Inoubliable – Om den enda skönhetsprodukten jag köpt på två år

**Inlägget innehåller annonslänkar**

UPPDATERING

HOPPLA! Vilket köpsug detta inlägg väckte i er! Jag har fått flera smått panikslagna kommentarer och flera mail om vart man får tag på denna parfym och här kommer info: Inoubliable Elixir Patchouli, som är en flanker till originalet Patchouli, finns på Boutique Ideale för 850 kr. Originalet Patchouli, som också är en helt magnifik komposition med en något mer framträdande vanilj, finns på Grand Parfymeri för 499 kr.

***

WOW! Jag fick en sån jäkla surge i läsare samt prenumeranter på Bloglovin’ att jag faktiskt höjde lite på ögonbrynet i eftermiddags – sen förstod jag var alla nya kom ifrån: Sandra Beijer nämnde denna blogg som sin bästa skönhetsblogg i sitt inlägg Stora listan om bloggar, asså dayum! Vad glad jag blir Sandra!! Välkomna alla nya läsare, hoppas att ni ska trivas! Så, back to regular programming. Mera parfym!!!!!!!!!!!!

Ett otroligt behagligt problem många av oss skönhetsskribenter har är att vi bombarderas med pressprover. Det fullkomligen regnar in avier i brevlådan varenda vecka och hemmet svämmar över av nyheter av varierande kvalitet. I förlängningen betyder detta att jag inte har något eget behov av skönhets- och hygienprodukter längre, eftersom att jag har så otroligt mycket hemma redan. Alltså har jag inte köpt något för egna pengar på oerhört länge – alltså säkert två år. Jag går aldrig in på skönhetsavdelningar frivilligt längre, jag strosar inte runt bland diskarna och jag klickar inte runt i webbshopparna för egen del. OM jag gör det så är det i researchsyfte, för er skull.

reminiscence inoubliable elixir patchouli

Inoubliable betyder ”oförglömlig” på franska

Men så knallar man ibland rakt in i nånting som man vet aldrig kommer leta sig hem till en som pressprov – kanske för att det inte är en nyhet utan tvärtom funnits i asmånga år, kanske för att den är utgående, eller för att ingen byrå eller PR-person tycker att det är värt att göra några aktiviteter kring den. Men det går inte att släppa. Då går tankarna ungefär såhär:

*vill ha*
*känslor av girighet*
*fingrar som petar*
*Gollum*

”Jag behöver inte”
*vill ha ändå*

”Ska räkna lite på om jag kan/får/borde köpa den trots att jag har 58 andra parfymer”
*räknar inte*

*går till kassan ändå*

Hittills har det hänt mig en enda gång sen jag började få pressutskick i större skala, och det var när jag köpte Inoubliable Elixir Patchouli från Reminiscence Paris. Namnet är så töntigt och sitter så dåligt i munnen, flaskan liknar inte direkt något jag redan äger, men framförallt är det innehållet som förför. Patchouli, allra mest, en not som har lika många lovers som haters. Visst luktar det hippie, asså inte sån Nytorget-hippie som plastbantar sitt hem, gör egna makramédekorationer och bara handlar sin mat på Urban Deli – utan den riktiga hippien som bott på kibbutzer, färgar sina kläder med växter, suttit frihetsberövad p.g.a. demonstrerat mot kärnvapen, sparar pengar i madrassen, har en avslappnad relation till personlig hygien och skaffade en mobiltelefon (en dumb phone ofc) förra året. Denna association går inte att komma ifrån. Patchoulin är hånad, utskälld, närmast en paria i vissa sammanhang. När Carrie Bradshaw gick på en fest med en massa barely 21 fotomodeller kände hon av ett jäkla mindervärdeskomplex som vanlig kvinna 30+, och uttryckte det såhär:

patchouli vs chanel

Som att patchouli är lite mindre ädelt, absolut inte classy och – när allt kommer omkring – hella oattraktivt. Jag håller såklart inte med. Om man nu ska fortsätta med SATC-referenserna så kan man väl konstatera att varken Charlotte eller Bunny McDougal (dvs. Charlottes obarmhärtiga, klasshatande och adliga svärmor) skulle använda nånting som doftar av patchouli. Karikatyrer av konservativa kvinnor väljer liljor, rosor, hyacint, kanske ylang-ylang om de känner sig äventyrliga och lite raffiga. Samantha däremot – hon gillar nog patchouli. Även Miranda. För de är inga pleasers, och de är helt okej med att råka gilla något som töntiga män och snorkiga kvinnor skulle håna dem för.

patchouliMen den här patchoulin doftar som svartnad jord, som när en lyfter en förmultnad trästock – fast utan det fuktiga blöta. De har en strävhet som påminner om cannabis eller nyrostade kaffebönor, sådär oljig och kärv, oraffinerad. Vi har också en myskig labdanum och sandelträ, lite vanilj. Helt magnifik. Det är ovanligt att i princip alla kommentarer på Fragrantica är överens, men i fallet med Inoubliable Elixir Patchouli så är de helt eniga – ”wonderful, smooth, creamy” säger de, ”a MUST HAVE !!”, ”phenomenal”, ”unbelievable”. Nån skriker ”It’s the best patchouli!!!!!!”, en italienare kvittrar ”aaahhhhh il patchouli perfetto. caldo, resinoso, con semi di tonka, una meraviglia”, och det är skönt att veta att det inte bara var jag som blev helt knäckt av den här häxbrygden.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

13 Kommentarer

 1. Jag kan verkligen ingenting om parfymer och dessutom är jag väldigt känslig mot starka, tunga dofter och får väldigt lätt huvudvärk – men jag älskar verkligen att läsa dina parfyminlägg! :hearteyes:

  • Fan vad kul att höra ändå! Det är exakt det jag vill uppnå – att frälsa de som inte redan är frälsta! 🙂 <3 Målet vore ju att hitta nånting till dig som du känner att du kan bära och trivs bra med.

  • Fan vad kul att höra ändå! Det är exakt det jag vill uppnå – att frälsa de som inte redan är frälsta! 🙂 <3 Målet vore ju att hitta nånting till dig som du känner att du kan bära och trivs bra med.

 2. alltså detta med patchouli, kan verkligen inte med den doften/doftnoten. eller jag kan säkert gilla parfymer som innehåller patchouli om det inte är så framträdande eller liksom inte i förgrunden eller vad man ska säga… detta med ”lyfter på en förmultnad trästock” tycker jag var träffande, får associationer till något förmultnande ruttnande i en skog tillsammans med något liksom lite kallt metalliskt. får typ rysningar av obehag haha! obs inte meningen att avfärda de som älskar patchoulin, tycker bara det är så kul/intressant detta med hur starka känslor dofter kan väcka, och hur olika vi reagerar på samma dofter eller doftnoter… men en grej apropå det, jag har lite bilden av att folk som är riktiga perfume lovers oftast gillar tyngre och mer ”mustiga” parfymer, typ att man börjar med att gilla lätta och fräscha dofter och sen utvecklar sin smak och gillar sådant som är mer komplext och tungt. vet inte om den bilden stämmer? vad tänker du, kan det liksom vara en fråga om ”mognad”, om att utveckla sina preferenser för dofter och lära sig gilla sånt man inte gillat innan? lite som med mat tänker jag, att vissa ingredienser eller rätter gillar man inte första gångerna man äter dem.

  • Vilken fantastisk kommentar Amanda!

   Jag är helt medveten om att patchoulin är svår – den traditionella patchoulidoften som finns som doftolja osv (från typ Tree of Life) är verkligen svår, men det är många doftnoter som är jobbiga om de inte får kompisar att samspela med. Jag kan få rena kväljningar av tjocka rosdofter, men ÄLSKAR ros om den får samspela i en bra komposition. Samma med vanilj. Sen finns det ju också så många olika sorters patchouli/ros/vanilj/etc, vissa doftar urk och andra rent himmelskt!

   Angående det där med mognad osv – jag håller delvis med. Det är inte nödvändigtvis så att man tappar intresset för lätta och fräscha dofter för att man dyker djupare ner i sitt parfymintresse. Visserligen är de tyngre dofterna ofta mer komplexa, det verkar vara lättare att göra såna på ett bra sätt. Det är svårt att vara minimalistisk och samtidigt göra nåt intressant – tänker jag. Det gäller ju det mesta. Många av de mest komplexa och intressanta dofterna är just ”fräscha” trädofter, men de bibehåller ett djup och ett mörker i botten som gör att en inte tröttnar. 🙂

 3. Åhhh guuuuuud! Denna text! Denna doft! Detta habegär! Denna skrala ekonomi! Jaja, får väl försöka hitta något sample eller splitta med någon lika besatt som jag. Och Annahita, så himla mycket härlig doftbevakning på sistone, älskar det! Blir alltid så genuint glad av din blogg, alltid så välskriven och rolig oavsett vad du skriver om. Och blev kanske lite rörd av alla dina underbara bröllopsbilder, kändes som om en fin kompis gifte sig och man stod och bölade i något hörn.

 4. Var. Köper. Jag!!

 5. Men hallå! Jag måste nog ha denna, helt baserat på din recension (GIVETVIS en patchouli-lover). Men den är utgående? Stressen! Hur mycket kommer jag ångra mig om jag inte chansar och blindköper denna? Aldrig stött på märket i butik (om inte du vet) så lutar åt webben.

  *andas*

  • Halloj fellow patchouli-lover! Jag har uppdaterat inlägget med köpinfo nu, check it out! Jag tror inte att den är utgående, den är bara inte helt enkel att få tag på. Dess originalkomposition finns dock i en del fysiska butiker men också t.ex. Grand Parfymeri. 🙂

 6. Åh patchouli. Kan inte för mitt LIV förstå hur man inte älskar doften av orörd urskog? Sörjer för evigt att jag blev allergisk mot LUSH deon aromaco som hade den allra ljusaste jordiga doften som jag helst skulle velat ha som parfym, men faktiskt låter din beskrivning av denna doft lite lik så ska helt klart spana in! Hoppas verkligen den finns på Grand parfymeri i GBG!! Älskar verkligen när du skriver om doft ❤️❤️❤️

 7. Satan i gatan vilken sjujäkla skönhetskribent du är!!! Jag kunde inte låta bli att högläsa det här inlägget på kontoret, åhörarna garvade och grimaserade om vartannat – din beskrivning av patchouli är världsklass. Fan vilken bra blogg det här är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.