Tack för luften! – Om detta med slack fill

Åh, så passande. Idag när regeringen beslutat att sälja Vattenfalls förjävliga brunkolsverksamhet istället för att avveckla den (som t.ex. MP så högljutt gått till val på) så ska jag också rasa lite på idioter som väljer pengar före ansvar:

Häromsistens fick jag ett pressutskick av produkter från Indeed Labs, ett märke jag varit nyfiken på länge. Men detta inlägg handlar inte om produkternas kvalitet i sig, utan förpackningarna. Ni har säkert noterat att vissa produkter tar slut oväntat fort, eller att ytterförpackningen som står i butikshyllan är sjukt mycket större än produkten som ligger i. Detta kallas för slack fill, alltså att tillverkaren använder förpackningsdesign för att ge intrycket av en mer generös mängd produkt än vad som i själva verket är.

Vi tar Indeed Labs som exempel – även om de är långt ifrån ensamma om detta – här ser vi ytterförpackningarna såsom de skulle se ut i butik:

DSC_0046Snyggt, inga konstigheter hittills. Förpackningarna ser till och med lite kompakta ut i sin utformning. Men när jag tog ut produkterna och jämförde dem med sina kartonger:

DSC_0047INTE OKEJ. Det här är överhuvudtaget inte okej. Som ni ser tog jag bort förpackningen längst upp till vänster som innehöll Hydraluron Moisture Jelly, för den förpackningen var ändå någorlunda acceptabel. Men det var också den enda. Värst i sällskapet är ögonfransserumet Peptalash. Kolla bara på denna jävla idioti:

DSC_0048

Asså are u freakin kidding me??? Kolla på all den där luften! Den här förpackningen är minst tre gånger så stor som den behöver vara. De skulle kunna använda denna förpackningsstorlek till att sälja tre-pack av ögonfransserumet! De är så medvetna i sin girighet också, eftersom att det inuti ytterförpackningen finns ytterligare en liten kartongkonstruktion med företagets logotyp tryckt på.

Men Indeed Labs är långt ifrån ensamma, som sagt (de var bara ovanligt fräcka). Jag har nyligen också noterat att REN, tillsammans med otaliga andra som sagt, sysslar med detta. Fina, rena REN, som marknadsförs med anspråksfulla glittrande ord om miljövänlighet, milda ingredienser, motstånd mot djurtester, om förpackningar av kartong som certifierats av Forest Stewardship Council för ansvarsfull resursanvändning, osv etc… Asså here’s a thought: kan man inte använda bara just den mängden av FSC-märkt pappersmassa som man behöver – så att det räcker till fler? *vaggar apatiskt fram och tillbaka, sjuk och nedbruten av kapitalismens omättliga diktatur som obönhörligen leder oss till mänsklighetens och planetens slutliga fördärv*

wpid-1442909662178.jpg wpid-1442909596394.jpg

And this is just the half of it! I det här inlägget tar jag bara upp slack fill i ytterförpackningen. Det finns ett helt annat universum av slack fill i innerförpackningen, som vi ju inte alltid kan se. Ett exempel är ju hur snopet det är med en puderprodukt, vare sig det är puder, rouge, ögonskugga, bronzer, eller whatever, där man liksom hinner ”hit the pan” efter nån veckas användning. Kolla länkarna nedan för att se mer om just det, bl.a. finns en röntgenbild på en Old Spice-deodorant som visar att mer än hälften av deodoranten var… tja, ingenting.

Tänk på all luft som fraktas fram och tillbaka över världen, alla mängder råmaterial som går åt helt i onödan för att konsumenten ska förledas att tro att de får mycket för pengarna. Det är ett sånt jävla groteskt och beräknande slöseri av resurser att jag totalt tappar respekten för företagen som jobbar såhär. Nu gör ju t.ex. REN mycket annat positivt i sin verksamhet och jag ska väl inte totalt tappa huvudet av ilska, men faaaan, skärp er!

Wall Street Journal har publicerat en bra artikel om hur slack fill-monstret besudlar även andra branscher, läs: How Do Companies Quietly Raise Prices? They Do This (men du kan bara klicka på länken en gång, nästa gång möter du en betalvägg, så läs artikeln direkt!). British Beauty Blogger har också skrivit om slack fill, här: Slack Fill: What You Need To Know. Hos Ecoble finns också några riktigt perversa exempel på hur vissa företag överdriver med emballage vid frakt: 10 Ridiculous Wastes of Packaging Materials and How to Stop It.

Detta inlägg innehåller pressprover. Det betyder att jag inte betalat för den med egna pengar, men åsikterna är helt och fullt mina egna och påverkas inte av tredje part.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

9 Kommentarer

 1. Åh, vad arg jag blir av sånt här! Jag fick en tub med läppbalsam i en Glossybox för ett par månader sedan, och reagerade på att den till 90% (på riktigt!) verkade bestå av luft. Mailade därför kundservice och frågade om detta, då jag trodde att det var något fel på produkten. Fick då nedan till svar, vilket känns som ren bullshit för jag har massor av liknande tuber där det tydligen inte är något problem att fylla tuben i princip helt.

  ”För att trycket ska bli rätt i tuben så fylls inte hela förpackningen, om tuben skulle fyllas helt skulle produkten rinna ut när du skruvar av korken på grund av trycket. Det är mycket möjligt att tuben har en volym av 10 ml men att självaste produkten ligger på lite mindre. Du får gärna väga produkten, den ska väga ca 12g!

  Tuben är också fylld med luft för att ”fylla ut” tuben och det verkar som att din tub förlorat detta lufttryck vilket gör att den blir plattare och verkar innehålla mindre än normalt. Vi har varit i kontakt med leverantören som säger att lufttrycket kan ha minskat i leveransen då de utsatt för växlande temperaturskillnader. De är tydliga med att detta inte förändrar kvalitén på produkten och den innehåller lika mycket som innan.”

 2. Åh tänkte först att du skulle hylla Hydraluron-krämen pga lufttät (hygienisk) förpackning men där gick jag bet :>_<: Totally agree dock! Har en Dr. Brandt Glow-kräm hemma vars innerförpackning e ett complete joke, så orimligt mycket plast och mojs för så lite kräm

 3. Men alltså detta är ju olagligt i Sverige?? Enligt MFL får ju inte förpackningar vara missledande när det gäller ex. produktstorlek/-volym?

 4. Det absolut sämsta med Indeed Labs är ju just detta – förpackningarna. Blir tokig! Själva produkterna är ju awesome. Likaså på REN. Älskar deras Clear Calm Clay Cleanser, men där är själva plasthylsan som produkten ligger i mitt stora hatobjekt. När pumpen slutar ta upp produkt (med det finns kanske 10% produkt kvar) så går det inte att ha sönder plastmojset utan motorsåg för att komma åt det sista. Så dels för stora förpackningar, samt att en måste slänga produkt pga inbrottssäkert förpackning. När min nästa tar slut så ska jag ta till skruvmejsel och hammare och försöka ta mig in och komma åt det sista.

 5. Med en man som är doktor i lagerstyrning och som har kollegor som skriver långa avhandlingar i förpackningslogistik (och där ”hållbarhet” varit inne-ordet i typ 10 år) kan jag inte låta bli att först och främst tänka på det slöseri det måste vara med tid för alla dessa stackars akademiker – när företagen ändå gör som de känner för….
  (och ja – slöseri med tid i mitt förhållande, som alltså är gift med en av stackarna 😉 )

  Bra att du lyfter sånt här!

 6. Hej! Blir de någon recension på dem övriga hm produkterna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.