X och Tone Schunnesson. Jag önskar att hela branschen var som den podden, att man pratade om produkter som tjusiga julgranskulor man hänger på livets grenar och inte tvärtom. Som enstaka cellulosafibrer i sidorna i vardagens bok, inte bokstäver och ord.

44 Kommentarer

 1. Verkligen RELATE!! Känner om detta säkert minst några gånger i veckan och ba vill vråla ut VA E MENINGEN med 17 pastelliga nagellack även denna jävla vår. Plus tycker det är så viktigt att faktiskt uttrycka sig i motsats till hyperbolismen som har brett ut sig inom branschen. Ska inte kasta sten i glashus, är själv sådan som i svaga ögonblick hoppar på hypen men asså ja. Älskar sådana här inlägg. Glad om att jag inte är ensam typ. Kram bby <3

  • Jaaa gud, man måste verkligen tänka sig för när man skriver om en produkt man gillar för att inte hamna i överdrifts-fällan. Kommer folk ens uppfatta att produkten är bra om man inte beskriver den som typ livsförändrande? Haha. Otroligt sjuk konsumtionskultur ändå.

 2. Kanske ostrukturerat men också fint skrivet. Och jag tror jag förstår lite vad du menar, försöker verkligen ha distans till allt det skrivs om. Tänka två, tre eller tio gånger innan jag köper något. Förstår att du/ni blir trötta. Kan liksom känna så om livet. Vad håller vi på med? Köper saker på Ica som jag inte behöver, ger inte pengar till tiggarna och går hem och gråter för att människor måste tigga. Kanske mest när jag har pms. Sen blir jag sur över att jag lägger det på mina axlar. Jag kan sälja och skänka bort hela mitt hem och världen kommer fortfarande vara piss. Oj, nu frångick jag ämnet lite. Men det jag mest ville säga från början, snälla sluta inte med beauty och speciellt inte med bloggen. Det är ju inlägg som detta som gör att det är så bra att du, med flera, finns. Ibland funderar jag på om jag blir stressad av att läsa bloggar och följa beautykonton på Insta men samtidigt har det gett mig så mkt också. En annan typ av tjej/feminist får lov att finnas här. Har skämts så mkt i livet, över det mesta, att göra fel. Vara fel. Skäms fortfarande ibland över att jag älskar nagellack. Men lite mindre tack vara klocka och insiktsfulla bloggare som er. Här får man läsa om spännande krämer och glittriga ögonskuggor men (men!) blir också påmind om vad mer är viktigt i livet. Puss och tack!

  • Jag kommer inte sluta ännu! <3 Varken med bloggen eller beauty! Jag lovar!

   Det skrämmer mig att tänka på vilka typer av köpbeteenden som uppmuntras. På typ Topshop finns det skyltar överallt där det står typ "BUY NOW OR REGRET IT LATER!!!". Jag vet inte ens hur jag ska förhålla mig till det? Jag blir rädd. Det ligger i linje med den sortens konsumtion som uppmuntras i många webbshoppar, med one-click-shopping och betalning via Klarna. Klarna är fan riktigt osunt. Bland det bästa jag gjort är när jag för nåt år sen ringde till deras kundtjänst och blockerade mitt personnummer - det var helt enkelt för lätt att handla på faktura.

   Enskilda inlägg är svåra att kritisera, utplockade ur sitt sammanhang framstår de som harmlösa. Men när jag ser den samlade volymen av allt jag producerat, alla gånger jag skojat om att jag "hetsar till impulsköp" osv, ja jag får ont i magen. Jag vill inte hålla på såhär. Funderar på om jag behöver tänka nytt och förändra något radikalt med mitt bloggande. Men jag försvinner inte, jag lovar! <3

 3. det här kan jag också känna i perioder. jag har dock haft svårt att uttrycka det på ett bra sätt. men jag kan känna ett äckel inför alla produkter, de tappar sitt värde (och glädjen?). ett äckel inför dess tappade värde och att konsumenten ska glad i hågen vilja lägga sina pengar på den. hur absurt detta konsumentsamhälle är, och hur en dras in att bli en del av den. kan känna mig lite smutsig? som en brud på krogen och killar bjuder på drinkar i hopp om att få ligga. penisen kan även få symbolisera skönhetsbranschen, ibland är den jävligt nice och det är skönt att ligga, men en vill inte få den viftad i ansiktet hela tiden, det gör en rätt osugen. om du nu förstår nånting av det jag skrivit, söndagskväll liksom. förlåt för könsord.

 4. Ja! Så bra skrivet!

 5. Tkr detta var motsats till tråkigt!!! Du e så jävla sharp. Kan också känna ett sånt sjukt äckel inför hela beautymarknaden men samtidigt älska sönder alla mina produkter liksom. Tänker att det e skitbra att det finns beautybloggare som e som du, så vi kan prata om den här dubbelheten. Plz don’t leave us!!

  • Vad skönt att höra! Tänker att folk inte gillar att höra sånt här gnäll, och speciellt inte från en som bidrar till och faktiskt tjänar pengar på detta. Men jag är glad att du uppskattar detta!! <3 Kommer inte lämna er. PUSS!

 6. det här var skönt att läsa på nåt vis! tack för att du skriver om det.
  tänker att din blogg har ju varit mer eller mindre skönhetsinriktad genom åren och om du känner dig otaggad på hela beauty-prylen nu så kommer du förhoppningsvis fortsätta blogga men kanske mer om andra saker? den här bloggen är ju framför allt bra för att du är du liksom, och skriver som du gör, inte bara för att den handlar om hudvård och smink!

  • GUD TACK, så underbart att höra! Jag har alltid försökt få in andra grejer än bara beauty och jag kanske bara ska låta det ta större plats. Skitsamma om det blir en spretig livsstilsblogg, haha.

 7. Superduperhög igenkänningsfaktor. Sådana tankar kommer regelbundet och går för mig också. Och då tillåter jag mig själv att bromsa, släppa lite, att backa och titta lite utanför min väldoftande box. För det spelar ju ingen roll om det är femtioelfte mörkrött matt läppstift eller trettionde parfym med rökelse. Sådant behövs ibland. Att stanna, att rensa ut, att göra någon annan glad, att andas in ny luft. Att låta det vara så… Inga skuldkänslor whatsoever. Min parfymkollektion fick banta från ca 400 stycken till ca 130 ett par gånger redan. Sedan kommer det tillbaka, jag hittar nya vägar, nya produkter som gör mig faktiskt glad. För det är en av faktorerna som gör mitt liv så roligt, livet kan ju inte cirkulera endast kring botten av Maslowspyramid! Och det vill jag inte leva utan. Det viktiga är dock att hålla balansen, att det jag älskar inte står i vägen mellan mig och dem jag älskar…

  • Ja helt klart! För både dig och mig är det nog lättare än för andra eftersom att vi har vår försörjning på annat håll. Känner mig otroligt tacksam över det.

 8. Tycker inte såna här inlägg är tråkiga! Det bästa med den här bloggen är ju ditt mastermind. För en som väntar ca fem år på att hoppa på köpetåget är det upplyftande med såna här inlägg, lär väl köpa nars orgasm framåt 2022 när alla andra gått vidare i livet åtta gånger om (och säkert bli jättenöjd).

 9. För mig som enbart är beuatykonsyment känner jag tröttheten och mättnaden främst av sponsrade recensioner hos beuty-youtubarna jag tittar på. Hur de recenserar produkter utan att ens ha använt dem ordentligt, utan att ha rimlig parametrar för att bedöma produktens kvalitet och funktion, utan att ens beskriva med egna ord utan läsandes rakt från pressmeddelandet. Min värsta är alla recensioner av Glossiers Milky Jelly Cleanser där folk påstår att den är bra för ögonen eftersom den ”innehåller en ingrediens som även används i linsvätska”. Vilken? Natriumklorid. Blir en hoper oljor och emulgeringsmedel bättre för ögonen för att de är utblandade med saltvatten?? Wtf nejj!?!!?? Blir så matt och mätt och trött av tanken på hur folk är beroende av spons för att fortsätta arbeta med sina yt-kanaler samtidigt som sponset på många sätt förstör innehållet , eftersom väldigt då av de som recenserar produkter har kunskap eller egentligen ork/lust att göra det ordentligt. Så många som är ”obsessed” och ”in love” med produkter de prövat i några timmar? De jag just nu känner att jag litar på på www är dig, Caroline Hirons (till viss del) och /r/skinCareAddiction på reddit. *rant rant rant*

  • Åh herregud, att folk är beredda att gå så långt. Och ja även uttrycket ”obsessed” är så jävla inappropriate alltså! Vilken sjuk ära att du skriver att jag är en av tre källor du litar på, helt sjukt, tack, jag ska göra mitt bästa för att förvalta ditt förtroende. <3 <3 <3

 10. Åh, så bra skrivet! Och relaterar stenhårt. Får panik ibland av alla GREJER som samlas på hög (och då får ju jag ändå relativt lite pressprover och går nästan aldrig på event) här hemma. Då är det skönt att ta en paus från allt. Sminket, pressproverna och superlativen finns kvar när man är redo för dem igen.

 11. Jag kan relatera helt och det var därför jag slutade med bjooti både första, andra och tredje gången. Däremot känner jag mig också lite lite träffad, pga skrev om en ögonfransböjare som den heliga graal senast igår kväll. Men ja ja 😀

  • Ja jag förstår det! Har varit på vippen att sluta flera ggr men jag dras alltid tillbaks pga kärleken man känner trots allt! Men haha asså jag är inte bättre själv, uttrycker mig också sådär ibland! It’s a work in progress. ❤

 12. Tack för ännu ett grymt och viktigt inlägg! Följer bara din och Kakans ”skönthetsbloggar” för att ni ALLTID (förutom goa tips till kropp och knopp) lyckas levererar kloka samhällsanalyser om konsumtionshets, klass och feminism. Du och din blogg behövs verkligen i det här snabbt snurrande hjulet som kallas livet. Ibland behöver vi bara ta en paus, se oss omkring och undra vad fan vi håller på med. Sen på´t igen bara!

 13. den pyttelilla gudinnan

  Asbra och intressant skrivet, verkligen tankeväckande! Jag har också tänkt liknande tankar till och från, har reagerat på produkthetsen och märkesdyrkan flera gånger. Kom att tänka på vad Nina Björk skrev i Lyckliga i alla sina dagar, om att reklamerna inte försöker sälja produkten, utan det som folk egentligen vill ha, kärlek, gemenskap etc. Köp den här parfymen så får du ligga, köp godis för att få mer tid med familjen. Jag försöker tänka liknande, fast tvärtom typ, när jag ska köpa grejer(är dock svag som alla andra men försöker), jag tänker att det jag egentligen vill ha ut av att sminka mig är att uttrycka mig kreativt, att slappna av och inte tänka på världen o allt. Och det uppnår jag inte mer om jag har en hel byrå full med smink, jag hade precis lika kul när jag var 12 och hade 8 ögonskuggor och en kass eyeliner. Men om man inte aktar sig så står man ju plötsligt där och den där paletten som alla snackat om är på rea och glittrar så fint att den bara hamnar i en påse med kvitto och du är glad nån timme tills du glömt bort den. Om jag väl tar mig tid att tänka efter ordentligt så kommer jag i de flesta fall fram till att jag redan har en liknande produkt hemma eller att anledningen till att jag inte har det är för att jag inte har nåt behov. Och när jag ligger på dödsbädden och tänker över mitt liv så kommer jag ändå inte tänka att jag skulle köpt mer prylar.

 14. Jag brukar lyssna på Under Huden och läsa lite beautybloggar. Sminkade mig mycket innan men på senaste tiden går jag osminkad nästan hela tiden för smink har en startsträcka av kunskap, teknik och produkter som jag verkligen inte orkar med längre. Kör just nu någon slags grundläggande hudvårdsrutin av saker jag bedömt att min hud behöver snarare än saker som andra säger att man måste ha (haha, vem försöker jag lura?). För budskapet är konstant att man ska ha en hudvårdsrutin på tretton steg. Toners, rengöring, krämer, smink, serum, primers och oljor till förbannelse. Ha inte ett serum, ha fyra! Blanda, mixa, rengör gång på gång på gång! Du är aldrig klar och du kan aldrig ha tillräckligt många produkter.

  Jag förstår att du känner dig kvävd eftersom det här är en materialsport av rang, samtidigt som man vill göra det man känner gör en lycklig och tillfreds med sig själv.

  Någon gång kanske jag börjar sminka mig dagligen igen men tills dess får jag sitta här med mina vackra lila ringar under ögonen och ha lite mindre ångest.

 15. Tycker så himla mycket om när du skriver sådana här inlägg, det känns som att man får kika in i din fantastiska hjärna litegrann. <3

 16. Annahita! Jaaaa på allt detta, jag fattar! Jag kom på att du måste skriva en bok!!! Det hade varit min favoritbok, I already know it. Grym är du, kram.

 17. Vet du vad, det är 100% okej att du känner dig trött på allt detta. Det är så jäkla befogat. Och du behöver inte ens blogga om beauty om du inte vill det. Du kan blogga om politik, feminism, kapitalism, rasism, din vardag, film, musik, mat etc och vi kommer fortfarande vilja läsa din blogg. MEN du ska veta att du är en sån sunshine i den här beauty-världen.

  • Tack. TACK! Jag är ibland oroad för att ni ska lämna mig om jag inte skriver om beauty hela tiden… men så kommer jag på bättre tankar. 🙂 Men det är sjukt vad kommersialisering och pengar kväver allt som är fint och spontant.

 18. vill bara stämma in i kören och säga att det var så skönt att läsa detta. du är en sån jävla stjärna till bloggare inom detta *fält*. din blogg blev som en inkörsport till denna värld och det är lätt att förlora sig i den massiva mängd info, reklam och annat som trycks ut (till en och på en). men du finns liksom där som ett flaggskepp, stabilt och håller kurs!! så tack för det, och tack för jobbet som du gör med denna blogg. puss och kram.

  • Det känns så himla skönt att läsa era kommentarer för det känns som att jag lär känna er bättre, och får bättre förståelse för vad som motiverar er att läsa Whinar. Ni är otroliga! TACK! <3

 19. sen till kalaset som alltid, men vilket bra inlägg och av kommentarsfältet att döma extremt uppskattat. man blir matt. det känns som en sånn stress kring alla produkter, att man ska köpa det ena och det andra bara för att nån på youtube sagt ”you need this in your life!!!” i en haulvideo… det är iögonfallande konsumtion dragen till en sådan EXTREM grad. känns som att det fullkomligen pumpas ut produkter i en allt eskalerande fart och så är det nån slags hysteri kring att få tag på dem så fort som möjligt för att inte få fomo. jag skäms typ ibland när jag köpte något eller skriver en recension för det känns betydelselöst? även om jag älskar mycket med skönhet känns det jävligt tvåeggat och destruktivt för både själ och planet.

  tack för att du skrev det här, det känns verkligen så aktuellt och viktigt och inte alls spretigt eller ointressant som du säger!?

  • Alltså FINNS det nåt värre än hauls? Så jävla grovt koncept.

   Tycker dock inte att du behöver skämmas för att köpa eller recensera saker. Let’s face it, ingen av oss, varken vi själva eller våra läsare, kommer ”sluta med beauty”, might aswell köra på men kanske vara lite mer snäll mot sig själv? Inte tvinga sig själv att gå på så många pressvisningar som möjligt och bli lite mer kräsen med vilka pressprover man faktiskt hämtar ut… ja… bara en tanke… måste själv öva på detta väldigt mycket.

   Din blogg är asbra. Älskar den.

 20. Så.Jävla.Fucking.Bra

  Förlåt för mitt ovårdade språk

 21. Men ÅH vilket bra inlägg! Det är precis den här typen av inlägg som gör att jag tycker att din blogg är bland de allra,allra bästa!
  Jag läser en hel del beautybloggar och kollar en del på youtubevideos men det är med en skräckblandad skämsnjutningsförtjusning för jag äcklas rätt mycket av konsumtionshetsen och de ofta obviously köpta åsikterna…

  Så hurra för ärlighet och för att du problematiserar och TÄNKER kring beauty! Det är så uppfriskande och verkligen något jag kan relatera till. Snälla, sluta inte! <3<3<3<3

 22. Nu har jag läst detta inlägg minst tio gånger utan att kommentera. Därav sen kommentar typ, sorry. Men jag måste bara få säga huuuur mycket jag kan relatera till detta och jag har tagit paus från bloggandet x antal gånger pga just det här, och skriver mer sällan allt som oftast. Lätt kluven till beautybloggandet alltså. Du sätter fingret precis på det jag själv önskar jag kunde formulera, så jäkla braaaa!! 🙂 TACK! Bästa inlägg jag läst ever på en skönhetsblogg. Så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.