Skönhetsbloggaråret 2015: Om topparna, dalarna och lite av krafset däremellan

SKÖNHETSBLOGGARÅRET2015

Nu när året 2015 närmar sig sitt slut så är det dags att summera det, ur ett beautybloggarperspektiv. Det här året rivstartade med Daisy Beauty Expo i början av januari (och snart är det äntligen dags igen!!!) och efter det började pressutskick och eventinbjudningar att rasa in. Jag kan nog säga att WHINAR.se gick från att vara en allt-möjligt-men-mest-skönhet-blogg till att bli en nästintill renodlad skönhetsblogg detta år. Utveckligen har ju iofs stadigt rört sig i denna riktning ända sen jag började blogga för ett decennium sen, men det har aldrig varit så mycket beauty och så lite annat som detta året.

Årets insikter

 • Jag känner mig så extremt blessed över att min blogg har så bra läsare. Ni ger mig så mycket kärlek, och ni tar mig verkligen på allvar! Det är ett enormt privilegium att ha ert förtroende, och jag märker väldigt tydligt att ni litar på mig eftersom att ni titt som tätt frågar mig om hjälp och dessutom köper produkter jag rekommenderat. Jag gör mitt allra bästa för att förvalta ert förtroende och aldrig tappa skärpan! Min läsarkrets består av en målgrupp som skiljer sig lite från resten av svenska bloggläsare, ni har andra prioriteringar och värderingar och det är nog det som gör oss på den här bloggen så jävla bäst!
 • Det är en stor skillnad i kvalitet PR-folken emellan. Vissa varumärken har sin PR internt och andra lägger ut den på externa byråer. Häri finns ingen avgörande nivåskillnad, vad jag märkt. Däremot är det en enorm individuell skillnad – vissa PR-kontakter lyckas alltid vara personliga och professionella och ger mig allt jag behöver som skribent. De svarar på mail snabbt, de hetsar inte och de anstränger sig litegrann för att ta reda på vad som är relevant för mig och mina läsare. Andra skickar ut massmail om produktnyheter och det är omöjligt att avgöra om de förstår skillnaden mellan att vända sig till konsumenter och skribenter/journalister. Mailen är pepprade med distanslösa superlativ och säljande buzzwords och jag tappar intresset direkt. Men jag antar att det är en utveckling som ligger i linje med att folk typ kan försörja sig på att ”tipsa” om produkter i sociala medier och gränsen mellan betald marknadsföring och ärliga rekommendationer blir allt mer otydlig för läsaren.
 • Om jag inte uppdaterar bloggen får jag inga besök. Viktig insikt, LOL!
 • Hashtagen #sminksomkillarhatar, som har sitt ursprung i den här bloggens lilla ”slogan” och sen blev en tävling, lever vidare på Instagram! Kolla liksom, det bara fortsätter att trilla in bilder under hashtagen, trots att tävlingen är avslutad sen flera veckor tillbaka!!!

tävlingen är slut men #sminksomkillarhatar ? är förevigt ?

Ett foto publicerat av @annathunberg

 

Älskar #sminksomkillarhatar! In och kolla + följ @whinar.se ?

Ett foto publicerat av @annacarinsofia

Nytt septumsmycke och #sminksomkillarhatar

Ett foto publicerat av Tim Ronja Kristiina Fiadotter (@fiadotter)

Köp

 • Bästa köpet: Om jag måste välja ett enda köp så väljer jag nog parfymerna från Roja Parfums som jag köpte nu i slutet av året. Det visade sig att rätt många av er också passade på att haffa efter att jag bloggat om det. Hoppas att ni tyckte om det lika mycket som jag gör! Gjorde också botox i pannan för andra gången i år, det var också money well spent! Mer om det en annan gång. smilies
 • Sämsta köpet: Haha gud, H&M Velvet Lip Cream, helt klart. Det läppstiftet gick inte att använda. För mig är det helt obegripligt hur den formulan har kunnat passera i produktionen och kommit ända ut i butik… Det är enda gången jag slängt helt nytt smink i papperskorgen efter en enda användning. Recension av H&M Velvet Lip Cream hittar ni här.

Pressprover

 • Bästa pressprovet: De pressproverna som gjorde mig gladast, på gränsen till vad som är acceptabelt, var utskick från By Terry, NABLA och Urban Decay. Kan säga att det är riktigt skönt att ingen ser mig när jag öppnar vissa pressutskick…
 • Sämsta pressprovet: Det var nog Veet Spa Wax. Så katastrofalt dålig, urk, jag tycker synd om alla som har som arbetsuppgift att försöka sälja denna produkt. Här är min recension av Veet Spa Wax.
12043063_1067732559911594_4872662973003192173_n

Vissa produktutskick smäller så mycket högre än andra…

Event och lanseringar

 • Bästa presseventet: DBLondon15, tveklöst!
 • Sämsta presseventet: Kommer inte på nåt arrangemang som stått ut ur mängden som direkt dåligt egentligen? Men jag förstår mig inte på pressvisningar där belysningen består av nerdimmade lampor och levande ljus. Är inte tanken att vi ska kunna fotografera produkterna om vi vill?

dblondon5Med Clarins i London. Foto: Agneta Elmegård, Skönhetsredaktörerna.

Bad bitches! smilies Med Sanna, Tina och Viola i London. Med Karin-joon på Eteritique.

Årets bästa produkter

Under 2015 har jag provat massvis med nya produkter, och vissa av dem har jag redan hunnit recensera. Men jösses vilket jobb det är att författa en rimlig och seriös recension, framförallt av hudvårdsprodukter… Jag letar fortfarande efter en bra metod, för jag känner mig lite ostrukturerad. Nåja, här kommer det bästa av det jag provat i år. Observera att det inte rör sig om enbart produktnyheter som lanserats under 2015, utan det är sånt som varit nytt för mig under året.

Make up

  • BAS: Min bästa basprodukt i år är nog Guerlain Tenue de Perfection Long-lasting Liquid Foundation, japp japp. By Terry Hyaluronic Hydra-Powder är mitt bästa puder. Ja ja, ni vet redan att jag älskar det pudret! Men jag måste bara nämna det här för min egen skull. Jag har recenserat Guerlain-foundationen nyligen här.
  • ÖGON: Enkelt! Marc Jacobs Beauty Highliner Gel Crayon i ultrasvarta Blacquer. Den är absolut bäst, finns ingen konkurrens. Lösögonfransar från Sweed Lashes är också ett måste. Även ögonskuggskritan By Terry Ombre Blackstar, flytande eyelinern Kat Von D Tattoo Liner, och ögonpennan Make Up Store Eye Pencil i vitgula Vanilla har gjort mig glada under året. Här finns en liten recension av Marc Jacobs Beauty Highliner Gel Crayon Blacquer, och här finns recension av Kat Von D Tattoo Liner.
  • LÄPPAR: Pür Lip Lure i färgen Fiery. De där runda läppbalsamen från EOS har jag också använt en hel massa och verkligen älskat. Mintvarianten!!! Pirrar till riktigt gött. Jag har skrivit nån slags recension/hyllning av Pür Lip Lure som ni hittar här.
  • NAGLAR: Detta är också rätt enkelt. 7day, den nya nagelserien från Depend, har imponerat – speciellt med tanke på fiaskot med säljförbudet på deras gellack. Även överlacket från Cuccio ska nämnas här. Jag har skrivit om Depend 7day flera gånger under året, och så skrev jag en recension om Cuccio High Gloss Top Coat tidigare i höstas.

Hudvård

 • RENGÖRING: Kämpar med att komma på något bra att skriva här… men det står stilla! Jakten fortsätter.
 • TONER: Det har varit torrt också på tonerfronten i år, har knappt använt några! Trist. Jag som älskar toners.
 • SERUM: Detta är svårt. Men jag tror att Gilda Cosmetic Vitamin C Super Serum tar hem det; mjukt, oljigt och packat med c-vitamin – och det har faktiskt förbättrat pigmenteringen från gamla acneärr.
 • FUKTKRÄM OCH OLJA: Jag har älskat många krämer detta år men Neal’s Yard Remedies Frankincense Hydrating Cream sticker ändå ut. Så fint med en rik och tjock kräm som passar fetare hudtyper! Recension av Neal’s Yard Remedies Frankincence Hydrating Cream finns här.
 • MASK OCH PEELING: Jämnt skägg mellan Bioline Primaluce, REN Flash Rinse 1 Minute Facial och Glamglow Flash Mud tror jag! Recension av REN Flash Rinse 1 Minute Facial finns här.

Hårvård

 • SCHAMPO OCH BALSAM: Här gäller samma som för toners… har inte hittat några favoriter tyvärr… hoppas på nya stjärnor nästa år!
 • STYLING: Trots att jag är dålig på styling har jag ändå hittat några godingar. Förutom kardborrepapiljotterna från H&M, som använts flitigt sen de inhandlades, så är Unite Texturiza Spray en goding! Det är inget traditionellt torrschampo utan är mer en volymspray med ett finmalet pulver som VERKLIGEN ger volym. Håret känns inte skabbigt heller, utan det blir bara sjukt jävla stort! Haha.
 • BEHANDLING: Jag måste nog säga Olaplex No. 3 faktiskt! Jag vill absolut inte bidra till en redan handikappande hype, men min uppfattning är att om en har: 1) realistiska förväntningar och 2) skadat hår, så kommer hemmabehandlingen av Olaplex att hjälpa! Även Nisim Hair & Scalp Extract Gel Formula, en gelé som appliceras i hårbotten och masseras in för att motverka håravfall, har funkat förvånansvärt bra. Jag har tappat massa hår p.g.a. stress och har sett en markant skillnad efter att jag började använda detta! Utförligare recensioner av båda kommer framöver.

Parfym

L’Occitane Eau De Cade stal mitt hjärta här på höstkanten. En frisk och vass enbärsdoft som är helt perfekt. Marknadsförs som en herrdoft men vem fan bryr sig.

12301241_498542596994154_1223666593_n

Detta vill jag se mindre av nästa år

 • Oombedda pressutskick som inte är anpassade till mottagaren. Jag vet att det råder delade meningar om detta med att efterfråga specifika produkter att prova för det ger företagen ett övertag, men jag föredrar ändå den ordningen än att PR-kontakterna helt på rutin skickar drösvis med ljusrosa foundations, hudvårdsprodukter för torr hud eller hårprodukter för ”skandinaviskt hår”. Jag har ganska specifika behov och prioriteringar och det har mina läsare också, därför vill jag hellre ta emot sånt jag kunnat ”godkänna” på förhand, eftersom att det ökar chansen att jag faktiskt tar mig tiden att undersöka produkten istället för att jag bara lägger den i skåpet.
 • Jag är också grovt jävla trött på alla företag som är verksamma inom eko-segmentet som har som marknadsföringsstrategi att skrämma upp konsumenter.

Detta vill jag se mer av nästa år

 • Dofter! Generellt saknade jag fokus på parfym och doft, även om det började hända en del mot slutet av året! Jag saknade även roliga doftljusnyheter.
 • FRAMFÖR ALLT ANNAT saknade jag rasifierade beautybloggare. I alldeles för många sammanhang är jag nästan den enda med utomeuropeiskt ursprung, det är helt sjukt. Jag älskar mina skönhetsbloggarkollegor men dayum vad det är tråkigt att inte fler normbrytande personer skriver skönhetsbloggar i Sverige. Det är inte bara vita ciskvinnor som är intresserade av smink! Vi är några tappra tjejer som kämpar på som chokladpralinerna i ett hav av kokostoppar, och vi saknar er andra! Så kom fram nu, vart ni än gömmer er!

Med det sagt så måste jag säga att jag och min blogg har haft så sjukt kul det här året. Tack, alla ni som läser och delar och kommenterar och mailar, alla ni som skickar goa produkter som jag kan testa å mina läsares vägnar, och alla ni kollegor som gör den här lilla/stora häxfamiljen till den mysigaste ever.

Gott nytt år, och skål för 2016! Ses på andra sidan, guldsuggor!

tumblr_n063hsKAsd1tng7eio1_400

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

11 Kommentarer

 1. Hej! Upptäckte din fantastiska blogg i höstas (via Kakan) , du skriver så otroligt bra, lustfyllt, smart och humoristiskt! Precis som du har skrivit om så är de svenska beautybloggarna så varma, generösa och kunniga. Jag är fortfarande en sminkamatör, desto bättre på dofter men den här vintern har make-up ftt en ny roll i mitt liv. Jag har cancer i halsen (god prognos tack och lov!) och har genomgått en cellgiftsbehandling om gav gott resultat men med vedervärdiga biverkningar. Nu har jag ett ”fönster” där jag mår riktigt bra men ska snart börja en sex veckors strålbehandling. Eftersom jag inte har något hr på huvudet (till min stora gädje har jag fått behålla frasar och bryn) så blir ansiktet viktigare och det är himla kul att dra på med mörkröda läppstift, riktigt svart kajal (måste skaffa Marc Jacobs efter din recension!) och schysst foundation. Sminket har verkligen blivit en humörhöjare och det är så inspirerande att läsa din och andras bloggar. Önskar dig ett gott nytt år och ser fram emot härlig läsning! varma hälsningar Karin W

  • Hej! Min väg till skönhetsintresse gick också via sjukdom (dock inte alls lika allvarlig som din! Jag tappade delar av brynen dock…) och jag förstår precis vad du menar med att sminket fungerar humörhöjande. Och jag tycker det känns så himla skönt att det finns platser att samlas på där detta intresse inte behöver vare sig rationaliseras eller försvaras. Att vi får vara här, läsa och diskutera och dela med oss till varandra utan att behöva tackla tröttsamma diskussioner om skönhetsintressets existensberättigande. Vill skicka lite extra pepp inför kommande strålbehandlingar och håller tummarna för att ditt 2016 blir fullt av färg och fritt från cancer!

 2. Jag typ brygger nytt kaffe och sätter mig bekvämt tillrätta på en liten puff (i alla fall bildligt talat) när du uppdaterat. Din blogg är fantastisk! Hjälper mig så mycket, och även om jag sällan köper nya grejer så har det hänt mer än en (mer än fem) gånger bara i år att jag stått i någon affär och googlat ”extremt långa produktnamn + whinar recension” i hopp om rådgivning.

 3. Det här inlägget <3 <3 Ville bara in och sprida lite lovin' ÄLSKAR din blogg pga har också utom europeiskt ursprung och tyckte det var sjukt tråkigt med beautybloggar innan jag upptäckte din eftersom alla shades sträckte sig från genomskinligt till grisrosa typ. Hoppas verkligen också på att fler melanin queens 2016 men tills dess så gör du ett asbra jobb!

 4. Jaaaa berätta mer om botox!!!

 5. Jag älskar din blogg! Du skriver så himla smart, roligt och vettigt. Du har verkligen väckt ett intresse för smink och skönhet hos mig som jag inte haft förut. Och tack vare din blogg hittade jag bääähääästa parfymen Angel ? Blir lika barnsligt glad varenda gång du uppdaterar!

 6. Hahaha ”nerdimmade lampor och levande ljus”. Ja men det är ju för att vi vill ni ska mötas av en härlig känsla, och den känslan är helt omöjlig med blåvita lysrör och spotlights, särskilt när man har event under de mörka tiderna. Men man får faktiskt tända lampan, och det brukar ni vara så bra på att be om så det brukar lösa sig med det också 🙂 Kul att träffa dig på Kardashian! Mvh Felicia/spa supply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.