FREDAGSFILM: Femme fag chit-chat

Hello skrotbananer!

Nu ska vi prata lite om transgrejer. Man måste ju ändå säga att transerfarenheten, dess blotta existens, har blivit mycket mer synlig de senaste åren, och att det knappt diskuterats i det bredare samtalet förut. Det är positivt att man pratar om det. Men jag får en känsla av att folk i gemen har en väldigt ensidig bild av transpersoner, som hyperfeminina transkvinnor som representeras av resursstarka kändisar som Laverne Cox, Caitlyn Jenner och Gigi Gorgeous. Det verkar finnas en förväntan på transpersoner att de måste agera kön (”perform gender”) på ett väldigt utpräglat binärt sätt – om man ska vara female passing som transkvinna, eller male passing som transman, så måste man vara SÅ JÄVLA MYCKET KVINNA eller SÅ JÄVLA MYCKET MAN. Gigi har nämnt det i förbifarten i en video, att hon känner press på sig att vara väldigt feminin för att hennes identitet som kvinna ska tas på allvar, och det är ju så jävla skrämmande.

En av mina kära long time readers, Ziggi, har en nystartad Youtube-kanal som så sakteliga börjar fyllas med en massa informativa och personliga videos om transidentitet, könsuttryck, om femininitet i förhållande till maskulinitet osv. Han berättar så smart och ingående om sin erfarenheter och upplevelser och det är så sevärt, framförallt med tanke på vilken sorts transerfarenheter som ges utrymme idag.

Jag älskar att få ta del av hans upptäcktsresa genom livet, hur han navigerar runt mellan olika identiteter och begrepp och provar dem på sig själv för att se om de passar, för att sen i vuxen ålder landa i någonting som känns som hemma. TACK för detta fina, Ziggi, och tack för att så generöst delar med dig.

Älskar att den här bloggen sammanför mig med massa smarta, roliga och fina människor och lär mig nya saker varje dag! Gå in på Ziggis kanal och hälsa från mig! Nu ska jag gå och skriva en till tenta, hejdå!

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

6 Kommentarer

 1. tack för tips! 🙂
  vill också tipsa om laura jane grace (som sjunger i punkbandet against me!) serie true trans, som jag också tycker visar flera olika transerfarenheter på ett bra sätt. finns också att se på youtube!

 2. Följer du Kimberly Clark på youtube? Hon är drag queen som pratar om kön och sånt ibland (även kritik mot kapitalism och köphetsen kring smink på youtube!!!), och hon är ganska rolig. Hett tips!

  • Ja, jag älskar Anti-hauls!!! WHAT I’M NOT GUNNA BUUU-HUUUYYY! (Dock har jag inte uppfattat det som att Kimberly identifierar sig som kvinna? Asså drag är en aktivitet/showkaraktär i detta fall, och att Kimberly/Chris i det dagliga livet identifierar sig som cisman?)

   **UPPDATERING**
   Ok, såhär säger KC själv i en kommentar till detta klipp: ”When I’m in girl drag (i.e. Kimberly) she/her is fine. 🙂 xo KC”. Då var det utrett, hehe. Kram!

 3. Så viktig grej att lyfta! Älskar att en alltid kan räkna med bra hudvårdsrecensioner OCH texter där du snackar om saker som ofta går gemene skönhetsnörd förbi. Tung är du. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.