Orättvist! Blä! – Om universums osexigaste personlighetsdrag

orättvist

”Gud vilket sjukt liv du har”. Eller ”Jag är såååå avundsjuk”. Eller ”När ska du lotta ut mer av dina saker?”. Eller ”Fan vad orättvist”. Läsare, men också vänner och bekanta, som själva inte bloggar eller skriver om skönhet i något enda avseende, skriver och säger sånt till mig med jämna mellanrum. Man tycker att det är orättvist att jag får ta emot fina skönhetsprodukter helt gratis, och får åka på roliga resor helt gratis, och göra härliga behandlingar – helt gratis!

LOL bitch no. Nej. Non. Nein. Det är inte orättvist alls att jag blir bjuden på sånt här och inte du. Inte det minsta. Det är lyxigt, absolut, och jag är så sjukt tacksam för att få prova på allt detta utan att min privatekonomi förstörs av det. Men orättvist… det är ett så olyckligt ordval. Jag har bloggat i åtta år. ÅTTA ÅR. Vissa av mina läsare har varit med sen dag ett. De vet att jag inte är nån nykomling som vädrar morgonluft och som ”från ingenstans” börjar ”få massa saker”. Under åtta år har jag förfinat mina kunskaper, utvecklat nya skills, lärt mig extremt mycket om produkter och ingredienser och kultur och marknad och appliceringstekniker och nyheter och trendcykler och sociala medier och publiceringsstrategi och förpackningar och vad som är hokus pokus osv, etc. mm. Innan dessa åtta år av bloggande gjorde jag exakt samma sak, men utan att skriva om det på nätet. Hela mitt vuxna liv har jag investerat stora delar av min fritid på detta. I korta perioder har jag också fått viss ekonomisk ersättning, när jag hyrde ut mina brains och mitt kunnande till Djungeltrumman och Nöjesguiden, men all övrig tid har jag gjort detta på min fritid, helt utan att generera någon som helst inkomst från skrivandet. Bloggandet genererar snarare kostnader för mig, med webbhotell, bildredigeringsprogram, osv. Men det är så sjukt värt det!

Vissa provoceras av att jag får göra härliga saker, t.ex. prata i radio eller gå på ansiktsbehandling, trots att jag varken är hudterapeut, makeupartist eller nagelteknolog. Det får mig att känna… ja, vad? Jag vet inte ens. Ska man ha diplom för att få uttala sig? Kära nån. Själva grundorsaken till att jag ens bloggar om detta är att jag har ett stort intresse i grunden, har provat sjukt mycket och är kunnig på området. Jag tänker snarare att jag ibland får göra dessa saker just på grund av att jag inte har ett diplom, utan är en glad (jätteglad) amatör.

Utöver detta är det en liten klick av mina läsare som fortfarande inte fattat hur detta med pressprover funkar. Så det tål att upprepas: det är inte presenter. Det är inte freebies. Det är inte goodiebags. Det är inte gåvor. Det är inte schyssta bjuppisar som skönhetsmärken vill treata oss bloggare med. Det är INTE REKLAM. Nej, det är inte ens reklam eller ”samarbete” om bloggaren väljer att skriva positivt om varan eller tjänsten ifråga. Det är arbetsprover. Att kalla det för något annat är att fördumma och förfula det arbete jag och mina bloggkollegor lägger ner på vår produktion och det provocerar mig oerhört mycket. Så vänligen sluta med att kalla det för freebies eller reklam, och sluta tycka att det är orättvist att jag får pressprover. Det är så smått, så löjligt jävla osexigt, ja det är så osexigt att mitt hjärta skrumpnar ihop litegrann varje gång jag läser om ’et.

Detta inlägg handlar inte överhuvudtaget om att jag vill försöka berättiga att jag ”får dyra saker gratis” eller på något sätt förklara varför jag ”förtjänar det”. Jag ser inte på det på det sättet. Jag vill inte berättiga eller förklara mig, jag vill helt enkelt bara förhärliga mig själv och mitt skrivande! Det finns ingen som helst möjlighet att jag skulle kunna leverera fett jävla bra innehåll flera gånger per vecka, om jag inte hade haft intressant material att skriva om – för jag har inte ekonomin att upprätthålla produkttestandet på egen hand.

Självklart tycker jag att det är på tiden att mitt skrivande får något slags erkännande från branschen som den bevakar, och jag blir jätteglad av varumärken och PR-folk som hittar min blogg och tänker att deras produkter eller tjänster kanske är relevanta för mig och er. Framförallt är jag glad för er som läser, ni är den enskilt viktigaste faktorn i att den här bloggen är så sjukt jävla bra! Jag tycker inte att det är något konstigt i att jag säger att min egna blogg är min favoritblogg. Jag läser den själv hela tiden, för att den skrivs av en fett kunnig, smart och rolig person med bra smak, och flera hundra medförfattare som bidrar i exakt lika hög grad som huvudförfattaren. Jag tror inte – jag VET – att jag tillför något som många saknar. Jag vet det för att ni säger det till mig, hela jäkla tiden. Ni älskar min blogg! Och den älskar er.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

19 Kommentarer

 1. Hurra för dig! Hårt arbete lönar sig! Hurra igen! :hearteyes:

 2. Gudars vad bra du är! Men det visste du redan att jag tycker. Inlägget är klockrent och så jäkla sant. Man glider liksom sällan in i bloggvärlden på en räkmacka och sen vill alla skicka saker, det krävs mycket mer än det som du skriver. Kram på dig och njut av den lyxiga resan till Rom imorgon 🙂

 3. Det är synd att du ska behöva säga detta – men det är tur att du säger det så bra! Så fint och klokt formulerat, särskilt att du vet ditt värde och dina skills och inte ber om ursäkt för dem. Det är något jag vill ta lärdom av.

 4. Precis så! Rätt typiskt nedvärderande av bloggande som sysselsättning överhuvudtaget. Eftersom folk inte tar bloggande på allvar, allra helst inte om något så oseriöst som smink, går det inte att koppla att du utför ett arbete. Ett obetalt sådant dessutom.

  Tröttsamt och jäkligt irriterande!

 5. Om något förtjänar du och andra kompetenta och engagerade beautybloggare MER ersättning och MER cred för det arbete ni utför! Mitt intresse för smink och hudvård (som är så roligt ger mig så mycket) är till 99% tack vare er. Medan företagen som tillverkar produkterna ofta (inte alltid, men… nästan alltid) tjänar på att upprätthålla sjuka skönhetsideal för att få folk att känna sig mindervärdiga och därför konsumera, agerar ni som motvikt – dels som kritiska granskare av produkterna och dels (och framför allt) som inspiratörer till en skönhets- och självbild som hyllar en själv istället för ett ideal, och som är kreativ och lustfylld.
  Ja, din blogg älskar mig och ja, herregud vad jag älskar den tillbaka!

 6. Heja dig, så bra skrivet! Jag har som tur är varit förskonad från småsinta gliringar, men tycker att det är så trist att den attityden ska finnas överhuvudtaget. Varför väljer vissa att se det som att vi bloggare får en massa oförtjänta freebies och ”lyxpresenter” utan att tänka på att det faktiskt är de själva som får gratis sminktips, hudvårdsinfo, inspirerande bilder och framför allt konsumentupplysning, så att de slipper kasta sina pengar i sjön? Vilket de inte skulle kunna få om vi bloggare inte fick alla dessa arbetsprover.

 7. Du skriver dessutom FANTASTISKT bra.

 8. Inte mycket att tillägga, så jag gör en confession istället: det dröjde tills andra sidan 30 innan det där osexiga personlighetsdraget lade sig hos mig. Saknar inte – och hatar både tillfälliga återfall och att se detsamma hos andra.

  Eller okej, måste tillägga (pga logisk): Folk som faktiskt gillar smink/hudvård o.s.v. borde väl ÄLSKA att ni får och skriver om det…?

 9. Mycket bra skrivet, heja dig! Det är tråkigt att den inställningen finns och att folk inte inser hur mycket tid och energi som faktiskt går åt för att driva en blogg. Bloggen är ett arbete som tar mycket tid. Ett obetalt arbete som tar mycket tid. Men du.. Strunta nu i alla trångsynta, ogina människor där ute för imorgon är det Rom som gäller! Och kanske lite vin?:-)

 10. Helt fantastiskt inlägg, får nästan gåshud! Så sant varenda ord! <3

 11. Måste bara också instämma! You rock <3

 12. Ja! Herregud vad rätt du har! och jag tänker på hur jäkla bra du är på att skriva svar till folk som mejlar och ställer frågor, känns så himla tråkigt när en del inte fattar vilket awesome jobb du och andra bloggare gör för oss konsumenter. Helt ärligt kan väl jag bli avundsjuk ibland också, då är det bra med en påminnelse <3

 13. Avis, yes box! Missunnsam, nein. Du är så värd detta, och jga älskar att du delar med dig och hur du är mån om att svara på kommentarer och så vidare. Ha det ultragött nu!

 14. Omg, amen to that girl!!! Har inte ett enda mer klokt ord att tillägga än de smarta duktiga ovan redan sagt! Tyvärr hör jag detta en del, och orkar inte dra hela storyn varje gång, men borde definitivt göra det! Tack!!
  Ha en underbar resa till Rom!

 15. Alldeles fantastiskt bra förklarat fina du! Precis så är det. Tack och kram <3

 16. GUUUUD tack hörrni för denna fantastiska respons! <3 Vad glad jag blir!

 17. Alltså yes yes YEEESSSSSSSS!!!! Du är så fantastisk duktig på att sätta ord på de där känslorna som gnager. Jag skulle tro att i grund och botten ses ”kvinnliga” intressen och ”kvinnliga” områden som lågstatus. Alltså att syssla med skönhet och skriva om skönhet på något magiskt sätt inte blir något som kostar en tid ork och pengar utan något som bara händer. Typ som att synkroniserad dans och akrobatik där man kastar folk upp i luften (hey cheerleading!) inte ses som en sport för att det är glada tjejer som gör det. Och att då belönas för ett sådant arbete anses inte vara regelrätt betalning utan typ fuskigt mygel. Äh jag blir så trött på dig patriarkatet.
  Hylla kvinnodominerade intressen, branscher och konstformer (vilket smink är fast typ tusen gånger mer intressant och svårt eftersom man har levande canvas!!!) och ge dem betalt. I pengar och i arbetsmaterial. Konstigare än så är det inte.
  Min dröm är ju iofs att det skulle skapas något tv-program, gärna med dig i täten, där någon bara pumpar ut pengar för att ni ska testköra nytt smink, prova beautytrender, bust:a skönhetsmyter och bara slänga upp tusen långfingrar till alla killar som tycker tjejer ska se ”naturliga” ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.