Sankt Petersburg, pt 2: Lördag

Jag ska på förhand varna känsliga läsare som hatar arkitektur, konst, historia, tjejer, mat, alkohol, lyx och/eller flärd, att här finns ingenting att hämta för er.

Först lägger jag upp lite bilder från när vi strosade runt och glodde på fina hus, och längre ner i inlägget finns olika restauranger och barer och sånt.

Huset Singer, det gamla huvudkontoret för symaskinstillverkaren Singer

Asså??? JA??? Wow? Hjälp?

Pärlor bland svin (gigantiska Kazankatedralen i bakgrunden)

Hon har så fin föräldrastil när hon fixar med sin Polaroidkamera

HALLÅ DÄR Uppståndelsekyrkan som smyger där borta i dimman

Uppståndelsekyrkan måste jag faktiskt skriva lite mer om; på ryska heter den Sobor Voskresenija na Krovi, som på engelska översätts till Church of the Saviour on Spilled Blood. Den byggdes på platsen där tsar Aleksander II dödades i en granatattack utförd av anarkister – all of the drama!!!

Ja vi promenerar vidare och nu kommer lite tips på ställen där man kan bränna sina små slantar:

Taiga Space

20 Dvortsovaya naberezhnaya/20 Palace Embankment (hemsida)
En konsthall med småbutiker i flera plan, som regelbundet arrangerar filmvisningar, utställningar, marknader, osv. Beläget i extremt fina palatsliknande lokaler som – precis som så mycket annat i denna stad – varit en privatbostad under tsartiden. Vi handlade i klädbutiken 8store och inredningsbutiken 4 DOTS. Fanns hur mycket som helst att titta på men alas, no time to waste.

En liten man bygger på ny utställning

Sankt Petersburg är en väldigt promenadvänlig stad, i motsats till vad jag trodde. På alla våra promenader såg vi sånt vi redan kollat upp innan och velat se. T.ex. detta knatade vi förbi på väg till vår afternoon tea på Four Seasons:

 

Nej bara fucking Vinterpalatset, the biggest of all bigs

Isakskatedralen. Blev helt blown away av denna.

Förlåt för suddig detaljbild, men ja, dimman var real denna dag

The Tea Lounge, Four Seasons Hotel Lion Palace

1 Voznesensky Prospekt (hemsida)
Four Seasons är en ultralyxig hotellkedja som är för lyxig för Skandinavien, och finns bara i Storstäder Som Räknas (NYC, Paris, Beirut, Dallas, Geneve, London, Shanghai, Johannesburg, osv). Vi hade bokat in en afternoon tea i deras vackra atrium, men när vi kom dit var allting abonnerat för nåns bröllis. Jag lackade ur inombords och födelsedagsbarnet hade blodsockerfall och jag kände nånstans att DE KUNDE VÄL HA AVSTÅTT FRÅN ATT TA EMOT MIN BOKNING OM DET NU VAR ABONNERAT!!! Personalen var proffsiga så in i – på tre minuter hade de ordnat plats åt oss i deras asiatiska restaurang Sintoho och lät oss beställa från te-menyn ändå. Överlag var personalen så otroligt schysst och avspänd här, jag kände mig inte förminskad eller besvärlig eller uttittad för att jag hade smutsiga Docs och blåjeans. Sen visade det sig att det inte var Four Seasons som hade fuckat up, utan det var jag som hade bokat fel datum. ¯\_(ツ)_/¯

Den första jubileumsskålen, för Veronica som fyllde 30

Perfekta blinier med ägg, finhackad kapris, gräslök, rödlök och självklart KAVIAR, ja och Moët, och te, och kakor och snittar. Jaja släpp det nu.

Vi beställde Tsar Tea Time, den med champagne, som kostade 2900 rubel/två personer, ca 480 kr. Till det tog vi ett ryskt te som i den engelska menyn gick under benämningen Flowery Ivan-tea, för 400 rubel för en kanna, ca 66 kr.

Sen irrade jag iväg in i en annan av hotellets barer, HELT I MIN SMAK, den heter Xander och alla väggar är täckta av valnötsträ

Kan någon snälla förklara varför jag dras så starkt till detta? Finaste jag sett.

Vi strosade hem genom stan, lite salongs och trötta, och tog en eftermiddags-snooze på hotellet. Middagen åt vi på:

EM Restaurant

84 River Moika Embankment (hemsida)
Modern rysk säsongscuisine som enbart serverar två avsmakningsmenyer på sex rätter: klassisk eller vegansk. Alla tre valde den klassiska, men jag ångrar lite nu att jag inte tog den veganska p.g.a. vore gött att ha provat lyxig vegansk cuisine åtminstone EN gång i sitt liv. Restaurangen hade bara nio bord och maten lagades på AGA-spis i köket som låg helt öppet. Fantastiskt jävla ställe!

Bredvid oss satt ett sällskap av snorkiga fransoser som hade drabbats av franska glo-sjukan – de KUNDE INTE SLUTA STIRRA på oss och hånskatta typ??? Helt otroligt beteende tbh, även restaurangpersonalen blev märkbart illa till mods. Jaja, sen kom maten och vi glömde bort idioterna. Menyn kostade 3500 rubel/person, ca 580 kr, och bestod av:

Ryskt mousserande vin, Temelion, samt bröd med hemkärnat smör och champinjonsalt.

Spenatbrioche med svart kaviar och edamamekräm, samt räkor med blomkål och sås på rött te.

Kotunga med bakad portobello och flarn av blått te, samt plommonmousse med valnötter, pulveriserad porchinisvamp och dillpärlor.

Piggvar med grå ostkaka och hallonsås, samt havtornssufflé med smulor av kokos och vit choklad.

Maten var en upplevelse, kanske inte det mest fantastiska jag ätit men vacker och annorlunda – generellt känns det dock som att det i rysk matlagning används väldigt lite salt och att smakerna överlag är subtila, det gäller inte enbart EM Restaurant men kändes mer motiverat här än på andra ställen. Det är ovant för en svensk resenär som är van vid att salta allting, men just här förstår jag poängen med få smakförhöjande kryddor och desto mer smak av råvarorna. Höjdpunkterna var spenatbriochen, piggvaren och efterrätten, de var faktiskt nästan amaze (om man kan bortse ifrån faktumet att piggvaren låg under ett täcke av silverglitter………… ja). Resten skulle jag säga var en stabil trea, smakmässigt. Service och expertis, ambiance, läge, uppläggning och allt det andra, det var perfekt.

Vi drack också en rysk mousserande brut som hette Temelion, otroligt jävla göttig! Smakade ganska ”mögligt” och jordigt typ, jag älskar det! Undrar om man kan beställa hem det på Systembolaget. Nu när jag kollar menyn i efterhand noterar jag att en helflaska Temelion kostade mer än en sexrätters; 4500 rubel hahahaha. Ca 750 kr. Aja. GOTT VAR DET och TRETTIOI ÅR FYLLDE HON!

Servitören Arseny var bister och sval, väldigt kunnig och fick oss att flabba flera gånger p.g.a. hans lågmälda humor. Vi frågade honom om han hade tips på lugna ställen där man kan sitta och prata och ta en efter-middagen-drink och han tipsade om Kuznya. Så vi gick dit.

Kuznya

2 Admiralteysky Canal Embankment (Facebook)
Kuznya betyder… smedja? Eller kanske smed. Restaurangen ligger på Novaya Gollandiya (alltså ”Nya Holland”), en triangelformad konstgjord ö mellan floden Moika och kanalerna Admiralteysky och Kryukov. Ön, som har bestått av industribyggnader och ett varv (där man bl.a. byggde ubåtar!!!), blev svårt sargad under belägringen. Den var stängd för allmänheten fram till 2000 när ägandet övergick från ryska flottan till Sankt Petersburgs kommun, nu finns det restauranger, kontor, konstgallerier, parker och annat gosigt som vanligt folk har tillgång till. Ön har för övrigt en egen hemsida som är skitbra! Man kan läsa mer om öns historia och allt möjligt, så kan jag väl tillfälligt lägga historiegeek-bloggandet åt sidan.

Tre Aperol Spritz, tack. Spasibo bolsjoj!

Nä, det gick inte alls att ”prata” på Kuznya, det var en fullskalig nattklubb där och Tre Tanter kände sig dragna vid näsan av Arseny. Vi kollade lite på alla snygga Sankt Petersburg-bor som svassade runt inne på klubben och sen tog vi en taxi därifrån.

Apotheke Bar

1 Lomonosova (Facebook)
Nära hotellet ligger denna klassiska nej-det-heter-inte-bartender-det-heter-mixolog-bar. Coola killar med vita rockar och avancerade mustascher skakar fram goda spritbrygder och fnissar åt gäster som föredrar ”something with less alcohol” (undertecknad). Ändå gött ställe (ja, det gick att prata här) – alla stolar är centrerade runt baren så man har mycket att glo på när man väntar på sin sprit. Barchefen var en bossig brud med skogshuggarskjorta och ett läppstift från MAC:s Helmut Newton-kollektion (SJÄLVKLART var vi tvungna att fråga).

Vi drack två drinkar var och jag pratade om historia (hahahah ja) och sen gick vi rakt över gatan där vårt hotell låg. Och så var lördagen slut.

3 Kommentarer

  1. Omg vaaaar är din jacka ifrån? Så fin!!

  2. vill åka till st petersburg cirka nu! och asså vad är dealen med fransmän?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.