Sankt Petersburg, pt. 1: Fredag

I slutet av januari åkte jag till Leningrad med två av mina närmaste nära; Anisa och Veronica, för Veronica fyllde 30 år den 28:e januari och då måste man nog göra något man inte har gjort förut. Jag har varit där förr, med min gymnasieklass för tio år sen, men varken Veronica eller Anisa har det, och vi hade inte riktigt råd att åka till solen, så detta blev perfekt.

Efter att ha bokat flyg och hotell samt fixat visum (som kostade ca 860 kr och tog ungefär 10 arbetsdagar) glömde vi lite bort att vi skulle iväg, livet med jobb och plugg och allt det där kom liksom i vägen, men trots det hann vi förköpa biljetter till lite olika grejer och även boka bord på restauranger. Detta rekommenderas VARMT att göra på förhand, för man kan inte utgå ifrån att engelskan tar en dit man behöver och kyrilliska alfabetet går fan inte att resonera sig till. Har man bara tre nätter ska man fan inte behöva improvisera.

Några andra intryck jag kan skriva om redan nu är:

 • Jag kände mig aldrig osäker eller otrygg ute i offentliga miljöer. Det var ingen överdriven polisiär närvaro heller, inte som i andra storstäder där militärpolis med automatvapen står i vartenda gathörn, utan här fick vanligt folk vara ifred och strosa bäst de ville.
 • Ovanstående erfarenhet bygger dock på att jag inte är homosexuell eller queer, utan både white-passing och straight-passing i allra högsta grad, så jag kan inte riktigt uttala mig om rasism och HBTQ-hatets närvaro i det offentliga rummet. Men man vet ju att det finns där. Dock intressant att när tre kvinnor bor i ett hotellrum separerar de alla sängarna, även den som vanligtvis är en dubbelsäng – för ingen av oss kunde vara ihop såklart??? Kvinnor är ju inte ihop med varandra??? LOL såna perversioner sker ju bara i väst.
 • Sankt Petersburg visar både extrem lyx och extrem misär. Klassklyftor ’R’ US! Väldigt ”europeisk vibb” i övrigt.
 • Sankt Petersburg-borna är sjukt trevliga, nyfikna och avspända (inte snorkiga as som motherfuckin Parisare). Vissa är bra på engelska, andra kan inte ett ord. Som på alla andra platser i hela världen utom Sverige då. 🙂
 • Angående punkten ovan: männen håller sig på sin kant. Inte en enda gång kände vi oss obekväma eller trakasserade av någon man, alltid ett gott betyg.
 • Staden är EXTRE-HEMT VACKER, och promenadvänlig. Det finns historia i varje gathörn.
 • Det var inte så kallt som vi trodde. Kylan kändes exakt som hemma tbh, men så fick vi också höra att vi hade tur med vädret.
 • Mycket är pissbilligt. En rysk rubel är en sjättedel av en svensk krona och taxi kostade några tior. Förstår inte hur folk försörjer sig, för jag har uppfattat det som att boendekostnader är nära Stockholmsnivåer.

Nå, nu kommer lite bilder. Vi landade på eftermiddagen efter en kort flygning (SPB är alltså 1 h 20 min bort från Arlanda, så sjukt nära!!) och på kvällen skulle vi på balett!!!!!!!!1

Hej, en triumfbåge som ser typ ut som Brandenburger Tor i Berlin men som är gjord HELT I JÄRN!!!!!!!!!1 LOL typical Russia *har varit i Ryssland två ggr, tror att jag vet allt*


Ändå nice hotellrum? Hotellet hette Majestic Boutique Hotell Deluxe, hehe, töntigt namn men så bra hotell!! Samt prisvärt. Notera straighta säng-arrangemanget. Händerna på täcket, tjejer!


Måste man inte gå på balett när man är i Ryssland? Jo, det måste man nog. Vi köpte biljetter till Don QuixoteMikhailovskyteatern, så himla glad för att vi gjorde det.

Föreställningen var fantastisk, livsbejakande och färgstark och rörande. Trots speltid på tre timmar (inkl. två pauser iofs) gick tiden snabbt. Mina kontaktlinser höll på att torka ihjäl mina ögon dock, och en ung man på sätet framför mig hade lite för hög frisyr så han dolde mycket av scenen (LOL inser nu att man ser hans hjässa på bilden, typiskt kompakt mansfrisyr ahahahah)

Efter balettföreställningen gick vi in en liten livs för att kolla in snacksutbudet, hittade goa portabla våfflor t.ex. Gubben som jobbade där var inte alls road av att tre utländska kvinnor stövlade in i butiken och spred ut sig och började peta på alla hans varor, så efter ett tag kände man sig typ tvungen att gå.

Tillbaka på hotellet var det bara att sparka av sig skorna, ta ut kontaktlinserna och kränga på sig den MAGNIFIKA badrocken som hängde i garderoben. Falska Versace.

Dem portabla våfflor.


Kvällen bestod av att äta våfflor och chips (Lays med ostsmak hittade vi i minibaren), ligga i sängen och ta selfies och lyssna på Anisas playlists.

Imorgon kommer bilder från dag två, alltså lördagen, stora 30-årsdagen!

8 Kommentarer

 1. Asså jag är LITE ryss-rädd pga homo osv, men samtidigt verkar det så häftigt. Balett (blev så sugen på att gå på balett nu!), maffig arkitektur osv…och eremitaget!

  • Ja, jag förstår det helt. Tror inte att någon homo känner sig helt bekväm där, men det finns en livkraftig underjordisk HBTQ-kultur, iaf i St Petersburg.

 2. Har varit så sugen på att åka till Ryssland i flera år nu och tänkte ge det till mig själv i 30 års present men livet kom ivägen så får ge det till mig själv i 31 års present istället. Tack för mycket bra tips! Har följt på insta också och ni verkar ha haft det underbart.

 3. ÄLSKAR denna reseguide/berättelse! Vill ha minst fyra delar.

 4. Ok trodde först bilden på baletten var ett målat konstverk INSANE!!! Samt vad är upp med sjukligt-svullen-pung-looken på manliga balettdansare?? Ngt överklassmode eller bara en välvadderad suspensoar? Saker smulis funderar över…. ?

  • Tror på suspensoar-teorin! De är ju så utsatta i de där tightsen så jag tror att man måste ha nånting skyddande tbh. De gjorde helt sjuka hopp och skutt och man vågar nog inte göra det om juvelerna sitter där helt blottade :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.