LÄSARFRÅGOR: Om juristprogrammet

Hej mina blomster! Som utlovat kommer här första delen av svaren från den icke-skönhetsrelaterade frågestunden. Jag fick så många roliga frågor om vitt skilda ämnen, så jag tänkte dela upp det i separata inlägg – ett om juridikstudier, ett om politik och ideologi, ett om båten och ett om allt övrigt! Eftersom att jag precis fått sommarlov (efter en triumfartad avslutning på termin 6 – tentade av 34,5 hp på en månad!!!!!!!!!!!!) och jag fortfarande har lite av pluggfeelingen kvar i mitt väsen så rivstartar jag med de juridik- och pluggrelaterade frågorna:

Alex
Hur kom du fram till att det var juridik du skulle läsa? Vad vill du jobba med efter examen? Hur står en ut? Jag skulle känna mig så våldsamt malplacerad på handels…

Hur fan väljer en vad en ska göra? Jag står just nu (eller ja inte just nu för just nu är jag höggravid med unge nr 2) men snart ska jag ta upp plugget igen efter att jag blev utbränd efter barn nr 1 och en himla massa cancer och död i familjen. Och jag gillar mitt jobb men är uttråkad på uppgifterna, och ska det ge mer måste jag fortbilda mig typ 2 år vilket jag får stå för helt själv. Och då känner jag att jag lika gärna ska plugga nåt jag verkligen vill, inte något som är bekvämt, även om det då blir fyra-fem år istället. Jag pluggade till läkare innan väggen, men vården, att jobba däri ger mig eksem, även om jag tycker ”ämnet” som så är svinintressant. Öh, ja, ingen fråga eller ja, hur hittar man sin grej. Jag vill ha en ok lön, ett intressant jobb, det får gärna vara svårt men jag vill inte jobba 60 h/vecka för att inte blir bortsållad.

Jag hade länge varit inne på arkitektur – jag valde t.o.m. matte C som valbar kurs i trean på gymnasiet för att få behörighet till arkitekthögskolan. Jag gjorde ett par antagningsprov men skickade aldrig in dem. Vet inte riktigt varför – kanske visste jag att jag inte hade vad som krävdes och var inte tillräckligt intresserad för att kämpa för det. Sen funderade jag på ekonomi, en av mina närmaste vänner Ellen pluggade till civilekonom i Uppsala och varje gång vi träffades under hennes studietid rapporterade hon alltid om nya kurser som hon läste som hon var säker på att jag skulle gilla. Jag blev inspirerad som tusan och förberedde mig på att söka olika ekonomutbildningar när pappa en dag frågade hur det kommer sig att jag aldrig sökt till juristprogrammet. Jag hade inget bra svar på den frågan, och insåg att det talade sitt tydliga språk – jag hade liksom ingen bra anledning att inte söka. Det kändes så självklart när han väl introducerat den idén i mitt huvud. Och det känns fortfarande lika självklart!

Samsung Galaxy S3 5261

Jag och Ellen ”spelar badminton” i Frescatihallen

Alldeles i början var arbetsrätt och facklig verksamhet min prioritet som framtida yrkesbana, men som många andra juriststudenter vittnar om så är det väldigt mycket så att ju mer en pluggar, desto mer olika alternativ dyker upp. Arbetsrätt känns fortfarande mest intressant, dels ur ett juridiskt perspektiv eftersom att unionsmedlemsskap och globalisering gör att det rättsområdet utvecklas ständigt, och dels ur ett ideologiskt perspektiv. Jag är självklart intresserad av arbetstagarsidans förutsättningar på marknaden och i livet, och jag vet att det finns ett stort behov av bra jurister i arbetarrörelsen.

Hur en står ut? Ja du, det är a daily struggle ska du veta. Det är viktigt att du hittar fina studiekamrater som du kan slappna av med. Som du vågar vara dig själv med och som du vågar be om hjälp. Det är viktigt att du gör ALLTING på ditt egna sätt – detta är lättare sagt än gjort eftersom att juristprogrammet är en extremt normstark kultur och hur självständig du än är så KOMMER du att påverkas av den kulturen. Jag lärde mig den hårda vägen (utbränd, studieuppehåll, lång väg tillbaka).

Samsung Galaxy S3 588
Det är viktigt att du påminner dig själv om varför du valt denna bana, om alla möjligheter du får, hur gött det är att få ett jobb som en trivs med och kanske till och med ger en chansen att göra skillnad. Det är viktigt att du kopplar bort studierna när du är ledig och inte sätter ditt människovärde i ditt betyg eller dina sidomeriter. Det är också viktigt att – om du pluggar på SU – passar på att spela badminton i Frescatihallen på morgonen, de har ett asgött erbjudande som ger banhyra och racketar + boll för två pers samt frukost för 50 kr (har för mig att det är så iallafall, de kan ha höjt priset lite sen jag spelade sist)! Det är också viktigt att du går till Green Peas i Gröna Villan och äter deras veganska vietnamesiska sommarrullar. Svindyra och svingoda, perfekt att unna sig precis när CSN kommit eller du precis presterat på tenta/dugga/PM/grupparbete/whatever! Badminton och veganska sommarrullar är bra på det sättet att du gör saker som ger campus en positiv vibb, annars är det lätt att det bara blir ångestfyllt och prestationsinriktat att vara där.

Samsung Galaxy S3 450

Kompisar är viktigt, haha, speciellt om de ser exakt likadana ut som du

Samsung Galaxy S3 302

Perspektiv är viktigt

Samsung Galaxy S3 448

Green Peas veganska sommarrullar är viktigt

Hur du väljer vad du ska syssla med vet bara du. Men jag gick på magkänslan – jag kände en positiv och peppad glöd i magen när jag funderade på att bli jurist. Det är allt jag behöver för att veta att jag valt rätt. Om du tycker att ämnet är intressant kommer resten av sig själv i de flesta yrkena tänker jag mig – men som du är inne på funkar det kanske inte med just läkare och andra vårdyrken. En juristexamen är väldigt flexibel och kan komma till nytta i otroligt många olika sammanhang, så jag tror att du kan hitta en hygglig framtid om du väljer juristutbildningen! Jag hoppas att du kommer tillbaka på banan, dubbelt så stark. Livet är vidrigt ibland. <3

Anonym
– Om du inte hade pluggat juridik, vad hade du läst då?

Ärligt talat så vet jag inte. Kanske ekonomi. Jag är absolut inte bra på naturvetenskaperna, även om de fascinerar mig, och skulle må dåligt inom typ media/reklam/PR och kreativa yrken går inte eftersom att jag inte är kreativ, haha. Så ekonomi, tror jag!

Fanny
1) Kommer vara 28/29 år när jag börjar isf, känns ju aaaaaaasgammalt?! Lite deppigt men men… Men har du några såna gamlingar som mig i din klass? Hur stor nackdel kan min ålder vara tror du? 2) Känner du någon som pluggar juridik och har småbarn? Funkar det? Kommer antagligen bli gravid under de närmsta tre åren som det ser ut nu. 3) Hur svårt är det egentligen att få AB i betyg? Hur mycket tid måste man lägga ner på pluggandet för att få det om man typ är normalbegåvad? Om man är disciplinerad, hur långt kommer man om man sitter typ 8 – 17 månd – fred?

Samsung Galaxy S3 1798

Juriststudentens Enkla Nöjen: när överstrykningspennan en använder för att markera hänvisningsparagrafer matchar nagellacket

1) Jag var 24 år när jag började och även jag kände mig gammal. Det är många som börjar studera juridik direkt efter studenten och det är inte optimalt. Många av dem har aldrig haft ett jobb och bor fortfarande hemma hos sina föräldrar – de har alltså ingen som helst erfarenhet av de grundläggande avtal och samhälleliga relationer som de sen kommer studera. Det kanske låter töntigt, men jag tycker faktiskt att det är så. Det märks också på frågorna som ställs på vissa föreläsningar, vid ett tillfälle var det t.ex. någon som blev upprörd för att studenter förväntas veta vad trängselskatt är för något. Helt ärligt så är din ålder enbart ett plus. Det finns en hel del studenter som är lite äldre än 19-20 på juristprogrammet, du behöver inte oroa dig för att känna dig som en dinosaurie.

Samsung Galaxy S3 793 Samsung Galaxy S3 442
2) Känner faktiskt ingen med småbarn, men jag vet att det händer att folk pluggar juridik under småbarnsåren. Fördelen är att juristprogrammet, iallafall på SU, ger dig väldigt mycket tid att disponera över själv eftersom att väldigt lite av veckan är schemalagd. Nackdelen är att det är mycket att göra och småbarnsföräldrar är inte direkt kända för att vara pigga osv…

Samsung Galaxy S3 1514
3) Det är svårt att få AB. Det är inte att jämföra med gymnasiets MVG (eller vad de nu har för betyg nuförtiden, tack Jan Björklund för förrvirringen), utan AB-prestationer ska vara i princip felfria. Jag har inte ett enda AB, för jag kan helt enkelt inte lägga ner den tiden som behövs för att nå den nivån. Är dock helt övertygad om att jag skulle få AB om jag la ner fler timmar, för ämnena i sig är inte svåra – det är bara tiden som är en faktor. I och med att juristprogrammet är heltidsstudier så kommer du toklångt på att sitta 8-17 måndag till fredag. Jag vet ingen juriststudent som sitter så länge och disciplinerat under hela terminen, utan det där är snarare hur det ser ut under tentaveckor. Tanken med heltidsstudier är ju att du ska klara av studierna med gott resultat om du pluggar 40 timmar per vecka. Om du ser på det som ett heltidsjobb så kommer det gå skitbra för dig!

Jasmine
Vad bör en tänka på/fundera över om en eventuellt vill läsa Juristprogrammet? Har länge gått i tankar att börja läsa juridik, men drar mig samtidigt lite för att det känns så, torrt, som 4,5 år av oändlig torrhet?? Vill jobba med mänskliga rättigheter på något sätt, och tänker att en Juristexamen kan enabla en att göra det på ett effektivt sätt samtidigt som bankkontot har det mer eller mindre bekvämt. Anyway, hur tänker du, vad är dina upplevelser?

Det är absolut inte torrt att läsa juridik! Jag hatar juristprogrammet när jag ska tentaplugga, men annars tycker jag att det är det roligaste jag gjort. Det kan framstå som oändligt tråkigt för den som inte är insatt, men som med allt annat så blir det roligt när en behärskar ämnet. Om du är inne på MR-frågor är juristprogrammet typ den bästa starten enligt min uppfattning. En juristexamen kan byggas på i all evighet och speciellt om du väljer att sen specialisera dig på EU-rättsliga eller globala frågor. Sen finns det ju självfallet delar av utbildningen som är oerhört tråkiga och som du aldrig hade läst om du fick välja, men så är det ju på de allra flesta utbildningarna vad jag förstår.

Alexandra
Okej ja, jag har också en fråga om att plugga juridik: hur dealar man bäst med själva… ”atmosfären” på juristprogrammet? Alltså, hur gör man för att distansera sig själv och för att typ inte bli helt deppig när man fått B på vad som känns som alldeles för många tentor osv? Det känns som att jag borde ha koll på det här 2+ år in, men det har jag uppenbarligen inte :)))

Gumman jag vet – det är tiotusenkronorsfrågan! Såhär långt har jag kommit på dessa lösningar:

– Undvik att vara för mycket på campus, det finns massa andra fina platser att studera på. T.ex. Advokatsamfundet, som är öppet för alla juriststudenter:

Samsung Galaxy S3 4153

Hemma är också mysigt, speciellt om du har disciplin och husdjur – eller caféer eller på olika bibliotek

Samsung Galaxy S3 484

T.ex. Täby bibliotek, där finns det nästan alltid plats och det är väldigt o-juristig stämning där

Samsung Galaxy S3 095

Eller Riksdagsbiblioteket i Gamla stan, WOW!

Samsung Galaxy S3 1068

Eller på geovetenskapens hus, det finns jättefina balkonger där som nästan ingen använder

Samsung Galaxy S3 919

Undvik att klä dig juristmässigt

– Umgås inte med kursare som prioriterar studieresultat på ett sätt som är ohälsosamt för dig, underskatta inte grupptryckets kraft.

– Undvik juriststudentgrejer överhuvudtaget när du inte måste befatta dig med dem.

Nu är jag medveten om att mina svar typ gett intrycket av att den här utbildningen är lätt som en plätt. Det är den inte – det är slit och mycket arbete, en massa oro och tvivel och ångest. Aldrig känner du att du räcker, att du fattar ordentligt, att du kan. Men fan, det är så kul! Och värdefullt. Det är ett stort privilegium att få gå på Sveriges mest sökta utbildning och det är bra att påminna sig själv om ibland. Jag hoppas ni fått svar på lite funderingar! Och är ni minsta intresserade, sök! Världen behöver fler vettiga jurister. Om inte annat så är det en extremt intressant utbildning!

6 Kommentarer

 1. ”Jag lärde mig den hårda vägen (utbränd, studieuppehåll, lång väg tillbaka).”
  Jag ursäktar om frågan är för privat, och du har nog inte ens frågestund nu, men jag undrar hur du kom tillbaka? Hur såg den vägen ut?

  Jag har gjort fem terminer + obligatoriet på termin 6 i Uppsala, men nu har jag studieuppehåll och har flyttat tillbaka till min hemstad. I dagsläget har jag sökt både fortsatt studieuppehåll och fördjupningskurser till hösten och måste bara välja, men jag vet inte hur fan jag ska klara det. Min sista termin kunde jag inte sova utan höga doser av sömntabletter och ibland inte då heller. Varje gång jag tänker på programmet, miljön och människorna knyter det sig i magen på mig. Jag kommer inte på varför jag någonsin någonsin någonsin sökte in. Men jag vill inte kasta bort de tre åren av slit och CSN och min tid. Hur gör man?

 2. Julia; mitt tips är att uppsöka studenthälsan. Där finns folk som är specialister på just pluggångest och tentastress. Jag gick själv i en slags gruppterapi om tentaångest och kände att jag fick bra verktyg att hantera studieångesten. Annars är mitt råd att ta ett längre uppehåll och vänta tills motivationen kommer tillbaks.

  Sen vill jag bara tipsa om RWI i Lund för den som är intresserad av mänskliga rättigheter. RWI erbjuder ett engelskspråkigt masterprogram i just MR, superintressant och roligt! Gör dessutom att en kan söka juristjobb utomlands.

 3. Ja men hallå ja, om det är okej, så hoppar jag gärna in och skriver lite här om det där med att plugga juridik och ha småbarn pga har erfarenhet av just detta. Men låt oss först vara brutalt ärliga: jag avslutade inte mina studier, MEN det hade inte så mycket med att jag var småbarnsförälder, utan mer att jag fick ett jobberbjudande och var studietrött. Jag har småbarn nu igen, och vore jag inte så jäkla bekväm av mig (skönt med inkomst) hade jag inte tvekat att hoppa på heltidsstudier på juristprogrammet igen!

  Men: det går JÄTTEBRA att plugga med barn. Precis som Annahita skriver, så kan man disponera sin tid på ett hyfsat fritt sätt. Det svåraste var första terminen, med JIK:en som hade obligatoriska seminarium (dock att VAB räknas som laga förfall, försäkrade Rolf Höök mig om i början av terminen, och det var aldrig några problem). Om barnet dessutom har en till vårdnadshavare så går det säkert ännu lättare – jag var ensamstående och hade ingen backning av barnets biologiska far – däremot var mormor en utmärkt caregiver som kunde hoppa in och hjälpa till när det knep.

  Och vad gäller åldern. Vet du, runt 28 så kommer du säkert vara bland de äldre, och det kommer vara en grym fördel för dig. Även där upplevde jag precis det Annahita skriver, många kommer direkt från gymnasiet och jag som hade några års erfarenhet (började plugga när jag var 25) hade SÅ mycket gratis enbart på grund av livserfarenhet. Livserfarenhet är GULD på juristprogrammet. Och även om du kommer vara bland de äldre kommer du inte vara äldst – vi hade ett par runt 40 och en som var typ 50 i vår basgrupp. Så HEJA DIG, GO GO GO!

  Också: Södertörns högskola har också ett grymt bibliotek som är mycket mindre juristigt.

  Stay strong awesome nuvarande och blivande juriststudenter, you can do it!

 4. Så härligt med alla jävla cool strong görls som bah kör trots barn, livet osv osv. Så inspirerande!

 5. Tack så hemskt mycket för så utförliga svar! Jätteuppskattat! (Och tack för tipset om RWI ovan!)

 6. Har själv tagit ett studieuppehåll efter att ha gått in i väggen. Jag älskar utbildningen men stressen och betygshetsen är så brutal för mig.
  Jag la ner överdrivet många timmar på studierna, trots det fick jag inte mer än B. Tror att det är viktigt att hålla privatlivet isär från studierna och att aldrig jämföra sig med någon annan.

  Tack för ett fantastiskt inlägg, ger mig mod att återuppta studierna igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.