Xerjoff Mamluk

**Inlägget innehåller annonslänkar**

mamlukThe stars are out tonite bitxes! Igår skrev jag ju om mitt besök hos Insanto, och i presspåsen fanns bl.a. en dyrbar flaska Mamluk från italienska Xerjoff. Mamluk är en medlem ur doftfamiljen oriental woody, där traditionella ”orientaliska” noter (inget minussaldo på imperialismkontot här inte) som saffran, mysk och vanilj blandas upp med t.ex. sandelträ, vetiver, oud och andra tränoter. Men det är inte helt lätt att bilda sig en uppfattning om doften av att läsa det där, utan jag skulle snarare beskriva den på följande pretentiösa sätt:

Ni vet porslinsblomman? Den där krukväxten som finns i många svenska hem, och som ibland behagar att blomma när man typ neglectat den som allra mest? På kvällen fylls hela rummet med en frodig, tjock doft av en honungsliknande nektar. Så börjar Mamluk. Noterna som nämns är bl.a honung, bergamott och kola. Sen kommer en, öh, intressant twist, för i hjärtnoten finns en jasmin, osmanthus och benzoin som gör att det hela börjar lukta lite urin? This is where it gets interesting: det luktar urin…………… på ett bra sätt………. WAAAAT… Jag vet inte mer än du – jag konstaterar bara att det är möjligt. Hursomhelst… I dess dry-down finns massa Madagaskar-vanilj, oud, mysk och ambra – uuuuuugh allt det där köttiga, tjocka, animaliska, som jag älskar! Men det bibehåller en lätthet genom allt, det låter säkert orimligt men så är det.

etoileMamluk hör hemma i Xerjoffs kollektion Oud Stars, som hämtar inspiration från antika kulturer Persien, arabvärlden och resten av sydvästasien (dvs. mindre koloniala varianter av begreppet ”mellanöstern”). Där har västvärlden också hämtat sitt postväsende, sin astronomi, sin matematik och hela jävla siffersystem, och ja – även den ädla parfymkonsten. Namnet Mamluk kommer av en sorts soldat ur kungliga arméer runt om i regionen, och man kan också se att korken ser bekant ut – den ska efterlikna deshret, en krona som faraonerna i nedre Egypten bar.

Asså allt med den här parfymen är så jävla elegant genomfört. Allt från kompositionen – att få urin att lukta lyx är ett bra dagsverke – till flakongen. Korken är, förutom en miniatyr av en egyptisk kungakrona, tung som en ståldank och guldpläterad. Även den lilla plattan på framsidan av flakongen, den med ett kantigt ansikte och en inkontinent stjärna, är guldpläterad. Det är omöjligt att fota, men längst ner på flakongens fot är ”MAMLUK” inblästrat i glaset. Självklart är hållbarheten förstklassig – tolv timmar efter att jag spritsat på handleden sitter spår av doften kvar.

20160830-20160830_180400
Priset måste man faktiskt prata om. Denna parfym är oerhört dyr, make no mistake, den ligger på 2500 kr för 50 ml eau de parfum. Jag förstår att det är irriterande att läsa om nåt man tänker att man aldrig kommer ha råd med – å andra sidan tycker folk inte att det är konstigt alls att köpa skor från Whyred för 3500 kr som faller sönder efter nåt år, läppstift från Louboutin för 900 kr, en kofta från typ universums tråkigaste märke Zadig & Voltaire för 2000 spänn som blir nopprig – eller en lyxmiddag för två som I OCH FÖR SIG kanske får dig att gråta av välbehag men som varar i två timmar. En riktigt välkomponerad parfym med högkvalitativa råvaror kommer skänka en parfymlover glädje i många många år, så för min egen del känns det inte speciellt kontroversiellt att skriva om en parfym i den här prisklassen.

20160830-20160830_180347_001
Detaljerna och kompositionen gör verkligen detta lilla konstverk till något utöver en flaska luktagott, och priset är fan helt motiverat. Med det sagt är jag medveten om att detta alltså inte är något de flesta av oss kan unna oss när lönen kommer – utan kanske snarare som en examenspresent till sig själv, när nån fyller jämnt, eller liknande. Och sen har man den till pensionen. Finns bl.a. på Gents.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

16 Kommentarer

 1. Hairy gewd, tänkte precis på detta med kissiga, småfunky dofter som kan vara helt jävla fantastiska igår när jag gick igenom ett doftmoln utomhus och genast tänkte ”sillage av en go parfym eller stekos från sunkrestaurang?”.

 2. Men hallå, visst var det denna jag testade av dig?! För den var helt fantastisk, höll länge och var så otroligt unik i sin doft ❤️❤️❤️

 3. Jag dör, den låter helt fantastisk! Men alltså, HÅLLER en parfym i flera, flera år? Är alltid rädd att mina ska bli dåliga och använder upp dom fort som tusan. Helt i onödan förmodligen? Hur många år klarar en parfym sig cirka?

  • En parfym kan hålla sig bra länge om du förvarar den rätt! Svalt och mörkt framförallt och gärna INTE i badrumsskåp, pga ibland drastiska ändringar i temperaturskillnader därinne. Absolut inte i solljus, och gärna låta flaskan vara kvar i förpackningen. Förslagsvis: i förpackning i en byrålåda i ett svalt rum.

   • Kunde inte sagt det bättre själv! Asså vissa noter, t.ex. tränoter och andra oljestinna med mkt alkohol håller i många år, och kan t.o.m. förädlas över tid. Citrusnoter är flyktiga och tunna och har därför en benägenhet att inte hålla lika bra. Du behöver inte stressa med användningen, så länge du förvarar dofterna rätt.

 4. Aaah! Har ett ynka pynka litet sample av denna oljiga (i konsistensen) parfym o tycker den är fantastisk! Har velat slicka på min hud när jag burit den och ja, honungen är riktigt maffig. Mmm. Intressant text med, älskar att läsa om doft på det här sättet (med lite historia o samhälle bakom). Den är nästan värd att äga bara för flaskan kan jag tycka. Som en dyrbar guldig kola-skatt.

 5. ÄLSKAR när du skriver om parfym, du gör det så spännande och engagerande! <3 Also: fick lite kväljningar av liknelsen vid porslinsblommans doft pga tycker den luktar ruttnande frukt och liksom köttigt, på det inte-bra sättet. Tror mitt problem är att det doftar varmt och ruttet, för kallt och ruttet är helt klart min melodi – tänk höstäpplen som ramlat av träden, under ett lager frost. (Gillar också klordoften på armen efter att ha badat på badhus. Lagom godäcklig.)

  • Åh, men då tror jag att du gillar patchouli? Framförallt den patchoulin jag bloggade om igår? Typiskt kall och rutten! <3

   http://whinar.se/2016/09/01/inoubliable-elixir-patchouli-om-den-enda-skonhetsprodukten-jag-kopt-pa-tva-ar/

   • OMG. Jag hoppas att det är så! Skall bokmärka detta och komma tillbaka till när ekonomin tillåter att jag odlar doftintresset. <3

    PS. Annahita, du är en så'n jäkla stjärna. I det du skriver, i hur du bemöter dina läsare och (gissar jag vilt nu, men tror jag på medhåll från många) som person. Älskar din blogg så himla mycket. Lite extra idag, när resten av livet varit motigt. Då är doft och kräm bästa boten.

    • MEN ÅÅÅÅÅH!!! <3 Vet inte vad jag ska säga, annat än TACK! Jag älskar när ni skriver såhär till mig, det betyder allt. Det är enda orsaken till att jag skriver, jag vill göra nytta eller skillnad eller nåt sånt, för er! <3 Tack!!!!

 6. Tack! Vet ej vilka Zadig eller vad de heter är för några, men känner mig stärkt nog för att fortsätta sukta efter, och kanske rentav köpa en hel flaska av Mona di Orios ”Oudh” (examen om ett år, hejdå fem svettiga och jobbiga år) ☺️☺️☺️

  • Men självklart ska du köpa dig en flarra MdO! Hennes dofter är ju en investering i dina sinnen och välbefinnande. Jag är HELT för detta! Tack för fin kommentar Ashi! <3 Och grattis till stundande examen - jag närmar mig också!!! OMG!

 7. ahh vi verkar ha så lika doft-smak!! blir så nyfiken på om du gillar chloé intense?? isf, har du rekommendation på någon liknande? älskar den men den har tagits ur produktion nu :'( detdär träiga mörka peppriga sexiga men ändå med ros.
  p.s din blogg är så nice

  puss och kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.