LÄSARFRÅGA: Angående det här med pressprover

b3a552452ec65fd3415bc397db8a8726-796087482

Anna skriver:

En fråga! När du fått prover från företag som du sedan rekomenderar, gäller det då inte att du måste skriva ut att det är ett samarbete/reklam?

Jo, alldeles riktigt! Marknadsföringslagen (MFL) säger såhär:

mfl

Det handlar alltså om reklamidentifiering. Företagen får inte marknadsföra sina varor utan att det är uppenbart för konsumenten att det rör sig om just marknadsföring. På bloggar brukar det ske genom en liten ”disclaimer” nånstans i inlägget, där det t.ex. kan stå ”Presenteras i samarbete med X”, eller ”Sponsrat innehåll” eller liknande. De flesta bloggare och företag har stenkoll på detta och följer det fullt ut, andra har stenkoll på det men tar det inte på så himla stort allvar (eftersom att konsumenterna kanske inte blir lika pepp på att shoppa om det verkar vara köpt reklam), och så finns det ytterligare några som inte känner till detta och därför aldrig markerar ut samarbeten och marknadsföring. Jag har vid ett flertal tillfällen fått förfrågningar om att mot betalning skriva om nån kampanj eller produkt under förutsättning att jag inte tar med någon disclaimer som nämner ord som ”sponsrat” eller ”reklam” osv. Det finns alltså företag där ute som uttryckligen och helt medvetet bryter mot MFL. Fräckheten ändå. Hursomhelst, jag sysslar inte med samarbeten i MFL:s mening för jag tar inte betalt för inlägg. Det går inte att ”göra reklam” på whinar.se.

Det jag däremot gärna gör är att ta emot pressutskick för prov och eventuell recension på produkter och varor som är relevanta för mig och er läsare. Detta sker helt förutsättningslöst mellan mig och företagen och allra oftast med PR-byrå som mellanhand. De byråerna som har snappat upp att jag finns är idel seriösa och hårt arbetande proffs som mycket väl vet vad som förväntas av dem och mig när det kommer till transparens. De utövar ingen som helst press på mig eller andra bloggare att skriva om proverna de skickar ut, än mindre att vi ska skriva positivt om dem. Eftersom att det inte föreligger något uppdragsförhållande mellan mig och företaget, då jag inte får ersättning för att utföra en viss prestation (”ersättning” = få betalt i pengar eller produkter – ”utföra en viss prestation” = skriva om produkten/företaget) så är eventuell rekommendation eller positiv recension inte att anse som reklam. Alltså: en positiv recension eller ett omnämnade är INTE per automatik reklam.

Däremot märker jag alltid ut inlägg där pressutskick förekommer, och jag gör det på två sätt. Dels genom att ge inlägget etiketten ”pressprov”, och dels genom en disclaimer längst ner i inlägget. Egentligen behövs det typ inte om det av bloggtexten framgår att jag fått varan gratis av företaget eller deras PR-byrå, men ju tydligare desto bättre tycker jag. Därför kör jag på livrem och hängslen! Också för att jag ju är juriststudent och livrädd för att göra fel, haha. Jag tror också att den här läsarfrågan dök upp just p.g.a. att jag hade glömt klistra in disclaimern längst ner i inlägget, vilket såklart förvirrar. Om jag ibland har både etikett och disclaimer, och ibland bara den ena av dem, är det ju inte bra. Och visst att båda kanske inte behövs, men har jag en gång bestämt att båda ska vara där så ska de vara där. Att slarva drabbar ju bara mig, då jag framstår som förvirrande och inkonsekvent – eller i värsta fall som att jag döljer något. Så kan vi inte ha det! Så TACK Anna för att du påminde mig!

Men samanfattningvis angående pressprover: Företagen skickar ut sina varor på vinst och förlust. Bloggaren tar emot pressprover utan några som helst garantier om att skriva varken bu eller bä. Och det är så det ska vara i ett bloggklimat som ligger i linje med de pressetiska reglerna.

Lästips:

  • Kicki Norman har (såklart) skrivit en hel del om detta. En simpel sökning på hennes blogg ger denna goa lista på 20 inlägg som handlar om pressetik och bloggar. Klicka runt i den vettja!
  • Läs också gärna min disclaimer och PR-policy om ni undrar nåt mer!

Puss och tack för att ni bryr er. Älskar era kloka frågor! <3

5 Kommentarer

  1. Hej! eftersom du är queen of smink och hudvård och sånt tänkte jag fråga om du vet något om vilka spanska och franska skönhetsprodukter som är bra? har hört att särskilt franska apotek(?) ska ha makalöst bra produkter till rimliga priser. Vill jättegärna höra dina åsikter, eftersom du bott i Barca och sådär ju!
    tack och hej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.