Stockholmsparfymer från SG79|STHLM

DSC_0044

Go söndag y’all!

Jag brukar inte blogga på helgerna men nu känns det som att jag måste skriva något för att jag inte har uppdaterat på en vecka, sorry!

Men ja, svenska parfymer! Kul! SG79|STHLM är en parfymlinje från distributören Romella. Namnet kommer från huvudkontorets adress; Sibyllegatan 79, och pappersförpackningarna som parfymerna kommer i pryds av foton med Stockholmsmotiv. Det gör mig lite glad, älskar ju den här jävla stan så oerhört mycket, och så fort jag förstod att den här serien har en sån stark koppling till min hemstad så spetsade jag öronen. Parfymerna är också helt könlösa i sin utformning.

Jag gillar idén om unisex på riktigt – inget i förpackningsdesign eller visuell presentation känns varken maskulint eller feminint, och inte ens namnen ger någon hint. Det är helt medvetet från SG79, vilket jag som feminist och parfumista bara kan gilla. Den feministiska aspekten i detta kommer ju av att mainstreamparfymer vanligen marknadsförs med en sensuell kvinnoröst som viskar några adjektiv samtidigt som kameran panorerar över naken kvinnohud och en muskulös manshand… vad är det med parfymer som gör att de alltid belastas av sexistisk marknadsföring? Nå, SG79|STHLM hör till de välkomna undantagen. Parfumistan i mig gillar att dessa dofter inte är riktade till något av könen, det är inte herr- respektive damparfymer, utan vem som helst ska kunna använda dem. Doft är personligt och det är rent trams och marknadsföringstrolleri att sälja in olika doftnoter till olika kön.

Så tanken med denna serie är rakt igenom god, och jag älskar att de har tänkt till. Romella själva uttrycker det såhär: ”Vi ser på doft som en form av konst där det är upp till betraktaren att fritt associera till minnen och upplevelser. Vi vill inte skriva någon på näsan om vad de ska tycka och förknippa doften med”. Själva resultatet känns inte lika övertygande tyvärr, ingen av dofterna fastnar ordentligt och jag finner att jag nästan aldrig sträcker mig efter dem. Efter några år av nischparfymsniffande har jag kanske blivit lite förstörd.

 

SG79

 • N°1
  Den mest intressanta i trion, den är mjuk, varm och trösterik, utan att kännas tung och klibbig. Kardemumma, ingefära och tiaré känns tydligast genom hela doften.
  Eric säger ”Den luktar som nåt slags socker”.
 • N°2
  Fräsch men menlös, skulle lika gärna kunna vara doften av ett billigt schampo. Trevligare i början med lite komplexitet, men i sin ”drydown” doftar det bara som allrengöring typ.
  Eric: ”Selleri, cologneliknande”.
 • N°3
  Luktar lite snus? Helt obegriplig.
  Eric: ”Grus eller lite gata”.

Trots att alla tre är eau de parfum, d.v.s. med en koncentration på 8-15% parfymolja, så är ingen av de tre särskilt hållbar. N°2 är synnerligen oinspirerande i både doftkomposition och hållbarhet, den har torkat ner till eau de rengöringsmedel inom loppet av en timme. Om jag skulle rekommendera någon av dessa så är det helt klart N°1, det funkar bra som t.ex. en sommardoft för er som är rikströtta på att alla sommardofter måste vara jävla ~*~CiTrUs fResH~*~, och hållbarheten är ändå hygglig, åtminstone tre timmar tror jag. Min killes favorit är N°2, weirdo… Som sagt, doft är personligt.

Detta inlägg innehåller pressprover. Det betyder att jag inte betalat för den med egna pengar, men åsikterna är helt och fullt mina egna och påverkas inte av tredje part.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.