Justering av bloggpolicy

Hej hörrni!

Jag har märkt att jag regelbundet glömmer bort att klistra in min lilla pressprovsdisclaimer längst ner i inläggen och har bestämt mig för att sluta med den helt för enkelhetens skull. Från och med idag kommer jag att stanna vid inläggsetiketten, man kommer alltså fortfarande kunna se om jag köpt själv eller fått som pressprov genom att kolla bland taggarna:

pressprov
Överhuvudtaget kan det ifrågasättas om pressprover alls ska märkas ut. De skiljer sig ju som sagt från marknadsföring och reklam, som ju är en helt annan sak och ska märkas enligt lag. Det diskuteras hos mina kära, mer seriösa, bloggkollegor om man gör någon en tjänst genom att märka ut pressprover, eller om man bara underminerar sin egen trovärdighet. Det är lite som att man etablerar en känsla av att man ska dra öronen åt sig om skribenten inte betalat för varan själv. Jag håller med om det till viss del, onekligen så framstår det lite som att man ursäktar sig och ”varnar” i onödan. Har även noterat att det i vissa beautyforum på nätet florerar nån slags idé om att bloggare som får pressprover i princip är ”köpta”, såg det senast om Fröken Rosa, typ ”Men hon tar ju emot pressprover så henne kan man ju inte lita på”. LOL, inget kan vara längre från verkligheten. Så deppigt att folk är så okunniga, samtidigt är det sunt att vara skeptisk! FRAMFÖRALLT i detta hörn av internet. Jag väljer att ha kvar min märkning för att jag tycker själv om att se det hos andra bloggar som jag läser och det blir bara konstigt om jag tar bort det helt och hållet! Samtidigt är det ingen som ifrågasätter varifrån pressproverna i damtidningar kommer, eller recensionsexemplar av böcker till litteraturtidskrifter, eller resor i resemagasin, eller elektronikprodukter i tekniktidningar… eller, eller, eller… Näää, det är bara bloggarna som man måste hålla efter! Bloggarna kan man aldrig lita på… 🙁

Aja. Slutsvamlat. Vad tycker NI?!

Puss hej!

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

18 Kommentarer

 1. Är med på det här med att det bara är bloggar som krävs på såna här saker, men jag har verkligen gillat att du skriver ut att det handlar om pressprov men att det är dina egna åsikter. Har fått mig att känna mig trygg, typ. Som att jag verkligen kan lita på dina åsikter just för att du är rörlig med att du inte har betalat för grejerna själv. Kan inte motivera mer riktigt, men har bara fått en bra känsla av det lilla stycket längst ner i dina recensionsinlägg.

 2. Själv tycker jag det är lättare att uttrycka sig negativt (om så behövs) om produkter jag inte lagt mina surt förvärvade slantar på. Kör på som du vill!

 3. Jag tycker det är jättebra att du märker ut när du fått pressprover, och jag tycker faktiskt att det finns en poäng med att göra det på en blogg. Inte för trovärdigheten, nej nej, utan för bilden av vad som är rimligt att ha råd med. Alltså, jag är inte helnaiv alls, men när jag läser en blogg med ett personligt tilltal som inte känns som en business-blogg, så jämför jag mig ändå en del med den som skriver. Och eftersom beauty-världen ändå handlar rätt mkt om ha-begär och produkter som ibland är svinadyra, så tycker jag det är gött att peka ut att det faktiskt inte är det ”normala” som ex student att ha råd med alla fin-produkterna. Det känns lugnande för mig som läsare att veta. Och jag är helt medveten om att detta är en känsloreaktion och inte logiken som snackar, men jag tycker det känns lite avslappnande att se att när du använder nån ny cool grej att det är ett pressprov o inte ett inköp. Det är nåt med blogg-mediets tilltal av ”jag är precis som du!” som gör det skönt att veta när jag inte alls är precis som du, just pga du driver en fet blogg o inte jag. Så keep on keepin on, tycker jag, det är gött att veta när det är dagbok o när det är lite mer bizniz inblandat. Asså älskar att du får pressprover, pga dina recensioner litar jag verkligen på, men gött o veta för jämförelse-jävulens skull. Bästa bästa!

 4. Haha! *ger bara högsta betyg till pressprover* #trustnobitch

 5. Jag gillar taggen! Vi kör också på den i största mån och jag föredrar personligen tagg över en avslutande policy-mening 🙂 Har aldrig fått någon kommentar eller gliring om att vi inte skulle vara att lita på.. men folk alltså.

  Har däremot börjat köpa mer proddar själv det senaste (say what lol) och då tycker jag det är extra bra att (som Ziggy skriver ovanför) det då märks att det här faktiskt är en prodde jag ansett vara såpass lovande att den är värd att punga ut för you know 😎

 6. Jag tycker det är jätteviktigt att bloggare berättar hur de fått tag på produkter de skriver om. Läser just nu flera långa diskussioner om hur PR-maskineriet köper sig plats i bloggvärlden och många bloggläsare vittnar om hur besvikna de blivit på att vissa bloggare förlorat sin röst helt och hållet och bara okritiskt rapar upp vad de får betalt för att säga (host host Caroline Hirons HOST). Man ska inte låtsas att man köpt saker/använda fåniga omskrivningar för hur grejerna kommit i ens ägo (typ ”ett litet paket kom i brevlådan idag” – jaha hur dårå, pressprov du inte bett om, prover du får betalt för att ”recensera”, eller vara du köpt?). Det är ju solklart att även gratisprover påverkar ens välvilja, för man vill ju inte skriva något negativt för då kanske man inte får fler gratisprover. Mänskligt liksom. 😉 Så någon sorts märkning är bra.

  • Oj vänta, vad har jag missat ang Caroline Hirons? ?

   • CH är knuten till PR-byrån Gleam, i likhet med många andra bloggare/instagrammare. Det finns en lång och mycket intressant tråd på Mumsnet där en forummedlem som arbetar med PR berättar initierat om hur mycket pengar det finns i att knyta till sig bloggare och hur medvetet de jobbar med att få ut produkter i sociala medier. Jag började läsa tråden för att jag också tyckte att hennes blogg blivit väldigt innehållslös – hela känslan av att hon ger inside info om hur man ska tänka kring hudvård är borta. Hon har utlovat cheat sheets som aldrig kommer och istället lägger hon upp videofilmer där hon viftar med olika (svindyra) produkter. Jag var redan irriterad på hennes ovetenskaplighet/okunskap (ät kosttillskott mot allt! den här rengöringen är näringsrik!) och den totala bristen på vettigt innehåll i hennes blogg på sista tiden så jag läste förstås tråden. 😛 Tl;dr av den tråden är att CH helt enkelt är en del av en mycket medveten försäljningsstrategi och det är naivt att tro att hon bloggar som en fritidssysselsättning och rekommenderar sina favoritgrejer. Hon rekommenderar det hon får betalt för att rekommendera, och t.o.m. om hon nämner var hon ska storhandla kan det vara produktplacering. Vill du ha en länk? 😀 Jag har i alla fall helt avföljt henne nu – tack CH för att du introducerade mig till double cleansing, men i övrigt har du mest snackat i nattmössan och velat ha mig till att köpa dyrt för sakens skull. Det är slut, tjejen (mest för att bloggen blivit dödstråkig och inte känns ett spår äkta alltså).

 7. Jag har verkligen uppskatta att du är så transparent och tydlig med sådana saker i bloggen. Det hedrar dig verkligen, även om det kanske inte är direkt nödvändigt. Så jävla mycket shady bizniz i bloggärlden annars upplever jag och det är liksom gött att Whinar är en frizon från sådant.

 8. Håller helt med! Jag tycker själv att det är svårt att veta hur man ska märka ut det och att man inte vill tappa sin trovärdighet.

 9. alltså, jag har tänkt väldigt mycket på det här sedan det togs upp förra veckan. men jag måste säga att jag faktiskt uppskattar när det står klart och tydligt att det är en produkt man fått. och jag själv kommer nog fortsätta märka ut det, av nån anledning skulle jag känna att jag ’smusslade’ med det annars. jag tar hellre att folk inte tycker jag är trovärdig för att jag får pressprover, än att folk inte tycker jag är trovärdig för att jag inte märker ut pressprover.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.