Uppdatering om Sniph

sniph2

Well well well… jag visste väl att den här dagen skulle komma. Det har surrat en hel del kring uppstickaren Sniph, som jag skrivit om två gånger tidigare (här och här). Jag och MÅNGA andra har försökt påtala för deras VD att deras sätt att sköta sina affärer är en kränkning mot branschen och deras branschkollegor, att det finns stora frågetecken kring hygien och säkerhet i deras produkthantering (länge var det VD:n som själv dekanterade parfymerna på kontoret), och att de sannolikt gjort sig skyldiga till flera fall av varumärkesintrång.

Jag blev också kontaktad av VD:n för ett möte, och vi träffades i våras. Jag fick intrycket av att Sniph skulle ge mig någon ny information som helt förändrade läget, men deras plan verkade mest vara att få mig att soften up genom ett personligt möte. De ville också meddela mig Den Stora Nyheten att man nu kommer ingå avtal med de varumärken man saluför, ja, att börja följa regler är en produktutveckling som heter duga! Det får man väl ändå säga.

Det senaste är att Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet KTF, d.v.s. en branschorganisationen för företag som importerar, tillverkar och marknadsför bl.a. kosmetik (de representerat alltså Sniphs branschkollegor), har ingått en förlikning med Sniph, där Sniph förbinder sig att:

– upphöra med marknadsföringen av produkter som inte kan påvisa konsumentsäkerhet
– endast tillhandahålla produkter från tillverkare med vilka de har avtal

Bryter Sniph mot detta hotar ett vite om 50.000 kr.

Det är bra att parterna slapp gå till domstol, i vad som sannolikt hade resulterat i ett definitivt slut för Sniphs verksamhet. Nu kan man med gott samvete utgå ifrån att det som Sniph säljer är hygieniskt hanterat och lagligt. Jag hoppas att Sniph har lärt sig denna dyrköpta läxa, och att fler ivriga entreprenörsbävrar där ute som följer den här historien kan ta till sig dessa enkla tips så de också slipper göra bort sig inför hela branschen:

Först kolla regler, sen tjäna pengar.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

2 Kommentarer

  1. Alltså jag kom direkt att tänka på Craycray.se. De säljer ju också varumärken de inte har avtal med, använder deras logotyper, får det att framstå som om de är auktoriserade återförsäljare? Är det något man bör ta upp med KTF direkt? CC själv känner sig ”trygga i sina beslut” och säger att det är ”helt lagligt”, medans varumärkena säger att de inte har tillstånd att sälja deras produkter och avråder mig från att beställa från dom t.ex. Nu är det ju ingen ompacketering dock, jag vet inte hur avgörande det är.

    • Ja, Craycray.se ligger också och balanserar på kanten för vad som är okej. Nordic Feel ligger ju i marknadsdomstolen nu, av liknande orsaker… det är många oseriösa som vill ha våra pengar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.