Hej från här

Kämpar med att få min pluggplats i köket att se ”mysig” ut

Hej! Här var det dött. Jag är mitt uppe i tentahets, denna gång är det nationalekonomi. Samma tid förra året skrev jag samma tenta, det gick åt den s.k. pipsvängen kan man säga. Tänkte ba titta in och säga att allt är okej, snart är det jul och min älskade mamma kommer hit, sen blir det några fler tentor och sen påbörjar jag min uppsatspraktik på min drömarbetsplats (JAPP!!!) (mer om detta senare, tänkte jag). Om jag klarar nationalekonomin nu så har jag bara tre tentor kvar på juristprogrammet. Svindlande.

Vid köksbordet har jag suttit och ritat grafer, huvudet är fullt av P och Q och karteller och vinstmax och effektivitetsbegrepp. Jag är så otroligt klar med denna falska låtsasobjektiva disciplin. Flera övningsfrågor gick ut på att man skulle analysera pristak (t.ex. hyresregleringar) och diskutera varför det leder till färre bostäder och framväxten av en svart marknad. Det ”rätta svaret” i ”facit” var alltså att hyresregleringar är dåligt. Som att det är obestridliga fakta??? Som vi alla vet är det ju inte fullt så enkelt – visserligen leder sänkta priser till lägre producerade kvantiteter pga. att producenter inte får lika bra pröjs för sina varor. Men från juridiska institutionens sida väljer man aktivt att ignorera faktumet att man kan lösa problemet genom att t.ex…… ja, SLUTA SE PÅ BOSTÄDER SOM EN VARA SOM SKA HANDLAS PÅ MARKNADEN. (Sen finns det ju också en möjlighet att från statligt håll subventionera byggandet av billiga hyresrätter så att det byggs mer – det är också fullt ekonomiskt gångbart och har gjorts flera gånger, men vår kära institution väljer att helt bortse ifrån den diskussionen och istället drilla studenterna till att oreflekterat identifiera t.ex. pristak som nånting dåligt och som aldrig kan leda till något bra.)

Ja ja skitsamma, jag ber om ursäkt för denna katastrofalt ointressanta juristgnällrant. Här kommer kompensation:

Minns ni att jag rätt nyligen skrev om världens bästa (men något dyra) läppbalsam från Akademikliniken? Idag har Skincity 40% rabatt på allt från Akademikliniken, precis som jag hade hoppats på! Istället för 269 kr kostar Pure Lip Intense idag bara 161 kr! SOM TAGET!!!

Okej hejdå!

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

3 Kommentarer

  1. Jag läser också nationalekonomi!! Blev lite förtjust av att jag kunde relatera till allt du skrev, hehe ^^ Är lite kluven till vad jag tycker om NEK, ibland är det jätteintressant (makron iaf), men oftast är det cirka dödstrist… Funderar på om jag ska börja juridik till höst. Det låter som att du läser mikro om jag inte misstar mig, det var min första tenta någonsin och jag blev dunderkuggad (hoppas så innerligt att det gick bra på omtentan). Har du sett att crashcourse på Youtube har en del klipp om mikro? Förövrigt tycker jag om dina rants jättemycket, speciellt den om de uppbrända miljonerna, så sluta inte med det 🙂 Ha det bäst och LYCKA TILL på tentan!

  2. Lillasystern

    Nej, mycket intressant! God jul bästa whinar 🙂

  3. Herregud, ja! Jag läste en liten kurs i ekonomisk historia (Asiens ekonomiska utveckling) och retade mig något enormt på hur all kurslitteratur utgick från statlig inblandning = dåligt, oreglerad frihandel = bra. Det var som om de ignorerade viss fakta, eller iaf till 90% fokuserade på det som bekräftade deras världsbild eller ”sanningar”. T.ex. tillskrevs Sydkoreas ”fantastiska” utveckling under mitten av 1900-talet export (=bra), men alltså, det möjliggjordes ju av att staten styrde industri och export med järnhand (=dåligt?)? Och don’t get me started on förklaringarna till den ekonomiska krisen på 90-talet i Sydostasien… (det är statens fel, ok? Inte det faktum att de var väldigt beroende av väldigt fri frihandel och utländska investeringar som plötsligt tappade intresset för området….)

    Kände mig väldigt lost som humanist på den institutionen (”sanningar” är väl ändå socialt konstruerade och något som ska ifrågasättas?).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.