Sankt Petersburg, pt. 3: Söndag

Den här dagen bestod av sovmorgon, frukost, en till tupplur och EREMITAGEEEEEEEEEEEEEET!!!!!!!!!!!! Gud jag har längtat hit ända sen jag var här för tio år sen. Då kom jag hit med min gymnasieklass och det mesta jag minns från den resan var mina klasskompisars evinnerliga jävla gnäll på att Ryssland var så äckligt och konstigt och annorlunda och maten smakar illa och blaaaa blaaaa blaaaa. Asså hur jävla sheltered liv har man haft om man flippar ur för att hotellet serverar fisk till frukostbuffén??? Jeez. Några av mina klasskompisar överlevde på typ Snickers hela resan för att de vägrade äta annan mat. Kom igen, det är RYSSLAND, inte fucking Amazonas där hälften av växterna kan döda dig i sömnen.
Jaja… long story short… Eremitaget var så mycket mer än vad jag mindes. Extra allt. Definitionen av extra allt.

Eremitaget

Palatstorget (hemsida)

Eremitaget måste man besöka om man är här. Vi bokade en guidad tur, och hade den stora lyckan att få en helt fantastiskt kunnig och charmig guide, Elena. Jag ville inte att turen skulle ta slut och att hon skulle återgå till sitt vanliga liv i Leningrad och glömma bort oss. ? Turen kostade ca 350 kr per person och då ingick inträdesbiljett (endast inträde på muséet kostar ca 170 kr) och även upphämtning på hotellet. Jag tror inte att man får ut lika mycket av Eremitaget om man knatar runt där själv alltså, det är överväldigande.

”The ambassadors staircase”, kallas denna lilla anrättning. Avsedd att imponera på utländska ambassadörer. Funkar rätt bra måste jag säga……………………. p.g.a. började gråta när vi gick upp här.

Tsarens egna lilla kapell. Jag la in en främling här för perspektiv.

En sal av enbart Carrera-marmor och guld.

Katarina den stora byggde detta lilla gemak åt hennes lover.

En liten kruka. Orkidéer vore fint.

Ja även här grinade jag till, Den förlorade sonens återkomst av Rembrandt. ”Forgiveness even though one doesn’t deserve it”, sa guiden.

Idiot

82 Moika River Embankment (hemsida)

På kvällen åt vi middag på The Idiot, en restaurang med typ Dostojevski-tema, haha. Döpt efter hans mest kända verk, och inredd som en typisk St Petersburg lägenhet under hans tid, andra halvan av 1800-talet. Jag åt en medelmåttig och totalt overpriced Biff Stroganoff för 780 rubel (130 SEK), men jag fick iaf träffa min kära ryska vän Irina, som jag lärde känna när jag var i Ryssland med gymnasiet. 

Idiot var mysigt men ingen prisvärd kulinarisk upplevelse, om en säg. Det var varken prisvärt eller kulinariskt haha. Men åtminstone en nit får man väl stå ut med på en i övrigt perfekt resa.

4 Kommentarer

  1. Jag får inte fram ord? Det är FÖR vackert?!?!

  2. Dör av eremitaget, vilket drömresmål. Mitt mål i livet är att se påfågelklockan in action…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.