Forever Purple

prince

Det finns ju vissa personer jag är totalt okritisk mot – där jag helt saknar försvar, inte har någon som helst distans och inte ser andra nyanser än kärlek. Den sortens person ger mig något som skapar en slags livslång lojalitet, kanske irrationell och överdriven, men å andra sidan – vilka relationer är rationella? Det låter kanske perverst att göra den här jämförelsen, men tänk er de där personerna som i era ögon inte kan göra fel… det kan vara ett syskon eller en nära vän… som du känner dig helt bekväm med att försvara i alla sammanhang, även om du är den enda.

Det kan också vara Prince. Det kan vara så, att du känner en djup lojalitet med den här mannen, en lojalitet som är så distanslös och utan villkor, att du blir upprörd om någon talar illa om honom eller försöker relativisera hans konstnärskap. Du avskriver såna personer som obildade, oförstående, pretentiösa, hur kan man inte älska Prince? Inte ens de som bara gillar Prince får passera.

Att älska är det enda som finns.

Du har en blind fläck för Prince.

Varför är han så perfekt?

prince2
Jag har samma känsla idag som i januari, när Bowie, min andra stora musikaliska kärlek lämnade jordelivet – allt har redan skrivits. Allt jag kan producera är högtravande smörja om hur otroligt stark min kärlek är till just den här artisten. Så istället för mer text får ni en liten länksamling som jag krafsat ihop efter bästa förmåga – lite av det som fyllt min feed sen i torsdags, och lite av det jag alltid haft på lut i mitt hjärnarkiv.

Hans korståg mot gratis musik och streaming gör det otroligt svårt att hitta Prince-relaterade klipp på nätet. Det är nästan som att det blir ännu mer sorgesamt att han är borta nu – jag behöver fylla min vardag med all things Prince men han gör det så jävla svårt för en, jag måste ofta nöja mig med pixliga videoklipp från skumma sajter jag aldrig annars skulle besöka. Aldrig förr har jag så bittert ångrat att jag skänkt bort alla mina skivor!

Nåväl, nu dyker vi ner.

prince-beyonce-grammys-2004

→ Prince och Beyoncé kör ett Prince-och-Beyoncé-medley på Grammy-galan 2004. Det här framträdandet har allt! En blott 23 år gammal blivande Queen Bey håller jämna steg med en totalt elektrisk Prince som fyrar av riktigt grova metalriffs i ett set som formligen blåser cerebrum rätt ur öronen. Han avslutar allt med att utropa ”Don’t hate us cause we fabulous!” i micken. Sist av allt ser vi Justin Timberlake i publiken, totalt sönderägd, säga till sin mamma; ”That was hot!”. [Youku] [HD-version som säkerligen snart försvinner från Youtube]

prince ama 1985

→ Prince & The Revolution kör ”Purple Rain” live på American Music Awards 1985. Finns inget att tillägga om detta. Det är bara. Nä. Obeskrivligt faktiskt. Sånt här gör att jag vill skrika rakt ut, det blir liksom svårt att hålla i sig. Too sexy!!!!!!!!!!!!!!! [Youtube]

→ SR:s nattprogram Karlavagnen kastade ut torsdagens manus ur fönstret efter dödsbeskedet och ägnade hela programmet åt Prince och lyssnarnas minnen av honom. [SR Karlavagnen]

prince lenny kravitz

 ”American Woman” live med Lenny Kravitz och Prince. I en snortight blå lamédräkt lyser Prince upp hela scenen och ser ut som en flammande skogsbrand bredvid det svagt flimrande lysröret Lenny Kravitz. Det är fan inte schysst att ställa dessa två på samma scen. [Youtube]

→ Programledarna i torsdagens avsnitt av Musikguiden i P3 får dödsbeskedet mitt under pågående sändning och försöker hantera det så gott det går. [Musikguiden i P3]

PrinceMuppetsTonight

→ Gästspel hos Mupparna. Helt ärligt är en av mina bästa Prince-låtar ”Starfish and coffee”, som finns med på albumet Sign O’ The Times (1987) men också i The Muppets Tonight!!! Ett totalt underbart stycke tv-historia. Kolla ca 11:30 in i klippet för låten, som även innehåller Prince i muppversion, så jäkla söt! Tidigare i avsnittet är han också med en kortis som nån slags southern hillbilly som har en alligator som husdjur (08:20), och allra sist framför han ”She gave her angels” (17:20). [Jukebo]

Akustisk allsång med Prince. I ett klipp från ett för mig okänt sammanhang sitter han på en pall med en akustisk gitarr i famnen och har allsång med sin publik – men som den perfektionist han är sågar han publikens tonsäkerhet och kräver bättring. Publiken är med. Hela klippet är så jävla charmigt och rummet verkar vara så fullt av kärlek. Också typiskt skrika-rakt-ut-för-att-det-är-så-jävla-sexigt-klipp. [FUNKARTIST]

housequake_purple_14

Bandet. Såklart lever de i skuggan av prinsen. Stora delar av sin karriär arbetade Prince med samma musiker, bl.a. trumgudinnan Sheila E. (som sen jobbade med Ringo Starr & His All-Starr Band, haha). Här är ett liveklipp från ’87, som avslutas med en så FÖRBANNAT JÄVLA ULTRATUNGT trumsolo från Sheila E. [Youtube]

Fan, vad det är sorgligt. Vilka har jag kvar nu, som jag älskar av den här magnituden? Det är ju typ… Mos Def, och så Beyoncé. Jag hade kunnat lägga till Morrissey också, om han inte på senare år hade gått och förstört den kärlek och respekt jag känt för honom genom att vara ett jävla arsle i intervjuer. Och Joe Strummer och Freddie Mercury kunde jag tillägga, men de är ju redan döda… Så vid Bey tar listan slut. Det finns ingen som ger mig den sortens känslor som framförallt Bowie, Prince och Bey gör. De har gett mig allt.

→ Jag avslutar detta med Beyoncés bästa liveklipp, från Glastonbury 2011, där hon framför en cover på ”The beautiful ones”. Det är så tydligt hur hon har Prince i sig, så mycket av det där vibrerande, sorgsna, desperata, längtansfulla, sensuella, det har hon kopierat rätt av från His Purple Highness, och hon gör det med en sån jävla excellens. Om Prince får Beyoncé att manifestera sig såhär – FÖRSTÅ då vilken otrolig musiker han varit. [Youtube]

prince3

Och bara sådär… så försvinner även han ut i skuggorna. Det känns så tomt, jag känner mig så ledsen och bestulen. Jag hann aldrig se honom live. Börjar i mitt huvud räkna upp artister vars konserter jag måste se så fort jag får tillfälle.

Men hörrni, lyssnar ni på Prince? Vad har ni för minnen? Favoritlåtar, album? Berätta allt!

***UPPDATERING***

Okej, måste uppdatera inlägget nu. Det dök upp nya klipp som faktiskt bara måste ingå här.

→ Anderson Cooper intervjuar Stevie Wonder, som var nära vän med Prince, under torsdagen. Stevie avstår ifrån att sjunga en låt för att han befarar att han skulle få ett sammanbrott i direktsänd tv annars. Så fint och kärleksfullt från en vän i sorg. [CNN]

→ Den första tv-intervjun han gjorde skedde först 1985. Han nämner bl.a. att han jämförs med Jimi Hendrix för att han är svart, vilket han såklart har helt rätt i. [MTV]

→ Det absolut mest spektakulära klippet med Prince som jag själv sett är liveupptagningen från inspelningen av ”Purple rain” – jag skrev ett helt inlägg om det i höstas och fram till den dagen jag såg videon hade jag inte en aning om att det mästerverket är inspelat live framför publik. Det säger väl ändå allt om Prince. Det försvann från nätet lika snabbt som det dök upp, och nu finns det tillgängligt igen. Se och njut innan det försvinner igen. [Facebook]

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

14 Kommentarer

 1. Alltså, du skriver så magisk fint och bra Annahita! Jag som är född på tidigt 70-tal hadeturen att ha med med mig Prince under ungdomen. Det är så himla sorgligt att han gått bort. Bara att min första tryckare var till Purple Rain, vad gammal jag känner mig just nu <3

  • Så fint, Hilde. <3 Jag önskar att jag hade varit ung när han var ung också, måste ha varit speciellt. Purple Rain är den bästa tryckaren, like ever???

   Tack för dina fina ord.

 2. Att först Bowie och nu Prince dött är så obeskrivligt sorgligt! Du beskriver din relation till dom båda så otroligt fint. Även jag har ingen distans till Prince, har på riktigt blivit provocerad och arg på folk som avfärdat honom, kritiserat något med honom, för som du säger kräver han kärlek! Den lilla filuren har varit med mig hela livet känns det som, jag är född 80. Först genom att MTV på lågstadiet, och brorsans VHS med Purple Rain, sedan hehe, blev jag tokig i The new power generation-perioden när jag gick på mellanstadiet, och sedan blev jag fullständigt förälskad i allt med Prince och nördade ner mig totalt i tonåren. Sen har han lix följt med och varit nära ända sedan dess. Mina favoritlåtar är nog oxå starfish and coffee och Raspberry Beret. Men va fan, nästan allt är fantastiskt.

  • Haha så underbart! Det är något speciellt med att bli besatt av en idol i de där barn- och pre-teen-åren. Ibland stannar det kvar! Jag pratade med en vän som är ett ännu större Bowie- och Prince-fan än jag, och han trodde att det inte går att utveckla en sån här kärlek i vuxen ålder. Barndomens storögdhet gör den kärleken så himla FET, det är det som är så fint. <3

   Även hela Dirty Mind-skivan är ju helt magisk. Så jävla sexig!!!!!!!!!!

   • Ah, din vän har nog helt rätt i det! Eller hur, så fett album! En kompis med barn på typ 6 år som oxå älskar Prince hade ägnat morgonen häromdan åt att prata med dottern om vilken stor förebild Prince var genom sitt konsekventa normbrytande, sin egenhet och sin genialitet, fint tycker jag!

 3. <3 Lyssnat på Prince fram och tillbaka under lång tid. Nynnar av någon anledning ofta på en Prince låt. Precis som Bowie var för mig, var Prince en artist som alltid var där man lyssnade ibland. Sen gick det en tid och så fick man en "period" igen. Jag fick ju se Prince live. Så himla glad att jag fick det. Varför dör alla mina idoler i år….Kommer det någonsin finnas sådana här legender som Bowie och Prince mer. Jag tänker på det och känner… kanske inte.

 4. Åh känns så jobbigt att han är död 🙁 Mamma har alltid pratat om hur grym han var så det är mest via henne jag känner till honom. Vet inte om det funnits någon som lyckats vara så talangfull, egen, sexig och cool på samma gång? Han hade verkligen IT. ”Gett Off” är en favorit.

 5. Prince har alltid funnits som en ledstjärna, en påminnelse om att det är helt ok att vara ett weirdo med okonventionell smak och att det inte alla gånger behöver vara något fel med att vara en extremt ochill person. Prince var jääävligt ochill och lyckades få nästan allt i sitt liv att vara på sina egna villkor, vilket är beundransvärt (vem annars kan stolpa in hos ett skivbolag som sjuttonåring och förhandla till sig ett skivkontrakt med nästan total konstnärlig frihet?).
  Saknaden är stor.

 6. Bästa minnet jag har är hur mamma spelade Kiss på högsta volym i huset, med fönstren öppna så det skulle höras hela vägen ut . Den låten är barndomssommar för mig <3

 7. Det var någonstans runt 88 som min kusin och jag tog pendeln från Södertälje, köpte svarta plåtar och förtrollades av Prince konsert. Scenen var en skolgård, det var enbart kvinnliga musiker och Raspberry beret var bästa låten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.