LÄSARFRÅGOR: Om politik och ideologi

Johanna
Vilka strategier ska en ha när en vistas i könsstereotypa sociala sammanhang utan att helt tappa bort sig själv? Exvis när en som jag läser en kurs där de flesta i klassen antingen är tjejer med beteende, kläder och smink som killar gillar (så att säga, hehe) eller killar vars sociala skills = antingen bröla med varandra eller hålla monologer för tidigare nämnda tjejer. Tjejerna kan jag prata med, många är jättetrevliga även om vi kanske ej har supermycket gemensamt och att jag känner mig udda. Men snubbarna, alltså, de får mig att känna mig som världens minsta person. Som en liten flickig tonåring med för svag röst. Som måste anstränga mig som fan för att få utrymme, något jag inte orkar varje dag hela tiden. Okej jättelång fråga men om du känner igen dig… tankar kring hur en ska göra? Hur tänka? Hur inte känna sig som att en ”förlorar” hela tiden?

Guuud vilken bra fråga! Jag älskar mina kloka, fina läsare – att ni vill veta mina svar på såna här frågor är den finaste komplimangen jag kan få. ❤ Den här frågan är klurig och viktig, och jag tror att svaret varierar väldigt mycket från individ till individ. Jag tänker ungefär såhär: när jag befinner mig i situationer som liknar den du beskrivit försöker jag påminna mig själv om att alla personer med stereotypa beteenden har andra sidor. De kanske inte är bekväma med att visa dem, för att de är osäkra, är rädda för att dömas av ett normstarkt samhälle, eller att de kanske inte ens vet om att de innerst inne är normbrytare i något avseende.

Det låter som att du befinner dig i ett väldigt energislukande sammanhang, jag känner med dig! LOL. Mitt bästa tips är att fullkomligt skita i att förhålla dig till killarna överhuvudtaget. Lyssna inte på dem, interagera inte med dem, sök inte kontakt med dem. Det är inget krav att ge tid åt sådana som får dig att må dåligt. Såklart kan en ju bete sig som folk och typ svara på tilltal och inte kuta iväg som en vampyr i gryningen, men att kraftigt minska mängden tid du delar din tid med dem kan vara nyttigt. Den här typen av personer är vana vid att alla lyssnar på deras dumheter så det är en härlig protest i det lilla att inte ge dem det nöjet. Om du blir avbruten eller finner att dina idéer eller frågor inte tas på allvar, försök att påpeka det. Detta är bland det svåraste att göra i praktiken, och senast nu under våren läste jag själv en kurs där jag blev totalt undanskuffad i grupparbeten där jag var enda tjejen. Jag blev själv väldigt paff över min reaktion – jag kände mig så jävla liten, tillintetgjord. Jag blev jätteledsen. Här sitter jag, en vuxen kvinna, nästan 30 år gammal, i ett grupparbete med tre 20-something bratkillar, och blir helt tystad i alla samtal. Ett klassiskt exempel är ju den när en själv kommer med en idé som antingen ignoreras eller avvisas, för att en kille en stund senare kommer med exakt samma idé som resten av gruppen plockar upp direkt och berömmer. Man ba……. jag sa ju…… precis…. det där… alldeles nyss…???? Det är svårt och jobbigt att call them out, men om en försöker men är tyst tio ggr kanske en protest till slut kommer vid det elfte tillfället. Och tjejerna, ja de är inte problemet i denna dynamik. De försöker bara överleva, vare sig de vet det eller inte. De är dina vänner, vare sig de vet det eller inte. Ta hand om dem och dig själv. 👭💕👭

Anonym
– Är du drogliberal?

Jag är inte drogliberal i det avseendet att jag ”gillar droger” (HAHAHA gud förlåt för denna formulering). Jag använder det inte själv och är rätt ointresserad av det. Jag känner ibland ett starkt obehag inför det, även alkohol. Men alkohol dricker jag ju själv såatteh, jaa. Samtidigt är jag inte tillräckligt anti för att bli upprörd på andra som använder det, jag orkar inte sitta och tjafsa om vad andra vuxna människor gör eller inte gör. Each to her own. 🙂

Jag tror inte direkt på att legalisera osv, däremot önskar jag så innerligt att vi kunde få en mer human och respektfull missbrukarvård. Sprututbyten och liknande särskilda satsningar på vård för personer med olika typer av substansmissbruk VET vi gör skillnad för dödligheten, och att som typ kristdemokrater gå och oja sig för ”vilka signaler det sänder” till ungdomar är rent trams. Missbruk är en sjukdom och det går inte att mobba bort, och mig veterligen har inte drogmissbruk minskat av att folk moraliserar över andras liv heller. Jag tycker t.ex. att gratis rena sprutor borde vara helt tillgängligt och fritt för de som är i behov – det är liksom bara lägsta hygiennivå i ett respektfullt samhälle att inte hänvisa marginaliserade människor till gamla sprutor som utsätter dem för farliga smittor.

Med det sagt;

472637_10200334591299943_268487958_o

Alex
Hur hanterar en det dubbla i att vara beautyjunkie/träningsnisse och feminist. Ibland blir jag så ifrågasatt att jag bara vill skita i allt, jag känner mig korkad och lurad för att träning och läppstift är en sån stor del av mitt liv, samtidigt som jag ju eg vet att det får mig att må bra, både psykiskt och fysiskt. Jag känner då mest att min analys är grund som en assiett. Hur skaffar en sig mer och bättre analys? Särskilt när en är ute ur sin prime och en gammal hagga. 🙂

Jag är så JÄVLA trött på ”feminister” som bashar kvinnor och femmes som ägnar sig åt skönhetsvård, träning, osv. Sånt kan vi ägna oss åt innan vi fått könshår, det anstår inte vuxna feminister att förlöjliga kvinnligt kodade intressen. Jag själv höll på så själv för inte alls speciellt länge sen, men tack och lov växte jag upp. Jag vet inget dummare en kan göra som feminist än att mobba ut kvinnor för deras livsstil osv. 😂 Blir så arg att jag vill slåss när vuxna människor får andra att känna sig dumma eller dåliga, speciellt om de sympatiserar med en ideologi som har frihet och jämlikhet som slutgiltigt mål. Du säger att du känner att din analys är ”grund som en assiett” och att du behöver mer och bättre analys, samtidigt är du helt på det klara med att träning och smink får dig att _må bra_. Det är all analys du behöver, tycker jag. Det fått dig att må bra! Fy faan, blir så arg på de som får dig att må dåligt p.g.a. dina intressen – FUCK THEM! Vi behöver alla hitta sätt att överleva i patriarkatet och allt som får en att må bra ÄR BRA. Punkt slut. Ta hand om dig och skit i vad de andra säger. Om du inte hittar kompisar IRL som kan låta dig vara så är du alltid välkommen här i min no judgement zone. ❤

3 Kommentarer

  1. Hej! Jag har en fråga som liknar den sista av dem ovan. Jag växte upp i ett rätt homogent samhälle på landet där klassamhället liksom inte var nåt man någonsin tänkte särskilt mkt på även om vissa så klart hade mer eller mindre än andra. Nu när jag blivit äldre och flyttat runt lite har jag blivit mer och mer övertygad om att kapitalismen och konsumtionssamhället den medför typ är roten till allt ont (asså lol låter som en 16-årig nyfrälst ”kommunist”). Dock älskar jag verkligen hudvård och smink och vill liksom inget hellre än att köpa alla grejer jag har råd med och kommer över. Har funderat över detta lite ett tag och skulle gärna höra hur du tänker kring det? Hur kombinerar man att vilja ha medborgarlön och att samtidigt vilja fylla en byrålåda med nagellack utan att känna sig som en hycklare liksom.

  2. Alltså hur bra är inte du, din blogg och dina svar?! Du har en så vettig syn på allt ifrån sociala sammanhang till plugg (har bara uppsatsen kvar på samma program som du, tror jag hade haft något färre magsår om jag tänkt mer som du!). Ville egentligen bara säga att jag mår så bra av att läsa en blogg som din, ska typ bojkotta alla andra som ändå bara ger mig ångest.

  3. Whinar!!! Har en fråga som du kan hjälpa mig med. Jag har äntligen kommit in på Juristprogrammet efter mycket slit med högskoleprovet. Vad jag inte var inställd på var att jag skulle komma in i Örebro. Har helt ärligt hört att folk är rätt negativa inför Örebro Universitet och jag undrar om du har hört ngt liknande? Hur går snacket kring Örebros juristutbildning i t.ex. Stockholm? Jag vill så gärna börja plugga, och känner att jag inte kan va en diva o tacka nej bara för att jag inte är speciellt sugen på stan och vad jag hört om universitet. Hmm.. Luddig fråga. Annars, tack för världens bästa blogg!!!! <3 <3 <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.