LÄSARFRÅGA: Garanterat ofräscha parfymer

**Inlägget innehåller annonslänkar**

Hej Annahita!

Vet ej om du är ett fan av detta med typiska läsarfrågor men har en fråga där jag tror att du sitter på svaret så jag chansar! Känn dig självklart fri att låta bli att svara om det inte känns kul.

I alla fall:

Jag har i flera års tid varit sugen på att hitta ”min doft” men är helt vilsen vad gäller parfymer så jag vet liksom inte riktigt hur jag ska börja. Vad jag har kunnat urskilja i kontakt med andra människors parfymer är jag föredrar söta dofter, dock känns det viktigt att lukten inte är för ”lätt” utan har någon sorts komplexitet. Jag tror att jag ,på parfymspråk, drar åt det orientaliska hållet snarare än det blommiga.

Mitt främsta kriterium är att parfymen inte får upplevas som fräsch, det är helt enkelt inte jag. Känslan jag söker är snarare något varmt, tungt och kryddigt som drar åt det söta hållet och för tankarna till varm hud och sex. Jag tänker mig en doft som skulle uppskattas av en excentrisk kvinna som levt ett äventyrligt liv och numera bor ensam i ett stort rörigt hus där gamla älskare då och då kommer på besök. Hon samlar på vackra hattar, har minst en katt, gillar att smutta likör mitt på dagen, har ett hest och ogenerat skratt och väljer skor efter sinnesstämning snarare än efter väder. Typ så.

Dofter som jag instinktivt gillar är t.ex.:

Kaffe
Bergamott
Vanilj
Heliotrope
Ambra
Sandelträ
Tonka
Kardemumma
Peppar
Tobak
Mysk
”Sol”

Blommiga dofter som jag tycker kan funka i rätt sammanhang är t.ex. jasmin och kaprifol. Dofter som jag skäms lite över att jag tycker om som inte känns typiskt parfymiga är t.ex. kokos och banan.

Du som verkar ha en näsa utöver det vanliga kanske utifrån detta kan tala om vad jag är för doftperson och vilken parfym som är min? Tilläggas bör kanske att jag gärna vill kunna prova innan köp (bor i sthlm) samt att jag är student och därmed tyvärr har en begränsad budget. Hittar jag något som golvar mig helt kan jag dock tänka mig att tömma sparkontot.

Tack för välbehövlig inspiration och en blogg i världsklass!

Maja

Bästa Maja! Ditt mail damp ner i inkorgen i mitten av iskalla vintern och nu svettas vi i sensommarens mobbarsol. Sorry för sent svar, men det har varit mycket – säkert för dig också! Nu när hösten är på g (fattar knappt att det var sommar ens, vad fan hände) så börjar jag själv rota efter mustigare dofter och när jag läste ditt mail så insåg jag att vi har fan EXAKT SAMMA smak när det kommer till parfym. Exakt alla noterna som du listat är såna jag själv är oerhört svag för. Även haggan med det hesa skrattet och det stora huset med katter och gamla älskare kommer gilla följande tips:

1. Angel från Thierry Mugler

Mörk choklad, kakao, patchouli, tonkaböna, vanilj. Det självklara tipset. Den är så självklar att du antagligen redan har den. Den är inte dyr med tanke på att den är ett absolut mästerverk, är lätt att få tag på och ger ett minnesvärt första intryck när du bär den. Älskar den. Den är perfekt. Har skrivit om den förr, bl.a. här. Jag vill hävda att alla vi som älskar Angel har ett speciellt band (LOL VAD). Här är Angels sida på Fragrantica. 625 kr på Grand Parfymeri.

angel-1992-jerry-hall

2. Roberto Cavalli Eau De Parfum från *trumvirvel* Roberto Cavalli

Apelsinblom, vanilj, tonkaböna, rosépeppar. Ej heller svindyr! Lättillgänglig också! Jag har Acqua-varianten av den (med massa vattendoftande noter, snark) men jag tror jag gillar originalet mer egentligen. Jag har aldrig varit en person som dras till lätta vattendofter, och det borde jag ha förstått när jag köpte min flaska i Spanien. Men i den 35-gradiga hettan kändes det faktiskt helt orimligt att köpa en tyngre doft… ja jag vet inte… Jag inser ju nu att jag borde valt den mustiga, köttiga, söta. Nåja, här finns parfymens sida på Fragrantica. 445 kr på Lyko.

Roberto_Cavalli-Roberto_Cavalli

Ingen av dessa är särskilt unik dock… framförallt inte Mugler-doften. Många har den och den är liksom ett standardverk, ett household name, så klassisk och självklar att folk känner igen den på stan. Inget fel med det, men ibland krävs en högre nivå. Jag vill därför tipsa om det absolut vackraste din gourmandnäsa kommer sniffa på, och det är en doft som nästan ingen har – iallafall inte i Sverige där den inte säljs (jag vet!!! förlåt!!! men den måste nämnas, kära fellow gourmand):

3. Intense Café från Montale

”HERREGUD VAD ÄR DETTA!!!?” tänkte jag när jag doftade på den första gången. Sån rikedom, överflöd, värme… åhhhh… Min kille köpte in sig på typ 10 ml tillsammans med en annan parfymbuff (tydligen vanligt att folk köper upp en dyrare flaska och delar på). Den doftar inte bara kaffe, utan rosor, vanilj, mysk… något annat också, typ Beyoncés andedräkt. När en räknar upp noterna såhär så verkar den ganska rättfram och simpel – det går helt enkelt inte att beskriva doften med ord, känslan framgår inte. Jag är inget fan av rosdoft men i kombination med det bittra kaffet och rund vanilj så är rosorna så perfekta. Montale verkar inte ha någon distributör i Sverige som sagt, vilket är en jävla shame, men det går att köpa samples på bl.a. Lucky Scent för småslantar. Läs om den på Fragrantica här.

montale intense cafe

Varsågod, samt förlåt.

PS. Om du skulle känna att ingen av dessa fångar ditt hjärta så är mitt sista tips: GÅ TILL NK PARFYMERI FOR HELVEDE!!! De är så bäst! Berätta om dina favoritnoter, personalen där är så oerhört kunnig och vet mycket mer än många andra, de kommer vägleda dig genom deras schyssta sortiment utan att försöka pracka på dig något du inte vill ha. Du får garanterat mer uppslag och idéer och kanske nya favoriter. Testa också att klicka runt bland noterna på Fragrantica och Lucky Scent, och om du hittar något du är nyfiken på så beställ samples ($3-5 styck) från den sistnämnda sajten. Så gör vi ganska ofta faktiskt, mkt roligare och billigare än att köpa helflaskor… hehe.

6 Kommentarer

  1. Åh, väldigt likt min parfymsmak! Här är några till tips: Ouarzazate-comme des garcons, Jaisalmer-comme des garcons, Encens et Bubblegum-Etat libre D’Orange, Putain des Palaces-Etat libre d’orange, Precious Oud-Van Cleef & Arpels och min signaturdoft Anima Dulcis från Arquiste.

  2. Ämen wow, tack! Ska genast beställa hem lite samples och även försöka klämma in en NK-runda imorgon. Tack till Agnes också för tips! Under sommaren har jag faktiskt köpt min första parfym någonsin (sjukt, jag vet!). Blev All the good things från Lush. Luktar sött och eldigt, typ vanilj och bränt socker tillsammans med varmt trä och något rökigt, typ en brasa, konstig men enligt mig underbar.

  3. hehe detta med att kunna köpa parfymsamples var ju en trevlig grej, spontanbeställade fem stycken!

  4. Alltså, tack så himla mycket för den viktiga och välformulerade frågan och för svaret ni två! Detta är ju även min parfymsmak rakt av! Vet dock aldrig var jag ska börja så har inte köpt parfym på säkert 10 år, men nu så!! ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.