Mina bästa nya tv-serier just nu

Istället för en veckosummering som jag gjort de senaste veckorna kör vi tv-seriesöndag! Serier, det gillar väl alla! Jag och Eric håller just nu på och plöjer tre amerikanska serier parallellt, och de har två gemensamma nämnare; dels att de är helt nyproducerade och bara har en säsong än så länge, och dels att alla tre handlar om rika människor, LOL.

THE PEOPLE VS. OJ SIMPSON

American Crime Story: The People vs. OJ Simpson

En dramatisering av vad som då kallades för århundradets rättegång; O.J. Simpson, fotbollslegend och all murican herow, står åtalad för ett dubbelmord. Hans exfru Nicole och hennes nya kille Ronald hittas döda och Simpson blir snabbt huvudmisstänkt. Det här är en totalt uppslukande serie, en god juristserie to boot, och trots att alla vet slutet på historien så är historiens natur sådan att man inte kan sluta titta. Nu kommer lite spoiler här men jag vet inte om det spelar roll när det handlar om en verklig historia.

Hursom, jag tror inte att det är så många som idag tror att O.J. Simpson är oskyldig, speciellt med tanke på att den DNA-bevisning som åberopades av åklagaren och var för ny och obegriplig då, i mitten av 90-talet, idag hade setts som en i princip direkt identifikation av förövaren. O.J. DID IT OKAY!!!!!!!!!! Men det här är så mycket mer än en historia om ett spännande rättsfall – det handlar om L.A., en stad som är i djup kris efter den rasistiska attacken på Rodney King, som gett den svarta befolkningen ytterligare ett skäl mindre att lita på polisen. Det handlar om advokaters prestigejakt, om kändiskult och kvinnors utsatthet i nära relationer och på mansdominerade arbetsplatser. Vad jag förstår så ligger manuset väldigt nära verkligheten också, det är coolt. Cuba Gooding Jr. spelar titelrollen på ett briljant vis, Sarah Paulson är också riktigt bra i rollen som åklagaren Marcia Clark, David Schwimmer (!) spelar Robert Kardashian (!) och John Travolta gör typ ett av sitt livs roller som den totalt uppblåsta och lätt störda kändisadvokaten Robert Shapiro. Selma Blair dyker upp några gånger som en ung Kris Jenner och man inser hur grovt jävla porträttlik hon är.

oj

Kortfattat: se denna! American Crime Story: The People vs. O.J. Simpson är snaskig, nyanserad, beroendeframkallande, allmänbildande, tragisk men också en tidvis rolig och alltid kärleksfull återgivning av ett amerikanskt trauma.

BILLIONS

Billions

Har ni tröttnat på Damien Lewis ännu? Inte? Okej, för här kommer en till serie där han spelar en karaktär som man både älskar och hatar – är han ond eller inte? – och där han jagas av en annan karaktär som både älskar och hatar honom, precis som i Homeland. Här har vi Billions, också en juristserie, och en lågmält storslagen strid mellan jättar – den ideologiska men gränslösa federala åklagaren Chuck Rhoades (Paul Giamatti) och ”okonventionella” riskkapitalisten Bobby Axelrod (Damien Lewis). Kortfattat kan man väl säga att New Yorks åklagarkammare har fått nys om att Axe Capital, Axelrods hedgefondbolag, eventuellt håller på med fultrading och annan white collar crime. Rhoades, som drivs av ett ”bittert hat mot framgångsrika finansmän”, biter sig fast som en grävling och vägrar släppa taget. För att göra det ännu lite mer pikant så råkar åklagarens fru Wendy Rhoades (Maggie Siff) jobba på Axe Capital, som psykolog, vilket försätter henne i en vidrig situation. Hon är helt klart en av mina favoritpersoner i den här serien – hennes lojalitet, integritet och ovilja att ta skit från någon av de två männen hon fastnat mellan, gör henne till en frisk fläkt i en öken av kassa kvinnliga karaktärer i amerikansk popkultur. Billions andra lead female är svenska Malin Åkerman, hon spelar Axelrods fru. Hon och Bobby kommer båda från extremt enkla förhållanden och har under 2000-talet klättrat högre på den sociala stegen än typ nån annan jag kan tänka mig. De har gått från två luspanka turturduvor till mångmiljardärer, på nolltid. Klassperspektivet finns hela tiden närvarande.

billions-showtime_article_story_large

Serien är belastad med ett antal svårt pretentiösa och akut pinsamma ögonblick, där Rhoades och Axelrod tuppfäktas med blickarna spända i varandra, väsandes stridsförklaringar med mullrande basröster. Speciellt Paul Giamattis karaktär har utvecklat denna konst. Det är oklart om det är oavsiktligt, eller om de här två manstyperna båda har en så grandios självuppfattning att de bara kan spegla sig i varandra, att de ser varandra som den enda värdiga motståndaren. Jag väljer att se på de här laddade konfliktögonblicken som ett medvetet drag från seriens skapare.

Den här serien ligger SÅ MYCKET i tiden, speciellt i USA, med en nyvaknad vänsterrörelse under senator Bernie Sanders presidentvalkampanj. Det är frestande att framställa den drivne åklagaren som en folkets hjälte, men som tur är har manusförfattarna den goda smaken att göra Chuck Rhoades till en mycket mer komplex karaktär.

VINYL2

Vinyl

Jag har nämnt denna serie förr, den går på HBO just nu och har ett så sjukt fett produktionsteam: Martin Scorsese regisserar, Terrence Winter (Sopranos, Boardwalk Empire) skriver manus och Mick Jagger producerar och har nåt slags övergripande musikansvar. Vi befinner oss i New York City, året är 1973 och skivbolagsbossen Richie Finestra står i begrepp att sälja sitt skivbolag till tyska giganten Polygram för att få distributionsrättigheterna till Led Zeppelin. Redan här måste vi prata om huvudkaraktären, Finestra. Han spelas av UNDERBARA Bobby Cannavale, som haft en lång karriär som birollsinnehavare i massa populära TV-produktioner (SATC – ni vet, han är Samanthas funky spunk guy, Will & Grace, Ally McBeal, Boardwalk Empire, Nurse Jackie) och några dito filmer (Blue Jasmine, The Station Agent, Romance & Cigarettes, Snakes on a Plane). Han är ren magi. Hans gigantiska uppenbarelse är så jävla NYC-arbetarklass, och det är ofta så han blir castad, tyvärr, det är fett tråkigt med type casting, men i Vinyl får hans karaktär lite fler nyanser än bara ”oborstad arbetarklassman”.

Serien lever i din TV enligt devisen sex, drugs and rock ’n’ roll, såklart, hur annars ska man sammanfatta den? Men det finns givetvis mer även här – om exploatering av musiker i en cynisk bransch, om hur unga kvinnor börjar ta för sig, om hur man aldrig slutar kämpa fast alla andra har tröttnat. Serien är pepprad med karaktärer som Robert Plant, David Bowie, Elvis Presley, Alice Cooper och Andy Warhol, vilket också är askul – jag älskar sånt!!! Asså jag älskar 70-talet; musiken, modet, alla parallella subgenrer som växer fram. Vi får se discon, hiphopen och punken födas sida vid sida i det fortfarande skitiga NYC, jag ryser av välbehag!

Vi får också se Chelsea Hotel, gudalika funkartister, Dennis Quaids dumsöta son Jack Quaid som en osnuten A&R-kille, och Lena Olin som en bister (rysktalande?!) överklasskvinna som inte är nöjd med sin dotters vägval i livet – hon jobbar i showbiz. Sen har vi ju James Jagger dårå, the actual avkomling av Mick Jagger, som spelar sångaren i det engelska punkbandet Nasty Bits (GAAHAHAHAH namnet???? SÅ spot on, samtidigt så raka motsatsen). Stjärnan Olivia Wilde spelar Richie Finestras fru Devon, modell och fotograf gone bored suburbia housewife, och Ray Romano, ja alltså från Everybody Loves Raymond, som på nåt sätt lyckats med konststycket att gå från tramsskådis till en otroligt allvarsam typ.

VINYL

Är det nån annan som kollar på dessa serier, eller har ni andra tips? Måste fylla på med nytt snart, när vi betat oss igenom dessa!

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

4 Kommentarer

  1. Om ni inte har sett Orphan Black så måste ni göra det nu! Stop everything and titta på the brilliance that is Tatiana Maslany.

  2. Miss Fisher’s Murder Mysteries. <3 Alla recensioner babblar om hur vacker serien (speciellt kläderna) är, men kan vi prata om hur underbart det är att se en kvinnlig huvudkaraktär som existerar för sin egen skull? Och om en serie som bakar in feminism och social justice i storyn utan att vara preachy och in your face med det? Jag har sett alla avsnitt på tok för många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.