Det var kul på Acadermia! Och hoppsan, en liten rant om ekologisk beauty! *tar två Alvedon*

acadermia_2015-stockholmsmassan-1200x814
Här står jag och gaggar i pressloungen med drottningen Annica Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Diggar denna kvinna så mycket! Foto: Ida Eriksson, adaras.se.

Den här gångna helgen på Acadermia var så extremt utmattande, jag är inte gjord för mässor men jag dras till dem ändå! All stark belysning, den där surrande ljudmattan över mässhallen, alla mängder av folk och allt jag vill hinna med… det är som upplagt för migränfest. Men fan, älskar ju mässor?! Att strosa runt bland montrarna, se hur utställarna fixar och donar och folk som kommer och går. Att få hänga med massa fina skönhetsskribentkollegor och lära känna branschfolk jag aldrig hade fått tillfälle att träffa annars, gå på seminarier, gratis bubbel, äeh jag älskar det! Vid ett par tillfällen förirrade jag mig dock in på Allt För Hälsan, som ägde rum samtidigt som Acadermia, och blev helt förskräckt när jag såg montrar med magnetarmand, detoxprodukter, kristaller, vattenreningskannor (för världens redan allra renaste kranvatten) och holistiska juicer… Förfärligt! Jag kastade vitlök, höll krampaktigt i mitt radband och sprang tillbaka in till Acadermia. Syrapeelingar, botox & fillers, probiotiska serum, nagelkonsttävlingar… där hörrni, där har vi nåt jag kan tro på!

Jag har fått en del indikationer från några av mina älskade läsare om att ni önskar lite mer fokus på ekologisk beauty (”men ur ett non-hippie-perspektiv”, som nån uttryckte det, haha, fan vad jag älskar er). Själv gör jag nog ingen skillnad mellan konventionellt och eko för egen del – alltså på så sätt att jag inte tror att ekologiskt är ”mindre farligt” än konventionell, och är lite oroad över den här masspaniken kring ”konstigheter” i skönhetsprodukter. Jag tror verkligen inte att en behöver oroa sig över t.ex. parabener – faktum är att parabener är bland de bäst dokumenterade och minst allergiframkallande konserveringsmedlena för skönhetsprodukter som finns idag. Jag vill också flagga för begreppet ”ekologisk”, alltså bara för att en produkt klassas och marknadsförs som ekologisk så kan den t.ex. bestå av en ekologisk ingrediens och elva konventionella. Så det är inte som att eko och konventionellt är säkerhetsmässigt väsensskilt i det avseendet heller.

Under min tid som butikssäljare av kosmetik och hudvård fick jag ofta denna fråga: ”Den här produkten innehåller väl inga konstigheter?”. Jag fick den alldeles för många gånger. Vad betyder ”konstigheter”? Vet konsumenten ens det själv? Jag blev så sjukt trött på detta. Ibland svarade jag: ”Är det något särskilt du är överkänslig mot?”, bara för att jag ville ha en tydlig bild av vad konsumenten menade, trots att jag egentligen visste att hen inte syftade på allergener. Jag fick ALLTID den här typen av svar: ”Nej, men jag vill inte ha produkter med parabener och andra kemikalier… Det ska inte vara så bra har man ju hört.” *brinner upp inombords*

Äh, förlåt för min raljanta ton. Jag fattar att folk är skeptiska, och skepticism är väl sunt i grunden. Men folk MÅSTE sluta använda ordet ”kemikalier” på detta okunniga sätt. Nästan allt vi omges av är ju för fan kemikalier??? ”Kemikalier” är inte ett negativt laddat ord som betyder typ ”farliga frätande saker som du absolut inte ska ha nära kroppen”, utan det är en fackterm. Svenska Kemistsamfundet definierar det såhär:

■ Med ”kemiskt ämne” avses ett grundämne eller dess föreningar med andra grundämnen till molekyler eller specificerade entiteter av ett och samma slag.
■ Med ”kemisk produkt” avses ett kemiskt ämne eller en blandning av flera sådana, som används industriellt eller kommersiellt.
■ Med ”kemikalie” avses en kemisk produkt som är makroskopiskt homogen.

Enligt denna definition är vatten en kemikalie. Olivolja är en kemikalie. Druvkärneextrakt är en kemikalie. Aloe vera-juice är en kemikalie. Får folk hippieneuroser p.g.a. vatten, olivolja, druvkärneextrakt och aloe vera-juice i skönhetsprodukter? Nej, för att folk är okunniga och vissa ekomärken gör sitt allra bästa för att elda på oron och därigenom sälja mer av sina egna produkter.

DÄREMOT är ekologiska konsumtionsvaror alltid intressant ur ett miljöperspektiv såklart! Därför gjorde jag min hemläxa like a duktig blogger och letade upp utställare med ekologisk beauty för att behaga er som vill shoppa lite mer miljövänlig skönhet. Så under nästa år kommer det förhoppningsvis finnas lite mer ekobeauty här på bloggy, bra va? Och det kommer definitivt vara ur ett non-hippie-perspektiv, om det inte redan har framgått. smilies

Läs mer:

Fantastiska Hedvig von Mentzer, som numera bloggar för Tidningen Kosmetik (branschtidning), har skrivit en intressant serie om myterna kring naturligt/eko och varför det inte är mer hälsosamt än konventionella produkter. Läs här: Naturligt del 1: Nu får det vara nog!, Naturligt del 2: Vad innebär det?, Naturligt del 3: Framtiden.ingredients-of-an-all-natural-passionfruit-poster

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

11 Kommentarer

 1. PÖHHREAAAACH! ❗

 2. Åh fan vad du är bäst alltså! :hearteyes:

 3. Vill bara tillägga att en kemikalie inte heller ska vara menad för att ätas, alltså är inte vatten, olivolja eller aloe Vera juice kemikalier. Men anyway! Jättebra skrivet <3

  • Njae, det är inte fullt så enkelt. Det beror på vilket sammanhang de används i. Om vatten, olivolja eller aloe vera-juice används som livsmedel är de inte kemikalier. Men om de används industriellt eller kommersiellt, t.ex. som ingredienser i skönhetsprodukter, så ÄR de kemikalier, enligt Svenska Kemistförbundets defintion. Läs pdf-filen jag länkade så framgår det tydligare! ?

   ”En kemikalie är ej heller avsedd att förtäras. Det
   innebär att ättiksyran hemma i köket inte är en
   kemikalie så länge du använder den som tillsats vid
   bakning, eller gör julens traditionella mintkyssar.
   Men om du får för dig att göra rent din grannes spis
   med samma ättiksyra och tar betalt för dina tjänster
   så förvandlas den till en kemikalie.”

   Detta framgår som fullt rimligt för mig som är skolad inom juridikens ordfixering, hajar dock om det verkar udda. Men som sagt: ”kemikalier” är ett fackuttryck och inte en synonym för ”farliga ämnen”.

 4. ”Den här produkten innehåller väl inga konstigheter?”
  – ”Nej, bara frätande syra och gödsel, du vet, sånt man brukar ha i hudvårdsprodukter och som dessutom är TOTALLY LEGAL.”

 5. Jag gillar att köpa naturligt och ekologiskt, främst av miljöskäl men även för hälsoskäl. T ex vissa parabener är ju inte ok längre att ha i produkter pga potentiellt hormonstörande. Och silikoner och mineraloljor gillar jag inte för att de bokstavligen lägger sig som en hinna på hud och hår samt att t ex mineralolja är från en icke förnybar naturesurs.
  Plus att om alla innehållsförteckningar på produkter skulle vara så djupgående som den du visar över passionsfrukten skulle de bli milslånga, om man tänker på att om en produkt innehåller t ex passionsfruktsjunde står det ju bara det i inci.. 🙂

 6. (!!!!!!) Så SKÖNT att få läsa detta inlägg. Tack! Har vad en kan kalla ”känslig”hy och en slänga av allergi mot typ allt. Jag har reagerat på nästan alla eko- grejs jag testat. Schampo, balsam, mascara, foundation osv osv. Dock jobbit att nästan varje gång jag försöker få hjälp att manövrera bland sminket så tipsar butikspersonalen om eko. Och då får man bah /”näe, allså sånt är typ värst. Jag behöver det som är djurtestat, fast helst utan djurtester… 🙂 ”/

 7. Löv jo! Jag är totalallergisk mot detta begrepp – kemikalier. Orkar inte googla, men tror det var British Chemical Society som har en efterlysning efter den som kan tillverka något utan att använda kemikalier, med en stor belöning som tack (läs typ en miljon pund). Hitintills har det inte lyckats… 🙂
  Tror många 1) läser för mycket på the internetz med för lite källkritik 2) blandar ihop känslighet med allvarliga skador. Känns en produkt konstig på din hud, använd den inte, men det betyder inte att den är farlig.

  Nu ska jag gå och äta lite arsenik, för det är ju naturligt…

 8. Om möjligt tror jag att jag älskar dig ännu mer nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.