Riktigt grov sminknostalgi med Rimmel och Anna Sui

Häromdan läste jag ett inlägg hos Temptalia där hon frågade sina läsare om deras allra första smink. Det är jättekul att läsa kommentarerna, vissa är så pass unga att de börjat sminka sig för bara några år sedan och därför är nostalgiska över produkter jag betraktar som hyfsat nya (typ Dior Airflash Foundation – man ba eh, den har typ inte ens hunnit komma till Sverige ännu och du är redan nostalgisk??? Gurl…), medan andra skriver om turkosa ögonskuggor med frostig finish, som de köpte våren 1972. Så göttig läsning!

Jag kom såklart att tänka på mitt egna första smink som jag köpte. Jag minns inte med exakthet om detta var det första, men detta är iallafall det tidigaste jag minns: Rimmel Lasting Finish Lipstick i färgen Rich Raisin. Jag köpte den på apotekskedjan Rossmann i Berlin, hösten 2005, och då gick jag i trean på gymnasiet. Det var min första utlandsresa utan familjen och det är tio år sen. Vid samma tillfälle köpte jag också ett rouge från samma märke, som hade den mest idiotiska förpackningen, locket var ett lite sprattlig plastbit som inte satt fast utan bara skulle lyftas av. MUY PRACTICO. Det heter bara Rimmel Blush i färgen Apricot, men vad jag minns så var det jättefint. Av förklarliga skäl (hallå semiantikt smink typ innan sminkinternet ens fanns!) finns inga bra bilder, men jag krafsade fram några pixliga fornlämningar:

rich raisin

Sen minns jag mitt första sminkköp på internet. Det måste varit året efter Berlin, kring 2006, och jag hade precis upptäckt Strawberrynet. Jag klickade hem ett fantastiskt kit från Anna Sui som bestod av ett rött läppstift och ett rött nagellack i en så himla fin plåtburk. Jag har fortfarande kvar alltihopa och använder det än idag! Läppstiftet är oerhört pigmenterat och nagellacket är fortfarande helt perfekt att måla med, ingenting i kvalitet och konsistens har förändrats. Det doftar ros. Måste sniffa på det nu bara för att, brb!

Ååååh, teh memoreez! Jag är så glad att jag unnade mig såna grejer när jag var yngre, och att jag faktiskt sparat det, tycker ändå att det är rätt otippat för att vara mig.

DSC_0072

Anna Sui Lipstick 404 och Nail Colour 400

Sen har jag också hittat bilder på mig själv där jag tror att jag har dessa läppstift på mig! Till vänster Rimmel i Berlin hösten 2005 som sagt, och till höger lite borthånglade rester av Anna Sui typ ett år senare i ett mörkt hörn av klubben Vänner & Bekanta som höll till på Strand i min ungdoms dagar.

kocky

Lookin hella cute there, girlfriend!

Nu måste ju ni berätta om ert första smink! Berätta! Berätta allt!

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

13 Kommentarer

 1. Hihi, blir typ fnissig av det här ämnet pga mys. Min mamma köpte mitt första smink när jag gick i fyran-femman. Det var från H&M, en ögonskuggspalett med fyra skuggor varav den ena, en ljus vitsilverfärgad med subtilt glitter, var den jag använde mest. De mörkare vågade/fattade jag inte hur jag skulle använda, haha. Sen fick jag smink i present av en klasskompis (en skitjobbig kille faktiskt) också samma år när jag hade fest, en tub med kopparfärgad glittergelé att smeta på snett nedanför ögonen som var lite av en trend där och då runt milleniumskiftet. Minns fortfarande lukten av den där gelén… Samma lukt som den sexiga produkten glidslem har som finns på sjukhus, hehe.

 2. Öööööh, typ en beige Wet’n’Wild-skugga? Minns en knallblå ögonskugga från typ Claudia också, och att jag överanvände en filteyeliner men minns inte märket på den … Mvh den som är för ung för att ens kunna vara nostalgisk, hehe.

 3. AWKAY, novelldags!
  jag har fem mostrar, och en av dem bor i schweiz. hon hade en gång i tiden en liten boutique i zürich och hon älskade, och älskar fortfarande, att skämma bort mig. så när vi var i serbien samtidigt om somrarna brukade hon ösa gotte över mig. minns en gång när hon sydde in en av sina bikinis så den skulle passa lilla femåriga anisa. älskade den! har kvar den än idag, men har liksom sprättat den vuxenstor igen.
  men när det kommer till beauty så fick jag smink från henne redan när jag var tre år gammal. HAHA! minns ett lila skimrande nagellack från Dior, som jag fortfarande har kvar och använder, och ett rött läppstift. det röda läppstiftet hade en silvrig hylsa och man fick upp läppstiftet genom att dra upp som en liten spak på utsidan av hylsan, ungefär som på vissa kulspetspennor. läppstiftet låg i en svart liten sammetspouch. blev såklart kär i smink där och då.
  fick under barndomen massa smink från henne, och så brukade jag låna mamas smink. älskade att låna mamas kajal från Lancôme, och en sån köpte jag när jag tillät mig köpa dyrt smink som vuxen.
  men det första jag köpte själv, för mina månadspeng, var den grön/rosa mascaran från maybelline när jag var tretton. den var så jävla dålig, haha.
  hej och hå, det var min lilla historia! puss <3

 4. Åh vilken strålande idé! Min allra första sminkprodukt var ett läppstift som jag fick på en resa till Hawaii när jag var kanske.. 4? Haha, hur bisarrt? Dock bör tilläggas att läppstiftet var hälften rosa (tänk typ 80-talshysteriskt), hälften grönt men det reagerade liksom med huden på något vänster och blev ändå rosa när det målades på! Tror att jag fick det för *magin* , inte för att det var tänkt att jag skulle bära det på dagis liksom, haha.

  Sedan minns jag ett läppglans från Rimmel på 90-talet som hette Vinyl, dock får jag inte upp bilder på det när jag googlar, bara någon ny design, men det var mörkt lila och det segaste läppglanset man kan tänka sig, som klister ungefär, med ett rejält ”plopp”-ljud när man drog upp applikatorn ur hylsan. Luktade starkt gjorde det också, myser bara jag tänker på det.

  Min samling växte markant när jag vann en sminktävling på Lunarstorm, av alla ställen, under tidigt 2000-tal. Var med i någon Maybelline-grupp och svarade på frågan om hur en partysminkning skulle vara med att man skulle köra på mycket rouge och försöka se ”fuktig” ut. Tycker att det är lite fint (eller obehagligt?) att jag redan då verkade ha koll på highlighter utan att ens veta att det fanns, haha. Fick i alla fall hem en liten fin necessär med Volum’ Express Mascara, något rosaskimrigt nagellack och ett Wet Shine Diamonds-läppglans i samma kulör. Nostalgi!

  Kommer för övrigt ihåg att jag brukade använda ett annat rosa läppstift jag hade, också från Maybelline, som rouge för jag hade sett Britney Spears göra det i något tv-inslag och hon var ju husguden.

  Slut på novellen!

 5. Mitt allra första smink fick jag när jag hade sålt jultidningar som 11-åring, haha. Valde det som en premium och fick en hel sminkväska (en plastig, bubblig och silvrig sak) med det sämsta smink man kan föreställa sig. Det första smink som jag köpte själv var en ljusrosa ögonskugga. Köpte den på Lindex som var den enda affären som sålde smink där jag bodde. Tror att de var av märket Pierre rene och man skulle egentligen sätta fast ögonskuggan i en palett med flera olika skuggor. Minns att jag stod och suktade efter Isadoras eyeshadow quartet (den rosa såklart) men hade inte råd. En sak som jag har kvar av nostalgiska skäl är ett (en?) grönglittrig lipsmacker <3 den luktar exakt som den gjorde när jag fick den för typ 15 år sedan.

 6. Åh, mitt första smink var ett rouge som jag fick ärva av min mamma ca 87. Jag var tre år och tappade det i badrumsgolvet så att det sprack. Heartbreak! Några år senare fick jag en sminklåda från mina äldre kusiner i julklapp. I efterhand förstår jag ju hur dålig kvalle det var på sminket, men det var iaf ”riktigt” smink, inte typ enBarbiepalett. Lådan hade små läppstift som hakade i varandra till typ en penna. Det fanns också ett hotpink rouge som jag använde som ögonskugga under mina pandaår.

 7. Blir helt nostalgisk när jag tänker på en palett med ögonskugga från Isadora som jag köpte i typ sexan eller sjuan. Pastelliga färger med lite skimmer i :hearteyes: Minns inte exakt vilka färger det var men tror det var rosa, gul, lila (kanske blå) och grön! Använde den rosa varje dag, gärna på hela ögonlocket upp till ögonbrynet :))))

 8. Åh det där rouget var också mitt första! Kommer inte ihåg vilken färg dock men det var samma år som du köpte ditt!

  I övrigt: har du någon aning ifall dessa parfymer finns i Sverige? Förpackningen dödade mig med sin skönhet och vill så himla gärna sniffa lite på dem. http://www.wallpaper.com/lifestyle/flower-focus-rgime-des-fleurs-fascination-with-the-past/9195#122251

 9. svart kajalpenna från h&m.. *EMO*

 10. det första egna jag köpte (efter att ha smyganvändt mitt mamas) var MAC’s läppstift Rebel och en av deras vinröda läppennor för ca 7 år sen. Älskade det där läppstiftet men under en utekväll lånade jag ut det till bästisen som antagligen har kvar det. Ååååh, vad sugen jag blev på att köpa en ny rebel!

 11. hehe gillar bilden med borthånglat rött läppstift på indieklubb, nostalgiskt! 🙂

  minns inte säkert vilket som var min allra första sminkprodukt, men ett lila läppglans på burk från isadora tror jag, när jag var typ 12.

  för övrigt, vad är det för häxkonst som ligger bakom det där anna sui-nagellacket som inte har torkat ihop på nio år?!

 12. dorismatilda

  Åh! Jag tror ta mig tusan att mitt första inköp av läppstift också var Rimmel Lasting Finish Lipstick i någon liknande mörkröd färg men det hette typ danger fast något annat som skulle låta lite tuft och farligt. Heh. Och om jag inte minns fel köpte jag det på Boots när jag var och hälsade på min faster i Bristol 2005. Tror jag, eller så har jag hittat på det för att det verkar rimligt så här i efterhand.

  Men mitt första sminkinköp var nog en blå hårmascara 1999 eller 2000, hihi. Min första ögonskuggspalett var mammas gamla väldigt skimriga (men fortfarande rätt bra) palett från 80-talet som hon plockade fram åt mig när hon kommit på mig med att göra lila ”ögonskugga” av en söndersmulad färgpenna. Kritvit, svart, guldgul, kornblå, ljuslila, rosa, mintgrön. Sen fick jag bara världens konstigaste flashback när jag läste om den där glittergelén! Vad var det? Hade jag på mig det eller var det bara kompisar till mig?

 13. Kul att läsa om dina och andras minnen!
  Några minnen väcks även hos mig: Yves Rocher hade små miniläppstift som man satte bakom varandra, som en sån där blyertspenna med flera stift. Tror det är samma som Amanda skriver om ovan. Glittergele hade jag någon gång. Blev som torkat snigelslem på huden. Och en silverögonskugga från Isadora som användes flitigt kring millenieskiftet. Hårmascaran i färgen koppar trodde jag att jag använde diskret, men på bilder har jag sett kladdet i håret och färgen som skär sig totalt mot min. Minns fortfarande lukten..
  Min förta parfym var från Oilily, sedan tjatade jag till mig Tommy Girl. :hearteyes:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.