LÄSARFRÅGOR: Om Lady Day, vår segelbåt (<--- fattar ej att jag skriver detta!)

20150606_224616

M’lady

Frida
Berätta om er båt! Varför båt istället för hus/lägenhet/kolonilott/inget? Är det nervöst att ta lån? (om det är vad ni gjort).

Nu under våren köpte jag och min kille segelbåten Lady Day, en Albin Cumulus 29 från 1979. Albin är namnet på tillverkaren, Cumulus är båtmodellen och siffran efteråt anger skrovets längd i antal fot – vår båt är alltså 29 fot, dvs. ca 8,8 m lång (googlade mig fram till den siffran, tro inget annat!). Just denna båt är dock inte helt varvsbyggd utan det ser ut att vara lite av ett hemmabygge, haha, med lite krumma kanter, fula skarvar och amatörmässiga lösningar lite här och var. Det var tydligen vanligt på 70-talet, när alla svenska hushåll skulle ha segelbåtar, att vissa störda jävlar med väldigt mycket fritid köpte hem en byggsats och liksom monterade ihop sin egna båt. Jag kan inte FÖRSTÅ hur en vågar göra något sådant som fritidsskeppare!!! Hur vet en att allt går rätt till? Tänk om den tar in vatten? Tänk om det blir elfel och allt blir strömförande? Hjälp. Aja. Vår båt är ändå okej! Vi köpte henne av ett riktigt seglarproffs som t.o.m. publicerat böcker om båtar och segling, och han är i fortfarande involverad, så det känns tryggt att ha någon att fråga.

Eric har länge velat ha en båt så han har under ett par år sparat en hel del pengar, och introducerade idén förra sommaren. Jag tyckte först att det kändes alldeles för stort och ansvarsfyllt, men kunde samtidigt inte släppa tanken på sjön och solen och vinden och ljudet av fiskmåsar och vattnet som kluckar mot bryggor och ja, på den vägen är det… I och med att jag är student och knappt har någon inkomst utöver studiestöd så är det liksom ingen idé att jag ens försöker låna pengar, så det är Eric som står för hela den ekonomiska risken *ler gold digger*.

20150606_171441

Väjningsplikt på Lambarfjärden

Eftersom att vi inte har några andra skulder (utom CSN, obv), bor i hyresrätt och inte är intresserade av att köpa bostadsrätt så känns det inte läskigt med ett litet båtlån. Den skulden som vårt hushåll har nu är ändå långt mycket mindre än en tiondel av vad vi skulle ha om vi köpt bostadsrätt, så det underlättar med lite perspektiv liksom. Är livrädd för bostadsrättsmarknaden och kommer hålla mig så långt borta ifrån den så länge som jag bara kan. Och angående varför vi inte satsade på typ hus på landet så är det enkla svaret att vi helt enkelt inte har råd.

Nå, mer specifikt om själva ladyn då… namnet gavs hon av förra ägaren, som älskar Billie Holiday. Vi tänkte först döpa om henne till typ Queen B (haha, ja, på riktigt), men sen kändes Lady Day så himla fint och passande ändå? Plus att en typ vill hedra hennes förra ägare, han är verkligen en fin och speciell person. PLUS att det går att läsa i flera seglarforum att det betyder otur att byta namnet på en båt… och en vill ju inte förarga de mäktiga havshaggorna där nere i djupen liksom…

Elly
Är ni seglare båda två? Har typ en hemlig dröm om att segla, men har inte båt eller segelkunskaper. Är det någon som fått det via familjen eller har ni gått i segelskola? Hur lär man sig? Måste ni inte gå ngnslags sjökortsutbildning? Inte skeppare men något annat? Och grattis till båten!

Ingen av oss är seglare på särskilt hög nivå! Jag satte min fot på en segelbåt för första gången förra sommaren, när vi seglade till Gällnö med en erfaren kompis och hans kille. Eric har en del båtvana från barndomen men inte med segling. Vi är båda rätt nya liksom (jag är VÄLDIGT ny), men alla inom seglingscommunityt säger alltid samma sak: en lär sig allt eftersom.

Jag har inte gått i någon slags seglarskola, bara en liten föreläsning om väder på sjön. Eric gick en navigationskurs i våras, så han kan typ måtta upp olika rutter och mäta avstånd på ett sjökort och massa sånt där. Jag håller också på och lär mig! Men det är så jävla mycket på en gång så just nu nöjer jag mig med att ta mig an all terminologi. Rep på båtspråk är ”tamp”, höger är ”styrbord” och vänster är ”babord”, fram är ”fören” och bak är ”aktern”, GPS heter ”plotter”, en stålvajer heter ”vant”, och så alla de här knoparna… jag kan två knopar än så länge: pålstek och Annahita special (dubbelknut). Och så detta med att samma segel har fyrtio olika namn; genua, försegel, rullfock??? I dunno man… det lossnar väl! Det är också lätt att känna sig lite derpy när en svänger sig med dessa uttryck, men som med all annan specifik terminologi så har ju varje ord sitt egna syfte.

Hoppas jag inte drabbas av kvinnosjukan dock, och börjar nedvärdera min kunskap för att nån gubbe i nån hamn inte tror att jag kan… Jag kan ju säga såhär va, att det är väldigt få kvinner ute vid rodret dårå. Det har även min kille noterat, att gubbar bara antar att han vet saker för att han är man, och förklarar saker på ett sätt som en förklarar för nån som redan har hyfsad koll. Och så står han där som en fågelholk och ba o___O fattar noll. Så därför har jag börjat ställa frågorna, för då får vi ett mycket mer grundläggande svar, för seglingsgubbarna förutsätter att den här kvinnan fattar ju ingenting om båtar och motorer och verktyg… Och om det finns få kvinnor det finns ännu färre rasifierade. Isåfall är det typ grabbar från orten som bränner runt på vattenskotrar utanför Grimstabadet…

Tänk om det kunde bli en cool trend att massa brudar ba skaffar segelbåt och tar över Stockholms skärgård, a.k.a. jordens vackraste plats!

20150603_201513

2 Kommentarer

  1. Åh, kvinnor som tar över skärgården, yes please! Eftersom det är så sällsynt med båtar med enbart kvinnlig besättning finns det dock en mysig solidaritet mellan dem, tycker jag. Att man hjälper varandra och typ fixar plats om det är trångt i hamnen eller så. Systerskapet till sjöss.

    I mitt fall är det jag som kan allt om båten/segling och min snubbe som knappt kan peka på för och akter på båten. Och ändå är det alltid honom göbbar kommer fram och pratar med. Iof skönt för mig med en mansplainer-målvakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.