Fredagsfilm: Kat von D filosoferar om veganism, djurvänligt smink, hyckleri och ideologins nyanser

Jag avgudar Kat von D, det gör jag verkligen. Hon känns som en glimrande pärla av oförstörd coolhet i den plastigaste av världar, genuint kvinnotillvänd och systerlig, vältalig och allvarlig. Hon tar allting på allvar. När nyheten om att lejonet Cecil dödats av en amerikansk tandläkare briserade skrev Kat von D på sin Instagram om hyckleriet i att vissa personer ojar sig över att ett namngivet lejon dödats i jakt samtidigt som de själva äter kött. Hon fick i sin tur massvis med respons som bygger på att hon själv bär läder, har husdjur, samlar på antika läderinbundna böcker, och att hennes kosmetiklinje Kat von D Makeup inte alltid varit vegansk.

Hon svarar på kritiken i en 30-minutersvideo inspelad på hennes laptop. Dels lär en känna henne på ett nytt sätt – jag har typ alltid känt på mig att hon är en klok person – hon har en klok aura på nåt vis – men ändå så fint att få höra hennes tankar på det här sättet. Sen är klippet också lärorikt för en får insikt i hur det faktiskt fungerar i kosmetiktillverkning. Samtidigt som det är ytterligare ett uttryck för hur personer, idéer och rörelser som är en del av lösningen förväntas vara perfekta från start och aldrig får ”fela”. Som att det inte finns en learning curve, som att människor inte lär sig och utvecklas hela tiden och får andra prioriteringar. Den där gruppen människor som hackar på ”sina egna” höjer trösklarna och de finns i alla rörelser som gör anspråk på att representera sociala och kulturella förändringar. Feminister, miljöengagerade och djurrättskämpar, HBTQ-aktivister, antirasister, socialister och andra inom vänstern… Jag blir trött och ledsen av den här puritanismen. Det finns en viktig poäng i att hålla nivån hög i samtalet, men det finns skiftningar i debatten som bara är för mycket.

Aja. Titta på detta, hon är för rar. Jag håller inte med om allt, men klippet är så sevärt. Fina, fina Kat.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

9 Kommentarer

 1. Det är trist med polariseringen som alltid dyker upp, antingen är du PERFEKT vegan/gör allt rätt/trampar aldrig på en myra eller så vältrar du dig i kött och skjuter vapen på oskyldiga djur. Man kan väl också göra litegrann? Äta vegetariskt, källsortera, hjälpa djur, äta kött, köpa både ekologiska och ickeekologiska varor och kläder. Och fortfarande få uttala sig. Tycker jag iallafall. Men jag blandar ju vegetariskt och ekologiskt med ickevegetariskt och ickeekologiskt. Så jag kanske bara borde vara tyst? (passiv-agressivt mot hela hetsen mot att vara perfekt)

  • LOL eller hur… räcker med att alla känner sig otillräckliga på exakt alla andra sätt också. Försöker bara hålla jämna steg med livet och prestera och finnas till för nära och kära och tjäna ihop pengar till uppehälle och fixa skolan och ta hand om sig själv mitt i allt det där. Orkar fan inte vara perfekt på exakt alla sätt. Är det moraliskt förkastligt, okej fine, so be it.

 2. Åh jag satt och tittade på just det klippet igår, vad jag gillar kat! Orkar inte heller att folk ska vara så skitnödiga! Det är ju grymt att folk försöker leva bättre! Fattar inte vad det är med att vara vegan som gör folk så arga, säkert jobbigt att för att många vet att vi inte borde äta djur, men gör det ändå. Sedan är det trist att så många vegos är så elitistiska, rätt skitnödigt det mer

  • Ja, folk borde bara chilla ett par jävla hekto, på båda sidor. Generellt känner jag att det är ett större problem att människor i allmänhet verkar provoceras något oerhört av personer som utesluter animalier ur sin kost av moraliska skäl – än att dessa vegos är elitistiska, snobbiga och skuldbeläggande. Jag tror, precis som du, att det handlar om att folk känner sig träffade av kritiken (som Kat inte har riktat till någon enskild person, utan mer ett generellt resonemang som florerat på www) och innerst inne VET att de inte har några vettiga argument för sin sak. Indignation is a helluva drug!

 3. Hon verkar väldigt sympatisk. blir sugen på att köpa hennes smink pga det.

  Skild fråga: läser du Lab Muffin?

  • Eller hur! En sån där person vill en ju stötta liksom. Plus att sminket verkar bra, LOL! Läser Lab Muffin från och till! Hon är skitkul och så himla kunnig!

 4. Jag är nyfiken på var era åsikter går isär? Tycker mycket om det här klippet förresten! Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om Kat men har verkligen fått upp ögonen för henne nu. xo

  • Asså det mesta håller jag ju med om, men jag delar t.ex. inte hennes bild av taxidermi, d.v.s. uppstoppade djur. Jag tycker inte att det känns som en ”celebration of nature” att dekorera hemmet med döda djur. Samtidigt fattar jag att det är en stor skillnad på jakttroféer och djur som dött av naturliga orsaker, hittats, och sen monterats i efterhand.

   Även det där argumentet om att ”Jag använder ju inget nytt”, det har jag aldrig förstått riktigt. En visar ju ändå upp materialet som något bärbart och normaliserar förekomsten av det. MEN – hon funderar en del kring det slösaktiga i att bara kassera allt animaliskt som en äger, det håller jag ju t.ex. med om. Isåfall är det ju alla gånger mycket smartare att faktiskt använda läderplagg och accessoarer tills de går sönder, eller ge bort/sälja. Det finns ingen moralisk poäng att hämta i att kasta bort varor som djur har offrat livet för, tycker jag iallafall. Det känns klokare att, precis som Kat gör, fasa ut animalier ur sitt liv i naturlig takt. Köpt är köpt liksom, och om en kan lägga om sin framtida konsumtion till att bli mer hållbar ur ett djurrätts- och miljöperspektiv så är mycket vunnet. Även om det slutgiltiga ansvaret vilar hos staten och lagstiftaren, såklart.

   OBS att jag själv inte är vegan och bär läder (har både läderskor och -väska), så jag är inte mycket ”bättre” själv. Jag funderar bara kring robustheten i olika argument. 🙂 *ler jurist*

 5. Annahitaaaaaaaaa

  Jag är lite ny i hela den här hudvårdsgrejen när det kommer till toner, masker osv. Har haft rengöring och typ niveakräm… Men nu har jag läst på hos dig och lite andra bloggar (främst dig 😉 ) och har fått en go lön. Jag känner att jag bara vill börja om och köra hela racet MEN, jag är så förvirrad. Kopplar inte i vilken ordning allt ska vara i och hur allt ska gå till. Skulle inte du kunna göra en liten enkel 1. Rengöring 2. osvosvosv ? Och kanske lägga till dina favoritprodukter på de olika punkterna? It would be amazing!!

  (obs har kombinationshy med de där rejäla finnarna ibland)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.