Choose sisterhood

moosekleenex

Moosekleenex @ Tumblr

Kvinnliga bloggare, och i synnerhet mode- och skönhetsbloggare, är fortfarande lika hånade och utskällda idag som för tio år sen när bloggfenomenet var nytt. De är ytliga, obegåvade, giriga. ”Uppblåsta bimbos med fejkpattar och dåligt språk”. Jag känner fortfarande folk som koketterar med att de hatar bloggare, som om bloggare är en annan sorts människa – IDIOT!!! vill jag skrika, det är bara en person med en internetuppkoppling och ett intresse. Och den svenska skönhetsbloggarscenen är fan en fantastisk plats, det är en frizon. Jag har lärt känna så många underbara, kloka och rakryggade människor här – fler än jag lärt känna i andra sammanhang. Vi ser varandra, vi tar hand om varandra. Min kärlek till Karin på El Mika är ett exempel. Nu i veckan skickade hon och Maria en oprovocerad present till mig: tre gröna nagellack (för att hon vet att jag letar efter dupes till mitt favoritlack som inte finns längre) och ett kärleksbrev. I en kall mansvärld fylld av våld och hat kan en sån liten gest göra så mycket. Som när din bästis bara ser på dig att du inte pallar just nu och därför låter dig vara en stund. Min kärlek till Viola på Killer Colours är ett annat exempel på detta. Det är bzzzt.

grön

Den svenska beautybloggscenen är ett alldeles perfekt exempel på att kvinnor i grupp är urstarka och att band kan knytas hur lätt som helst bara en ser den andra för vem den är. Att en feministisk ideologi inte utesluter ett skönhetsintresse och vice versa. Att kvinnor inte per automatik ser varandra som konkurrenter, även om de praktiskt sett är det i vissa situationer. Att vi ser på oss som ett kollektiv. Att vi väljer solidaritet med andra kvinnor framför något annat och att vi gör det med stolthet.

Kvinnosolidaritet är inte enkelt, det vet även jag. Även om mansvärlden har fått mig att förstå utsattheten kvinnor lever i så är det såklart kvinnor som har lärt mig mer om vad det betyder att vara solidarisk. Kvinnosolidaritet är att förstå din syster, ta hennes parti och inte moralisera över hennes uttryck och livsval – även om de går stick i stäv med dina egna principer. Och solidariteten gäller gentemot alla kvinnor, även om de inte är solidariska tillbaka. Du är min syster, min mamma är min syster, Blondinbella och Kylie Jenner är mina systrar.

Att vara kvinnosolidarisk är att vara din systers frizon.

Denna bzzzt got me thinking! Så jag uppdaterade bloggbeskrivningen till höger litegrann:

— — —

Den här skönhetsbloggen är feministisk, helt och fullt kvinnotillvänd och är till för alla smink- och hudvårdslovers. Här finns ingen plats för småsint trams. Detta är några enkla förhållningsregler:

 • Som läsare av den här bloggen är du medveten om att den författas med en feministisk, antirasistisk och klassmedveten grundsyn. Det är inget att tjafsa om.
 • Detta är en frizon. Alla former och uttryck av feminitetshat raderas.
 • Detta är en frizon för alla. Med kvinna avses alla som identifierar sig som en sådan. Här finns också plats för er som inte identifierar sig som något av det som vanligen bjuds.
 • Detta är en frizon för alla som njuter av smink, hudvård, osv. Oombedda uppläxningar om att detta är ofeministiskt eller ytligt raderas.
 • Jag ÄLSKAR läsarfrågor! Jag läser alla, alltid, och jag svarar i mån av tid. Om jag tycker att frågan är relevant för resten av läsarkretsen kan det hända att jag gör ett eget inlägg om den. Säg till mig om du föredrar ett privat svar!

— — —

Det är jätteviktigt för mig att den här bloggen utmärker sig som just en frizon. Jag har inga som helst problem med att rensa ut idioter ur mitt digitala liv – om jag inte pallar läsa en bekants dumma politiska åsikter på Facebook så unfriendar jag. Jag behöver inte den sortens negativitet i min vardag. Detsamma gäller den här bloggen. Jag vill inte att bloggen blir för stor, så att jag får läsare som inte skriver under på dessa värderingar som jag antagit tillsammans med er. Därför tänker jag att det är bra att det där frizonsmanifestet står där, i högerspalten, så att så många som möjligt fattar vad vi här på Whinar sysslar med.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

15 Kommentarer

 1. Fina, underbara du!

 2. <3 Bra sagt/skrivit!

 3. Du är fan awesome!

 4. Har precis hittat hit, tack vare Katta Kvack/Bjooti, och how I love it! Enda problemet är att det är föröööödande för min plånbok att läsa beautybloggar…

 5. Asså så himla bra manifest! Klok som en uggla, det är du!
  Och varsågod, vi hoppades att du skulle gilla <3

 6. Åh, hade en sådan upplevelse ganska nyligen, där en till mig nära (kvinnlig) vän kritiserade en för mig okänd kvinnas moderskap och aborter. Försöker själv, så gott det går, välja systerskapet och blev därför rätt paff i situationen – för min vän ville ju självklart också ”argumentera” för sin sak (så knäpp grej för övrigt?). Lyckades i alla fall klämma ur mig att ja, jo, men ingen av oss vet ju faktiskt något om denna okända kvinnas inre liv, så vi har ju faktiskt ingen aning om någonting och oavsett vilket så är det ju HENNES ENSAK. Vet inte om det förändrar något för min väns del, men jag tänker att varje gång en övar sig i att stå upp för kvinnor, vilka de än må vara, och fastän det är obekvämt för en själv, så gör man saken mikrolite bättre. (Men ibland är det fan svårt. Därför är sådan här pepp bra.)

 7. Hurra va bra du är!!

 8. <3 ❗ Du är så grym jue! Heja systerskapet!

 9. åh du e bäst!!! <3

 10. Oh hjälp vad glad jag blir av att läsa detta. Precis mina tankar. Jag älskar verkligen smink och kläder och drömmer om att ha en blog som inspirerar andra att våga ta ut svängarna och att vara vackra för sin egen skull.
  Jag älskar mig själv, vilket jag aldrig trott jag skulle säga för ett halvår sen, och jag sminkar mig för mig själv. Jag är inte skyldig någon att vara vacker på deras villkor, jag är vacker på mina egna. Och jag tänker varken skämmas för min växande läppstiftssamling eller för mina selfies./Ida

 11. TACK ALLIHOPA! <3 <3 <3

 12. Pingback: Fredagskärlek: vecka 49 – Bjooti

 13. Pingback: Måndagspepp #17 - Influencers of Sweden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.