Stora inlägget om lösögonfransar: Vilka, när, och framförallt hur?

1451951064196
Lösfrallor! Det är fan mitt bästa. Det är mångas bästa, men det är inte helt okomplicerat. Alla som provat vet att det kan vara rätt så klurigt att bemästra applikation. Och nu stundar helgen, kanske är det dags att riva av ett par riktigt feta frallor den här gången? Jag har här samlat ihop allt jag vet om lösfrallor, som en gåva, till er, kära läsa. Let’s break it down:

1. När kan jag använda lösögonfransar?

Det självklara svaret är: när fan du vill. Men det är såklart inte alltid så lätt. Speciellt inte i Sverige, där allt utöver lite mascara och rouge ses som ”mycket smink”. Om en är ovan vid lösfrallor kan det kännas svårt att avgöra vilka tillfällen som är lösfralletillfällen, men som tur är har jag kommit på att lösfrallor och läppstift hänger ihop. När jag precis hade börjat använda lösögonfransar, höll på att spackla mig inför en kalaskväll och stod i begrepp att smeta på ett riktigt fett läppstift kunde jag tänka: ”Kan jag ha ett rikt pigmenterat läppstift kan jag ha lösfrallor”.

Om det är ett sånt tillfälle som tillåter lite mer smink (dvs. inte om du är grovt försenad till en AW med kollegorna), så kan du faktiskt lägga 10 extra minuter på lösfrallor. Om du ska på finmiddag på restaurang, dejt med nån snygg, bröllop, sörpla vin med dina bästa haggor, nåns födelsedagsfest, ja ni vet de där tillfällena då en faktiskt borde lägga lite omsorg på att ta på sig nåt annat än jeans och Docs… då passar lösögonfransar alldeles utmärkt. Nyckeln är förstås tid. Du ska ha TID, säg åtminstone tio minuter som du inte borde använda till något annat.

2. Vilka lösögonfransar ska jag välja?

Det beror såklart på vilken effekt du eftersträvar; vill du ha något subtilt och lyxigt, eller extremt och maffigt? Jag kan känna att oavsett vilken effekt jag vill åt är det en sorts finish jag alltid föredrar; matta, svarta, med tunn genomskinlig kant. Många lågprisfransar är gjorda av ett högblankt nylonmaterial, vilket gör att ljus reflekteras i fransarna och ”håren” liksom ”glänser” på ett väldigt plastigt sätt. Här är två tips på frallor som jag tycker alltid funkar:

sweed

Sweed Lashes:

Det ska sägas att jag och Sweed Lashes grundare Gabriella Elio känner varandra privat genom gemensamma vänner och att jag såklart kan vara lite partisk. Men hur jag än vrider och vänder på det så TYCKER JAG att hennes företag gör bland de absolut snyggaste frallorna som finns att få tag på i Sverige. Sweed använder mänskligt hår i sina produkter och de är återanvändbara in absurdum. Gabbi säger att de kan användas upp till 10 gånger, men om en sköter om frallorna ordentligt så håller de ännu längre. Jag har haft mina par i snart ett år och de är inte alls slitna! De är också lätta att få tag på eftersom att de säljs på bl.a. Åhléns och Kicks. Kostar ca 120 kr per par – ja, det är lite dyrare, men när jag vet att de är lätta att använda och ser så jävla lyxiga ut så är det ingen stor sak för mig. Jag har använt min beskärda del av billiga lösögonfransar och de är framförallt svåra att applicera. 🙁

Diamond Lash

Diamond Lash och andra japanska märken:

En av mina fantastiska long time readers, finaste jävla Agnes (<3), studerade konsthantverk i Japan häromsistens, och därifrån skickade hon ett stort paket med skönhetsprodukter till mig. I lådan fanns bl.a. tre paket lösögonfransar från Diamond Lash och Miche Bloomin’. De är bra på precis samma sätt som Sweed är, dvs. kanten är tunn som ett hårstrå och helt genomskinlig, iallafall på de modeller jag fick. De ser superfina ut på och är hyfsat enkla att få tag på, de finns i överflöd på eBay och Amazon.

Mr. Baby and the lash stash

Mr. Baby and the lash stash

3. Hur applicerar jag lösögonfransar?

Du har bestämt dig för att det finns tillfällen i livet som iallafall inte blir sämre av lösfrallor. Du har bestämt dig för vilken sorts lösfrallor du vill ha. Det är nu det blir klurigt. Men allt blir lättare om en börjar i rätt ände! Vi börjar med lim:

ögonfranslim

Välj rätt lim:

Ni kanske inte tänker på det, men ett ögonfranslim kan vara för bra. Och med ”för bra” menar jag att det sitter så jävla stenhårt att du råkar slita med några av dina egna ögonfransar när du tar av dig frallorna. Det gör ont, det blir fult och det är bara så jävla otrevligt! Det första som ska nämnas är att ni ska hålla er på en armlängds avstånd från Brush-On Lash Adhesive från Ardell. Sämsta skiten nånsin (ändå köpte jag det två ggr pga dumsnål). Jag tror att formulan är så annorlunda för att den är latexfri, men det är ren spekulation från min sida. Ardell gör också Duo Eyelash Adhesive, som är eoner bättre. Det innehåller dock latex så jag antar att det inte funkar för allergiker. Ett annat asbra lim som jag använder regelbundet kommer från Sweed Lashes.

tumblr_ntdq9b061y1tle03jo1_400

Välj rätt applikationsteknik:

Det finns vääääldigt många tekniker för att applicera frallorna, och jag har provat de allra flesta. För mig är det enklast att använda en pincett och sen följa dessa fyra steg:

 1. Applicera en tunn rad franslim längs hela kanten. Dutta lite extra på båda ändarna.
 2. Vänta i 20-30 sekunder för att limmet ska bli klistrigt.
 3. Placera sedan fransen ovanpå dina egna ögonfransar, med mittersta delen av fransen först.
 4. Fäst sedan de båda ändarna av fransarna, med den innersta änden först.

SEN, när ni tar av er dem, SLÄNG DEM INTE! Lösfrallor är inte engångsprodukter, utan kan användas flera gånger om. Peta försiktigt bort limmet och sätt bara tillbaka dem i förpackningen.

Shonagh Scott har gjort en riktigt bra och pedagogisk tutorial där hon också visar också hur en applicerar småfransar och lösfrallor för den undre fransraden, kolla här. Jag har dock inte lyckats bemästra nån av dessa varianter utan håller mig till det jag kan. Avslutar detta inlägg med en rad selfies med lösfrallor! Tagna med mobil, så inte nå jävla alta-definizione qualità, men ni förstår vibben!

Puss puss och lycka till med frallorna!

Detta inlägg innehåller pressprover. Det betyder att jag inte betalat för den med egna pengar, men åsikterna är helt och fullt mina egna och påverkas inte av tredje part.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

23 Kommentarer

 1. Grymt inlägg! Mitt nybörjartips är också om man som jag har naturligt väldigt tunna, korta fransar att första gången välja ett par fransar som är lite tunnare, ex Ardells Naturals, detta för att vänja sig vid hur fransarna känns men också vid skillnaden som man själv upplever att fransarna gör. För glammiga fransar gjorde tex att jag kände mig extremt tillgjord och obekväm, även om jag såg hur snyggt det blev. Bara ett tips.

 2. Klipper isär mina och applicerar i två delar. Lärde mig av NikkieTutorials på youtube. Gör att kanterna släpper mindre, upplever jag! https://www.youtube.com/watch?v=TA3eC6PcvqY

 3. Jättebra inlägg! Ett litet tips från mig om fransarna börjar få för mycket mascararester – lägg på en bit papper, spraya med en penselrengöring, t ex Kicks egna, direkt på fransarna och dra försiktigt med en torr bomullspinne så ser de nästan ut som nya!

 4. Alltså tänkte senast idag att jag inte använt lösögonfransar på hundra år och att det nog är dags att haffa ett par! Btw vad tycker du om såna små individuella fransar, om du använder såna? Är det enklare eller bara mer pilligt?

 5. Hjärtat! :*

 6. Jag har aldrig använt lösögonfransar men är jättesugen. Det jag är mest rädd för är att ta bort dem. Jag är rädd för just det du skriver att det dåliga limmet gör och jag fattar ju att med bättre lim händer något annat, men kära du, kan du inte berätta hur det går till att ta bort dem också? Det känns som att jag inte vågar testa annars!
  :huh:

  • Jag förstår att det kan kännas lite läskigt att ta bort dem, men det är i princip bara att försiktigt dra av dem. Börja i inre ögonvrån och dra sakta av frallorna. Lovar att det inte gör ont om du inte haft fel lim.

 7. Jag tycker att det är så himla snyggt med lösögonfransar, men jag får verkligen aldrig till det. Känns som om limmet aldrig fäster som det ska, trots att jag provat några olika sorter. Eller tja, det sätter sig bra på fingrarna, men själva fransen släpper alltid i kanterna. Sedan lyckas jag aldrig få lösfransen mot min egen, det blir alltid ett osnyggt mellanrum på någon millimeter eller så (synligt i alla fall). Har du några fler tips på hur man ska lyckas med de två grejorna?

  • Det är exakt samma problem jag själv hade när jag var nybörjare! Jag kan inte hjälpa dig med kladdigt lim, men den där lilla skarven mellan lösfrallorna och dina egna kan du enkelt undvika genom att applicera en svart eyeliner, och kanske sota den lite, innan du fäster lösögonfransarna. Det kanske inte trollar bort mellanrummet men det minskar iaf intrycket av det rätt drastiskt!

 8. Tips till personer med monolid: lösögonfransar med hårdare, svart kant kan ge mer struktur till ögat och till och med hjälpa till att ”lyfta” ögonlocket och skapa en double eyelid. Dessutom täcker ofta ögonlocket den svarta kanten om man har monolid 🙂

 9. Älskar detta men min största fråga angående applicering: Före eller efter smink?? Eller halvvägs? Ögonskuggan på men ingen eyeliner? Eller ska eyelinern vara på men inte mascaran? OSV!! Tack<333 <3

  • dorismatilda

   Nu har jag ju verkligen inte stenkoll, men om en som jag är lite ovan så är finns ju risken att det blir fel och en får dra bort frallorna och börja om, och då följer en del smink med, så det kan vara bra att applicera eyelinern efteråt åtminstone!

 10. dorismatilda

  Omg tack! Precis vad jag har gått och längtat efter :hearteyes: Provade att ha lösögonfransar för första gången på tio år till nyår, det blev ganska bra efter att jag klippt till dem lite, men jag vill ha det oftare och kanske nåt lite subtilare! Om någon har tips till ladies med lite mindre ögon vore det underbart. Ska man gå på lite kortare frallor så att det inte blir för extremt? Finns det något bra sätt att klippa till dem?

 11. Kan också upplysa om att man inte ska vara dumsnål (som jag) och köpa H&Ms ögonfranslim! Det är nämligen värdelöst. Ska i framtiden vara trogen mitt duo-lim.

  Mitt bästa tips om man är newbie är att dra till med en rätt tjock linje eyeliner, om man då missar lite och får ett glapp mellan den egna fransraden och lösisen syns det knappt. I början använde jag mig också av tipset att klippa fransen i två, då blir det lättare att lära sig limma den rätt. Och köp _aldrig_ ögonfransar med svarta band, det blir piss. Annars är det bara öva som gäller När det väl sitter ser man ut som glam_queen_nr1

 12. Jag är drygt 1,5 år sen obviously men jag vill ändå säga att jag tyckte det var superkul att läsa detta inlägg! Fransar från Diamond Lash vill jag absolut ha nu, ska kolla in dem på ebay:)

 13. Både Ardell och Mac har ”DUO-lim”. Det är Mac:s som är bra. Konstigt att deras förpackningar får vara så lika?! Personalen på Kicks hade ingen aning om att det fanns två olika Duo-lim när jag frågade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.