And now for something completely different…

Guuud ni kommer tro att jag har tappat det helt… men here goes:

Här kommer ett inlägg som inte har ett dyft med skönhet att göra. Eller jo, lite kanske, man kan säga att det har att göra med livets skönhet. Ni vet det här med att vår hemplanet sakta håller på att kvävas ihjäl medan de med verkligt inflytande, storföretag (t.ex. Volkswagen) och politiker (t.ex. den s.k. ”rödgröna” regeringen), totalt misslyckas med att leda förändringen? Det känns ju fett ruttet, eller hur?

Eftersom att jag är socialist avskyr jag tanken på att mänsklighetens stora frågor ska lösas med marknadens hjälp genom att enskilda förväntas konsumera ”rätt” – jag tror på statlig styrning i de sammanhangen. Jag avskyr tanken på att det tyngsta ansvaret enligt vissa ska vila på individer, i deras roll som konsumenter. Marknadskrafterna fungerar utmärkt när det kommer till typ smink, hudvård, gymmedlemsskap, cykelpumpar, stavmixers, restauranger, osv (men även där har de sina brister, men det är en helt annan diskussion) – men klimat, fattigdomsbekämpning, vård och omsorg, rättskipning och kriminalvård, utbildning… ja, allt det där ska marknaden bara hålla sina smutsiga tassar borta ifrån.

Det lilla du kan göra

Med det sagt vill jag ändå tipsa om en grej, för det finns saker som man kan göra själv som faktiskt gör fett stor skillnad, iallafall i det lilla. Det lilla, som vi enskilda har makten över. Jag och Eric bor i Hökarängen, där vår hyresvärd Stockholmshem haft ett hållbarhets- och utvecklingsprojekt som heter Hållbara Hökarängen. I fjol utlyste de en energispartävling som gick ut på att hushållen skulle tävla mot varandra i att sänka sin energiförbrukning jämfört med förra året. Självklart anmälde jag oss, haha, jag älskar ju allt med statistik och flöden osv. I samband med den här tävlingen loggade jag in på Fortums hemsida för att hålla koll på vår förbrukning… och jävlar. Vilken skillnad.

Fortum

Vi snackar alltså en sänkning med 30% – nästan en tredjedel!!! Vad är det för djärva livsförändrande och asjobbiga, tidskrävande grejer vi har gjort då? Nej, inte särskilt mycket alls:

Fem pissenkla grejer

  1. På vårvintern 2014 bytte hyresvärden ut vår ugn, kyl och frys till modernare och mer energieffektiva diton – det gav en så stor omedelbar sänkning i förbrukningen att det syns som ett jävla stup i grafen.
  2. Vi har installerat en fjärrströmbrytare (200 spänn på Clas Ohlson, toklätt att installera) som vi kopplat in alla apparater som står på stand-by i (TV:n, mobilladdare, osv), och när vi lämnar hemmet så stänger vi bara av alla de apparaterna med ett klick på fjärrkontrollen som är monterad vid ytterdörren! Så jävla nice! VARFÖR ska saker stå och förbruka el när de inte används?
  3. Vi släcker lamporna i rum vi inte vistas i, vi har skruvat ner värmen litegrann, vi vädrar inte med balkongdörren på vid gavel om elementet är påslaget, vi låter inte kylskåpsdörren stå öppen, och sånt där allmänt förnuftigt.
  4. Vi har bytt ut nästan alla lampor till LED-lampor.
  5. Vi bad hyresvärden komma och täta till fönster och dörrar där vi kände att det drog kallt.

fortum

Jag blev chockad över hur lätt det var och hur snabbt det gick. Om vi kan göra detta med såhär grymma resultat, så kan ni också det! Visst att LED-lampor är dyrare (de kostar 100-150 kr ungefär) än vanliga glödlampor, men jag föredrar dem alla gånger: de håller femton gånger längre än glödlampor och har en 80% lägre energiförbrukning. Denna besparing syns ju på er elräkning sen! Och pengarna ni sparar på att byta ut till LED-lampa kan ni lägga på att köpa en till LED-lampa! Osv etc! *gotta catch ’em all*

(Det kan dessutom sägas att om vi har råd att köpa läppstift har vi råd att köpa LED-lampor!)

Sen är det klart att inte alla har privilegiet att ha en hyresvärd som byter ut gamla vitvaror och kommer och tätar till lister bara sådär, och jag tänker på alla som bor i andra hand och inte alls har den möjligheten, eller de som bor i bostadsrätt men inte har råd att dra till Elgiganten och ba shoppa loss på vitvaruavdelningen. I see u. Men om ni har möjlighet: välj vitvaror och hemelektronik med energiklass A+++ när ni ska byta ut. För gamla vitvaror drar så snuskigt mycket el. Och otäta dörrar och fönster gör ingen glad.

Och ni som bor i hyresrätt – prova snacka med värden! Det ligger i allas intresse att sänka förbrukningen.

Vad vill jag ens säga med detta? Jag vill inte ge intrycket av att jag tror att allt blir bra om man gör såhär. Men det är nånting positivt, det är enkelt, det går fort, och man sparar pengar. Om du inte tycker att elräkningen är ett problem så do it 4 the kids!

DSC00509

Några goa länkar

PS. Vi kom tvåa i energispartävlingen! 😀

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

4 Kommentarer

  1. Haha! Kan aldrig läsa ”Hökarängen” utan ett ”Bästa svängen!” tillagt. 😀

  2. Mvg på detta inlägg! Kan dock inte med Hållbara Hökarängen-projektet pga all bortrensning av diverse så kallade fula inslag i centrum etc, även om det självklart är bra med miljösatsningen. Blir fett ilsken av hur Stockholm Stad använder sig av gölli 50-talsestetik och kultur för att kamoflera hur man samtidigt kör bort folk genom uppsagda kontrakt och höjda hyror………..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.