BOMB: Black Owned Makeup Brands

Som vi redan konstaterat en miljard gånger: den marknadsliberala teorin om att man kan konsumera sig till ett bättre samhälle håller inte. Vi kan kanske skapa krusningar på ytan genom att välja vad vi lägger pengar på och inte, men någon grundläggande samhällsförändring är bara att glömma. Med det sagt är det alltid intressant att grotta ner sig i nya och roliga märken, som genom sin existens bidrar till en förändring av utbudet, ett bredare spektra eller en större mångfald. I den amerikanska beautysfären har det talats om ”BOMB challenge”, dvs. en utmaning där Youtubern eller bloggaren ska skapa en hel look med enbart produkter från varumärken som ägs av svarta (BOMB står alltså för Black Owned Makeup Brands).

Ibland räcker det inte att försöka övertala stora etablerade varumärken att börja skapa produkter som passar alla – de kan helt och hållet skita i detta och ändå klara sig alldeles utmärkt – och då kan det ibland krävas att ett helt nytt varumärke helt enkelt skapats av personer som själva förgäves letat efter produkter som går att använda. Det är ju också nice att lyfta andra entreprenörer och företagsledare, i en bransch som annars domineras totalt av ett fåtal giganter som till 100% ägs av vita män.

Här är några BOMB-tips som jag tycker att man kan kolla in:

Coloured Raine. Experter på matta flytande läppstift, de har ett i varje färg. Har varit på vippen att beställa härifrån flera gånger men har hejdat mig varenda gång p.g.a… tja, behöver ingenting.

 

Iman Cosmetics. Ägs av somalisk-amerikanska modellen och legenden Iman Abdulmajid, ja alltså David Bowies fru. Iman Cosmetics har det mest kompletta utbudet, är överlägset störst och har produkter för flest olika hudtoner, ja även några ljusare. Inte så experimentellt som vissa andra på denna lista, men även ”tråkig basmakeup” behövs ju!!! Iman Cosmetics lanserade även världens första mörka BB cream!

 

LUAM. Ett svenskt märke, som förvisso inte fokuserar särskilt mycket på smink, men desto mer på löshår och hårvård. Ägs av två killar som döpt märket efter deras systrar, båda syrrorna heter alltså Luam (älskar bröder så mkt).

 

Maréna Beauté. Ännu ett svenskt märke! Som funnits relativt länge nu också. Makeupartisten Diarry Maréna var först på den svenska markanden med smink specifikt anpassat för att passa mörka hudtoner, och här fokuserar man främst på basprodukter. Extremt stylish förpackningsdesign också. Det är ALDRIG ett minus.

 

Danessa Myricks Beauty. Ett utpräglat makeupartist-märke, skapat av en MUA och mest verkar tilltala andra MUA:s och riktigt hängivna sminklovers. De är kända för deras metalliska pigment, som verkar totalt överjordiska tbh, och bl.a. Linda Hallberg ser ut att ha kärat ner sig i pigmenten totalt (här har hon bloggat om en helt lila Prince-kollektion, och här finns ett inlägg med sinnessjuka swatches på metalliska pigment).

 

The Lip Bar. Ett läppstiftsmärke som lagt all sin energi på att förfina den matta formulan, och det ser ut som att det gått riktigt bra för dem. De två cheferna medverkade i ett avsnitt av Shark Tank, ni vet där modiga entreprenörer ska presentera sin idé till ett gäng empatistörda miljardärer för att få dem att investera pengar i bolaget i utbyte mot en bestämd andel ägande. Det gick inte så bra för dem i Shark Tank, men de har klarat sig utmärkt utan deras sketna slantar! Tipstack till Cat!

 

Pat McGrath Labs. Man kan såklart inte skriva en sån här lista utan att nämna the queen of queens, lady Pat McGrath, den enskilt störste och mest inflytelserika makeupartisten i världen. Hon kickade igång en egen makeuplinje för några år sen, och som första produkt lanserades ett guldpigment vars syfte var att efterlikna äkta guld så mycket som det bara går. Utbudet har sen dess vuxit med nya metallpigment, men även highlightern Skin Fetish som verkar heeeeeeeeeeeeeeeeelt…

Har ni testat några av dessa märken? Jag tänker mig att åtminstone någon enstaka läsare måste ha testat något från Pat McGrath Labs, eller Maréna!

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

6 Kommentarer

  1. Hej!
    Fick hem kopian på Mujis luftfuktare från Ebay som du tipsade om.
    Har inte hunnit köpa någon ny elplugg så jag har inte hunnit testa den så jag tänkte höra om du tycker den är bra?

  2. Detta inlägg!!!!! ? Har bara testat coloured raines liquid lipsticks men är supernyfiken på maréna. Jag är ju vit så basprodukterna lär inte funka men rougen ser sjukt fina ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.