Orimigt förtjust: om badrumsgears från Ortigia Sicilia

**Inlägget innehåller annonslänkar**

**Inlägget innehåller grovt pretentiös text om helt vanlig tvål**

ortigia

En gång för kanske tio år sen, ja det måste varit tio år sen, när vi tog studenten, köpte jag en liten olivtvål till min bästis Ellen. Jag hittade den i nån ”livsstilsbutik” i Vasastan. Den var rosa och doftade sån Dr. Westerlund, doftpelargon, och jag köpte den dels för doften och dels för ytterförpackningen, ljusrosa med silverdetaljer.

Jag kände för den tvålen vad Henning från Mina drömmars stad kände för sin tvål. Henning var en skitig arbetare från landet i den stora bullriga industristaden Stockholm under andra halvan av 1800-talet. Han badade i Hammarby sjö under heta sommarnätter och hade en tvål, från Barnängens tvålfabrik, och det var liksom Den Enda Tvålen han ägde. Den var magisk. Den gjorde honom ren de gångerna han hade tillfälle att använda den. Alla historiska arbetarskildringar som jag läst har en Tvål som verkar vara så viktig, nästan besjälad, att den mer framstår som en birollsinnehavare i boken. Även jag har en Tvål, och det var den rosa pelargontvålen från Ortigia, som jag gav i present till Ellen för tio år sen. Jag tänkte att jag ska tillbaka till affären och köpa fler tvålar, till mig själv, och ha dem för alltid, för de slog an nåt i mig – ja det är bara tvål, men jag är också totalt svagsint när det kommer till dofter. När jag kom tillbaks till butiken hade den stängt för sommaren och Ortigia föll i glömska.

Klipp till sju år senare: jag var hemma hos Ellen i hennes nya lägenhet och såg att hon hade kvar Tvålen, hon hade burit med sig den under alla flyttar, sparat på den och ställt upp den fint i fönstret tillsammans med några snäckor. Den var fortfarande oanvänd. Nu bor hon i Paris, och jag vågar inte svara på om pelargontvålen följt med ända dit (Ellen, om du läser detta, kan du svara i kommentarerna?).

ortigia geranium soap

Tvålen: Geranium Olive Soap från Ortigia Sicilia.

Klipp till: åtta år senare och en namnlös inredningsbutik i Moodgallerian. En VÄGG av produkter från Ortigia. Där finns Tvålen! Men även flytande tvål, och doftljus och handkrämer, som doftar likadant! Det finns även Ambra Nera, svart ambra. Och en fantastisk limedoft. Och en bergamott. Och jasmin. Sandelträ. Allt man vill ha. Jag blir sjukt girig, och ”nöjer mig” med en reed diffuser i sandelträ-varianten, som kostar typ 500 kr. Där och då behövde jag den.

Klipp till: tio år senare, alltså idag. Vi har fått a big bang for my buck, för diffusern är fortfarande inte slut. Den har stått i badrummet oavbrutet i två år och sänt ut en sträv och varm doft av sandelträ och jag tippar på att den kommer räcka i flera månader till innan det är dags att köpa nya träpinnar (dessa klippte jag av på hälften p.g.a. orsak) och fylla på med ny doftolja.

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset
Jag älskar de där otrevliga bergslejonen som flankerar palmen, överlag älskar jag Ortigias estetik och urval av dofter. Ortigia är inte helt lätt att hitta, men vet att Lookfantastic har en hel del.

Men alltså AAAHHH hur amaze är den här estetiken???? Så over the top, jag älskar det! Hade jag haft pengar hade mitt hem troligen sett ut som ett Ortigia-showroom, haha.

ortigia

new_forthehome

Ett rum att sova i

neroli-edp-juneshower-gel-2016

34b1d110db6c34ac966a28de6110d003

Nä ba en reed diffuser med två liter doftolja för 2000 kr ungefär 🙂

fico-bannerCandles_lit neroli-june 10362837-1894365107583213

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

10 Kommentarer

 1. Men har du själv fått använda Tvålen då? Som fellow doft-obsesser känner jag nästan sorg ifall du inte har fått det!

  • Nej, den är oanvänd, hon sparar på den! Haha! 😀 Men jag har doftat på den. Underbar är den – UNDERBAR!!!!!!!! Som en smocka av pelargon rätt i nyllet.

 2. De säljer Ortigia på hemtex sov-butik på Grev Turegatan!! Jag går in och luktar ibland efter jobbet nomnom mmmmmm

 3. Är helt med dig där! Doftvalet och formgivningen, aah.

 4. Ååh pls gör ett inlägg om handtvål? Gärna om både flytande och fast! Det är en av mina obsessiongrejer, lyxig och välkomponerad handtvål är en sån sjukt påtaglig förhöjare av min livskvalité :hearteyes:

 5. OOOOOMMMMMMMGGGGGGGGG JAG DÖÖÖÖÖÖÖRRR
  jag måste ha den reed diffusern för 2lax. asså MÅSTE. synd jag ej har det. än… nästa år kanske.
  men jag har aldrig hittills hittat nån reed diffuser som det finns refill till?? finns ens det???? obs har bara köpt på city gross så e kanske därför…

 6. ÄLSKAR Ortigia! Finns även på gamla hederliga NK uppe på hemavdelningen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.